Bardzo proszę o pełne rozwinięcie skrótu na końcu metryki, tuż przed podpisem osoby dokonującej wpisu do księgi.
Według mnie jest to skrót I.D.N. lub C.D.N a następnie Ks. (ksiądz) Franciszek Klimecki (lub Klimacki), prowadzący (utrzymujący) akta (księgi) stanu cywilnego.
W załączeniu zrzuty ekranu.
Dziękuję Moniko za szybką reakcję na moją prośbę.
Pełniącym obowiązki raczej nie był, ponieważ samej ceremonii zaślubin dokonał proboszcz Julian Pytlakowski. Osoba wpisująca była więc chyba wikarym.
Jeśli chodzi o koniec księgi z tego rocznika to był jeszcze inny podpis, prawdopodobnie nowego proboszcza o nazwisku Edmund Lipiński. Pojawił się on pod koniec listopada, wcześniej był cały czas ks. Klimacki. Tylko on używał tego skrótu.
Edit: Od 29 maja tego samego roku (1899) ceremonii ślubu udzielał już ten sam ks. Klimacki, jednak na końcu wpisu wciąż był wymieniony wcześniej skrót przed jego nazwiskiem.
Janku, spotkałam się z podobnym przypadkiem w łódzkiem. Proboszcz udzielił kilku ślubów, ale kto inny już akta te i następne podpisywał. Okazało się, że ksiądz zachorował, a kiedy zmarł, wtedy pojawił się nowy proboszcz. Dlatego pytałam, jak to w księdze przebiegało.
Sprawdź, co się stało z ks. Pytlakowskim.
Monika
PS. Już wiem. Zmarł 23.IV./5.V.1899 - akt 21 [jpg35]
Ostatnio zmieniony pt 04 gru 2015, 16:20 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
A więc mogło tak być jak piszesz.
Skrót И.Д.Н. wykombinowałem sobie jako "именно действующий настоятель".
Zastrzegam, że nie jestem znawcą języka rosyjskiego.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu.