par. Lutocin, Łukomie, Skrwilno
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
pepel_magdalena

par. Lutocin, Łukomie, Skrwilno
www.genealogiawarchiwach.pl/#query.face ... uery.query
Czy mogłabym ja również poprosić Was serdecznie o przetlumaczenie jednego aktu? Akt znajduje sie na stronie 95przy szukaniu. Po odszukaniu na karcie widnieje strona 94, to jest akt 27. To akt malzenstwa Wojciecha Sobiech z Franciszka Ronowicz. Odbylo sie to w Skrwilnie. Prawdopodobnie ktos z nich byl z miejscowosci Pietrzyk, Chrapon. Z gory bardzo, bardzo dziekuje.
Czy mogłabym ja również poprosić Was serdecznie o przetlumaczenie jednego aktu? Akt znajduje sie na stronie 95przy szukaniu. Po odszukaniu na karcie widnieje strona 94, to jest akt 27. To akt malzenstwa Wojciecha Sobiech z Franciszka Ronowicz. Odbylo sie to w Skrwilnie. Prawdopodobnie ktos z nich byl z miejscowosci Pietrzyk, Chrapon. Z gory bardzo, bardzo dziekuje.
-
MonikaMaru

serdeczna prośba o przetlumaczenie z jez. rosyjskiego
Witam,
27. Pietrzyk
1. Skrwilno 7./19.II.1900 o 6-ej po poł.
2. Wawrzyniec Paliszewski z Chraponia, 33 lata i Michał Wiśniewski z Pietrzyk, 30 lat mający, włościanie
3. WOJCIECH SOBIECH, kawaler, zamieszkały przy rodzicach w Pietrzyku, urodzony w Starczu, 25 lat mający, szeregowy rezerwy, s. Adama i zmarłej Katarzyny z Ronowiczów małż. Sobiechów włościan z Pietrzyka
4. FRANCISZKA RONOWICZ, 18 lat mająca, panna zamieszkała przy matce w Pietrzyku, urodzona w Chraponiu, c. zmarłego Jana Ronowicza i jego żony Katarzyny z Piliszewskich IIv. Gołębiewskiej włościanki z Pietrzyka
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie ustne matki panny
7. dyspenza od 4-tego stopnia pokrewieństwa wydana przez JWielebn.Administratora Płockiej Kurii 7.II.br nr 410.
8. umowy przedślubnej nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
27. Pietrzyk
1. Skrwilno 7./19.II.1900 o 6-ej po poł.
2. Wawrzyniec Paliszewski z Chraponia, 33 lata i Michał Wiśniewski z Pietrzyk, 30 lat mający, włościanie
3. WOJCIECH SOBIECH, kawaler, zamieszkały przy rodzicach w Pietrzyku, urodzony w Starczu, 25 lat mający, szeregowy rezerwy, s. Adama i zmarłej Katarzyny z Ronowiczów małż. Sobiechów włościan z Pietrzyka
4. FRANCISZKA RONOWICZ, 18 lat mająca, panna zamieszkała przy matce w Pietrzyku, urodzona w Chraponiu, c. zmarłego Jana Ronowicza i jego żony Katarzyny z Piliszewskich IIv. Gołębiewskiej włościanki z Pietrzyka
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie ustne matki panny
7. dyspenza od 4-tego stopnia pokrewieństwa wydana przez JWielebn.Administratora Płockiej Kurii 7.II.br nr 410.
8. umowy przedślubnej nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pn 14 gru 2015, 22:21 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pepel_magdalena

Pani Moniko! Stokrotne dzięki! Jeszcze pytanie. Co moze oznaczac IIv. miedzy nazwiskami matki? Czy nalezaloby rozumiec to, ze matka byla z domu Piliszewska, z Meza Ronowicz, a po smierci Jana wyszla ponownie za mąż i w dniu slubu corki nazywa sie juz Gołębiewska po drugim mężu?
Co prawda nie znam rosyjskiego, ale służę pomocą gdyby ktos potrzebowal zdjęć bądź informacji o grobach z cmentarza w Skrwilnie. Pozdrawiam!
Co prawda nie znam rosyjskiego, ale służę pomocą gdyby ktos potrzebowal zdjęć bądź informacji o grobach z cmentarza w Skrwilnie. Pozdrawiam!
-
MonikaMaru

Tak, to oznacza "drugiego ślubu"- primo voto Ronowicz secundo voto Gołębiewska.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pn 14 gru 2015, 22:22 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pepel_magdalena

Znalazłam na www.genealogiawarchiwach.pl prawdopodobnie akt urodzenia mojej prababki Franciszki Ronowicz,szukałam go z tego względu, że coś mi nie pasowało. Z akt do tej pory znalezionych wynika, że ona brała ślub w 1900 roku jako 18-latka, a jej ojciec Jan zmarł w 1881. I w 1882 znalazłam Franciszkę,ale nie widzę tam wzmianki o ojcu. Może tam jest coś, że on już nie żyje? Jakby ktoś rzucił okiem na treść to bardzo proszę o istotne informacje z całego aktu.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Akt 111 na stronie 20 w miejscowości Szczawno.
Pozdrawiam
Magda
Akt 111 na stronie 20 w miejscowości Szczawno.
Pozdrawiam
Magda
-
MonikaMaru

