Akt ślubu, Prośba o pomoc
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Stróżycki_Mirosław
Akt ślubu, Prośba o pomoc
Witam
Proszę o pomoc w tłumaczeniu aktu ślubu w języku rosyjskim.
Większość udało mi się już przetłumaczyć, niestety nie mogę
przetłumaczyć dwóch fragmentów. Fragmenty te podkreśliłem na czerwono a akt ślubu zamieściłem pod adresem
http://s182.photobucket.com/albums/x33/ ... nt=lub.jpg
Z góry dziękuję za pomoc
Mirosław Stróżycki
Proszę o pomoc w tłumaczeniu aktu ślubu w języku rosyjskim.
Większość udało mi się już przetłumaczyć, niestety nie mogę
przetłumaczyć dwóch fragmentów. Fragmenty te podkreśliłem na czerwono a akt ślubu zamieściłem pod adresem
Z góry dziękuję za pomoc
Mirosław Stróżycki
Prośba o pomoc
Witaj
Tekst jest chyba prosty, aczkolwiek rosyjski i pismo fatalne.
1. ...małżonków Winerów, skarbowych (?) lasów Stryków [mieszkańców], zamieszkałych we wsi Łuszczanowicach, takiej też parafii.
2. Pozwolenie na zawarcie związku małżeńskiego dane narzeczonemu przez naczelnika powiatu Piotrkowskiego
z 1 lipca tegoż roku nr 6823 przedstawiono w oryginale, narzeczonej osobiście słownie udzielili rodzice.
Pozdrawiam
Leszek
Tekst jest chyba prosty, aczkolwiek rosyjski i pismo fatalne.
1. ...małżonków Winerów, skarbowych (?) lasów Stryków [mieszkańców], zamieszkałych we wsi Łuszczanowicach, takiej też parafii.
2. Pozwolenie na zawarcie związku małżeńskiego dane narzeczonemu przez naczelnika powiatu Piotrkowskiego
z 1 lipca tegoż roku nr 6823 przedstawiono w oryginale, narzeczonej osobiście słownie udzielili rodzice.
Pozdrawiam
Leszek
-
Stróżycki_Mirosław
-
Stróżycki_Mirosław
- Lipnik.F.Turas

-
Stróżycki_Mirosław
- Lipnik.F.Turas

WitamStróżycki_Mirosław pisze:Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego narzeczony musiał uzyskać pozwolenie na zawarcie związku małżeńskiego u naczelnika powiatu Piotrkowskiego ?
Pozdrawiam
Mirosław Stróżycki
Kajetan Winer brał ślub jako "atpusknyj sałdat",dlatego musiał uzyskać pozwolenie od naczelnika powiatu.
Nie mogę powiększyć tekstu,spróbuj umieścić powiększone fragmenty.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy
-
Stróżycki_Mirosław
WITAM
1. Po wejściu na stronę
wystarczy najechać myszką na tekst i po przyciśnięciu prawego przycisku myszki wybrać "zapisz obraz jako..." i zapisać na swoim komputerze a wtedy można dowolnie powiększać!!!.
2 Czy wiadomo coś więcej o udzielaniu zgody za ślub urlopowanym żołnierzom ?
Pozdrawiam
Mirosław Stróżycki
1. Po wejściu na stronę
wystarczy najechać myszką na tekst i po przyciśnięciu prawego przycisku myszki wybrać "zapisz obraz jako..." i zapisać na swoim komputerze a wtedy można dowolnie powiększać!!!.
2 Czy wiadomo coś więcej o udzielaniu zgody za ślub urlopowanym żołnierzom ?
Pozdrawiam
Mirosław Stróżycki
Witam
Żołnierze urlopowani pozostawali w dyspozycji powiatowych władz wojskowych(czyt. naczelnika powiatu).
Otrzymywali niewielką "rentę",mieli pierwszeństwo w uzyskiwaniu odpowiednich posad rządowych,np jako strażnicy leśni itp.Ta podległość w stosunku do władz objawiała się także koniecznością uzyskania pozwolenia na ślub.Ten temat był "wałkowany"na GenPolu.Przy odrobinie wysiłku można ga tam odszukać.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy
P.S. W okresie Powstania Styczniowego takie osoby były likwidowane przez oddziały powstańcze z rozkazu
Rządu Narodowego jako całkowicie zindoktrynowane przez carat i z założenia współpracujące z Rosjanami.Kajetan służył jednak w wojsku
już w okresie popowstaniowym.
Żołnierze urlopowani pozostawali w dyspozycji powiatowych władz wojskowych(czyt. naczelnika powiatu).
Otrzymywali niewielką "rentę",mieli pierwszeństwo w uzyskiwaniu odpowiednich posad rządowych,np jako strażnicy leśni itp.Ta podległość w stosunku do władz objawiała się także koniecznością uzyskania pozwolenia na ślub.Ten temat był "wałkowany"na GenPolu.Przy odrobinie wysiłku można ga tam odszukać.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy
P.S. W okresie Powstania Styczniowego takie osoby były likwidowane przez oddziały powstańcze z rozkazu
Rządu Narodowego jako całkowicie zindoktrynowane przez carat i z założenia współpracujące z Rosjanami.Kajetan służył jednak w wojsku
już w okresie popowstaniowym.
-
Stróżycki_Mirosław