Witam,
111. Szczawno
1. Skrwilno 7.V.1882 o 2-ej po poł.
2. Agnieszka Sulkowska, odbierająca porody, zamieszkała w Szczawnie, 40 lat mająca
3. Jan Krusiński, 37 lat i Wojciech Bruzda, 55 lat mający, włościanie ze Szczawna
4. płci żeńskiej urodzone w Szczawnie 3.V.br o 7-ej wieczorem
5. Matka: niezamężna Katarzyna Ronowicz, służąca, zamieszkała w Szczawnie, 40 lat mająca
6. FRANCISZKA
7. Józef Gołębiewski i Marianna Ronowicz
Ochrzcił ks. Julian Ruszczyński wikary
Na marginesie zaznaczono, że podkreślone trzy słowa nie mają znaczenia (chodzi o fragment - "z jego ślubnej żony"). Nie ma wzmianki o ojcu.
Magdaleno, w poprzednim tłumaczeniu zrobiłam błąd przy przepisywaniu! Na dodatek nie zauważyłam go.
Franciszka była córką Jana Ronowicza, a nie Jana Sobiecha. Poprawiłam.
Jan zmarł w sierpniu 1881, pozostawił wdowę Katarzynę - akt 230 [jpg117]. Teoretycznie Franciszka mogła być córką Jana. Dziwne, że ksiądz napisał o matce "niezamężna" zamiast "wdowa" i nie wspomniał ojca.
Pozdrawiam,
Monika
111. Szczawno
1. Skrwilno 7.V.1882 o 2-ej po poł.
2. Agnieszka Sulkowska, odbierająca porody, zamieszkała w Szczawnie, 40 lat mająca
3. Jan Krusiński, 37 lat i Wojciech Bruzda, 55 lat mający, włościanie ze Szczawna
4. płci żeńskiej urodzone w Szczawnie 3.V.br o 7-ej wieczorem
5. Matka: niezamężna Katarzyna Ronowicz, służąca, zamieszkała w Szczawnie, 40 lat mająca
6. FRANCISZKA
7. Józef Gołębiewski i Marianna Ronowicz
Ochrzcił ks. Julian Ruszczyński wikary
Na marginesie zaznaczono, że podkreślone trzy słowa nie mają znaczenia (chodzi o fragment - "z jego ślubnej żony"). Nie ma wzmianki o ojcu.
Magdaleno, w poprzednim tłumaczeniu zrobiłam błąd przy przepisywaniu! Na dodatek nie zauważyłam go.
Jan zmarł w sierpniu 1881, pozostawił wdowę Katarzynę - akt 230 [jpg117]. Teoretycznie Franciszka mogła być córką Jana. Dziwne, że ksiądz napisał o matce "niezamężna" zamiast "wdowa" i nie wspomniał ojca.
Pozdrawiam,
Monika
-
pepel_magdalena

Moniko
Po pierwsze po raz kolejny bardzo Ci dziekuje! Po drugie z tym Janem Sobiechem wlasnie cos mi nie pasowalo, ale udalo mi sie odczytac samodzielnie nazwisko i doszlam do tego, ze to jednak Ronowicz wiec juz nie zawracalam Ci glowy choc rowniez dziekuje za upewnienie. Poszukam jeszcze z tego roku w aktach, moze urodzila sie jeszcze jakas Franciszka- corka Katarzyny. W razie znaleziska poprosze raz jeszcze o Twoja pomoc. Jescze raz dziekuje i pozdrawiam
Magdalena
Po pierwsze po raz kolejny bardzo Ci dziekuje! Po drugie z tym Janem Sobiechem wlasnie cos mi nie pasowalo, ale udalo mi sie odczytac samodzielnie nazwisko i doszlam do tego, ze to jednak Ronowicz wiec juz nie zawracalam Ci glowy choc rowniez dziekuje za upewnienie. Poszukam jeszcze z tego roku w aktach, moze urodzila sie jeszcze jakas Franciszka- corka Katarzyny. W razie znaleziska poprosze raz jeszcze o Twoja pomoc. Jescze raz dziekuje i pozdrawiam
Magdalena
-
pepel_magdalena

Witam serdecznie
Ja z kolejną gorącą prośbę o tłumaczenie aktu. Tym razem akt urodzenia Ewy Meller ze wsi Mościska, córki Walentego i Rozalii.
Akt nr 58 na stronie 11.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Magdalena
Ja z kolejną gorącą prośbę o tłumaczenie aktu. Tym razem akt urodzenia Ewy Meller ze wsi Mościska, córki Walentego i Rozalii.
Akt nr 58 na stronie 11.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Magdalena
-
MonikaMaru

Witam,
58. Mościska
1. Skrwilno 7.III.1881 o 2-ej po poł.
2. Walenty Meller, włościanin z Mościsk, 36 lat mający
3. Wojciech Radomski, 40 lat i Antoni Błażejewski, 40 lat mający, włościanie z Mościsk
4. płci żeńskiej urodzone w Mościskach wczoraj (6.III.br) o 10-ej w nocy
5. prawowita małż. Rozalia z Pestów, 34 lata
6. EWA
7. Antoni Meller i Marianna Sokołowska
Pozdrawiam,
Monika
58. Mościska
1. Skrwilno 7.III.1881 o 2-ej po poł.
2. Walenty Meller, włościanin z Mościsk, 36 lat mający
3. Wojciech Radomski, 40 lat i Antoni Błażejewski, 40 lat mający, włościanie z Mościsk
4. płci żeńskiej urodzone w Mościskach wczoraj (6.III.br) o 10-ej w nocy
5. prawowita małż. Rozalia z Pestów, 34 lata
6. EWA
7. Antoni Meller i Marianna Sokołowska
Pozdrawiam,
Monika
-
pepel_magdalena

Witam serdecznie!
To jest akt 270 na stronie 43. Chyba córka Julianny Truszkowskiej i Jana Ronowicza, ale jest mi ciężko cokolwiek odczytać więcej, strasznie tam dużo nazwisk. Bardzo proszę o tłumaczenie. To mój kolejny krok milowy w poszukiwaniach!
Bardzo dziękuję z góry!
Pozdrawiam
Magdalena
To jest akt 270 na stronie 43. Chyba córka Julianny Truszkowskiej i Jana Ronowicza, ale jest mi ciężko cokolwiek odczytać więcej, strasznie tam dużo nazwisk. Bardzo proszę o tłumaczenie. To mój kolejny krok milowy w poszukiwaniach!
Pozdrawiam
Magdalena
-
MonikaMaru

Witam,
270. Rak
1. Skrwilno 3.XII.1871 o 1-ej po poł.
2. Jan Ronewicz, rolnik z raka, 28 lat mający
3. Wawrzyniec Kumorowski, 50 lat i Wojciech Sumiński, 50 lat mający, rolnicy z Raka
4. płci żeńskiej urodzone w Raku 24.XI.br o 12-ej w nocy
5. prawowita małż. Julianna z Truśkowskich, 18 lat
6. JULIANNA
7. Antoni Truśkowski i Julianna Truśkowska.
Zachowałam zapis nazwisk.
Pozdrawiam,
Monika
270. Rak
1. Skrwilno 3.XII.1871 o 1-ej po poł.
2. Jan Ronewicz, rolnik z raka, 28 lat mający
3. Wawrzyniec Kumorowski, 50 lat i Wojciech Sumiński, 50 lat mający, rolnicy z Raka
4. płci żeńskiej urodzone w Raku 24.XI.br o 12-ej w nocy
5. prawowita małż. Julianna z Truśkowskich, 18 lat
6. JULIANNA
7. Antoni Truśkowski i Julianna Truśkowska.
Zachowałam zapis nazwisk.
Pozdrawiam,
Monika
-
pepel_magdalena

-
pepel_magdalena

Witam
Jestem strasznie zadowolona bo chyba znalazłam jeden z tych aktów,które tak długo szukałam!
Bardzo proszę o przetłumaczenie.
Akt 7 na stronie 54.Ślub Jana Ronowicza i Julianny Truszkowskiej w Skrwilnie.
Pozdrawiam
Magdalena
Jestem strasznie zadowolona bo chyba znalazłam jeden z tych aktów,które tak długo szukałam!
Bardzo proszę o przetłumaczenie.
Akt 7 na stronie 54.Ślub Jana Ronowicza i Julianny Truszkowskiej w Skrwilnie.
Pozdrawiam
Magdalena
-
MonikaMaru

Witam,
7. Skrwilno
1. Skrwilno 13.II.1871 o 5-ej po poł.
2. Antoni Truszkowski, rybak ze Szczawna, 41 lat i Adam Nicławski, stelmach ze Skrwilna, 55 lat mający
3. JAN RONOWICZ, kawaler, 26 lat mający, urodzony i zamieszkały przy rodzicach w Raku, s. Antoniego i Antoniny z Szymańskich małż. Ronowiczów
4. JULIANNA TRUSZKOWSKA, panna, 18 lat mająca, urodzona w Prusach, c. Jana i Marianny z Pączkowskich małżonków Truszkowskich, zamieszkała przy rodzicach w Skrwilnie.
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie ustne rodziców młodych asystujących przy akcie
7. umowy nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
7. Skrwilno
1. Skrwilno 13.II.1871 o 5-ej po poł.
2. Antoni Truszkowski, rybak ze Szczawna, 41 lat i Adam Nicławski, stelmach ze Skrwilna, 55 lat mający
3. JAN RONOWICZ, kawaler, 26 lat mający, urodzony i zamieszkały przy rodzicach w Raku, s. Antoniego i Antoniny z Szymańskich małż. Ronowiczów
4. JULIANNA TRUSZKOWSKA, panna, 18 lat mająca, urodzona w Prusach, c. Jana i Marianny z Pączkowskich małżonków Truszkowskich, zamieszkała przy rodzicach w Skrwilnie.
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie ustne rodziców młodych asystujących przy akcie
7. umowy nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pt 18 gru 2015, 21:32 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pepel_magdalena