par. Długosiodło ...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jegier

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Działo się we wsi Długosiodło dnia 23.11. /06.12./ 1908 r. o godz. 1 po południu. Zjawił się osobiście Antoni Kopaniarz, gospodarz, lat 40 we wsi Wiśniewo żyjący, w towarzystwie Piotra Andryszczaka, lat 32 i Franciszka Kopaniarza, lat 50, obaj gospodarze we wsi Wiśniewo żyjący i okazał nam noworodka płci żeńskiej i oświadczył, że urodził się on we wsi Długosiodło dnia 11. /24./ listopada br. o godz. 7 rano, z jego prawnej żony Rozalii z d. Andryszczak, lat 30.
Noworodkowi na chrzcie w dniu dzisiejszym nadano imię Weronika a chrzestnymi byli Piotr Andryszczak i Franciszka Kopaniarz.
Akt ten przeczytani niepiśmiennym okazującemu i świadkom a my tylko podpisaliśmy.
Noworodkowi na chrzcie w dniu dzisiejszym nadano imię Weronika a chrzestnymi byli Piotr Andryszczak i Franciszka Kopaniarz.
Akt ten przeczytani niepiśmiennym okazującemu i świadkom a my tylko podpisaliśmy.
Ostatnio zmieniony pn 04 sty 2016, 12:13 przez Jegier, łącznie zmieniany 2 razy.
- Świątek_Katarzyna

- Świątek_Katarzyna

Prawda, pomerdało mi się z dawnymi aktami urodzenia, gdzie na końcu podawano 2 świadków, jak w aktach chsztu chrzestnych. Zmyliła mnie dodatkowo ta zbieżność imion i nazwisk. Swoją drogą już mi się wyjaśniłło nawet, kim są ci Kopaniarze.
Dziękuję raz jeszcze!
Dziękuję raz jeszcze!
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
- Świątek_Katarzyna

OK - Akt ur. i zgon Kopaniarz Jelonki/Antoniewo 1899 i 1902
Będę wdzięczna za tłumaczenie:
Akt urodzenia nr. 24- Jelonki, 1902 r.; Franciszek Kopaniarz, syn Antoniego i Rozalii z domu Andryszczyk (rodzice powinni być urodzeni i mieszkający w Wiśniewie, ale nie wiem, jak jest akurat w tym akcie napisane, nie rozumiem, skąd te Jelonki; mam nadzieję, że w akcie jest jakaś wskazówka)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 649&y=1553
--------------------
PS:
Zrezygnowałam z tworzenia nowego tematu dla prośby o tłumaczenie aktu zgonu, bo chodzi o tego samego Franciszka Kopaniarza, który zmarł w roku urodzenia 1902, tylko miejscowość się zmienia- tym razem w Antoniewie:
Akt nr. 19, Antoniewo, parafia Ostrów Mazowiecka- Franciszek Kopaniarz (zgon):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =501&y=208
Będę wdzięczna za pomoc.
Akt urodzenia nr. 24- Jelonki, 1902 r.; Franciszek Kopaniarz, syn Antoniego i Rozalii z domu Andryszczyk (rodzice powinni być urodzeni i mieszkający w Wiśniewie, ale nie wiem, jak jest akurat w tym akcie napisane, nie rozumiem, skąd te Jelonki; mam nadzieję, że w akcie jest jakaś wskazówka)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 649&y=1553
--------------------
PS:
Zrezygnowałam z tworzenia nowego tematu dla prośby o tłumaczenie aktu zgonu, bo chodzi o tego samego Franciszka Kopaniarza, który zmarł w roku urodzenia 1902, tylko miejscowość się zmienia- tym razem w Antoniewie:
Akt nr. 19, Antoniewo, parafia Ostrów Mazowiecka- Franciszek Kopaniarz (zgon):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =501&y=208
Będę wdzięczna za pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty 2016, 13:37 przez Świątek_Katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Akt urodzenia i zgon Kopaniarz Jelonki 1902 r.
24. Jelenie
1. Jelonki 22.I./4.II.1902 o 7-ej rano
2. Antoni Kopaniarz, gospodarz z Jeleni, 33 lata mający
3. Seweryn Zabłocki, 40 lat i Franciszek Zaleski, 33 lata mający, gospodarze z Jeleni
4. płci męskiej urodzone w Jeleniach 18/31.I.br o 4-ej po poł.
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków, 23 lata
6. FRANCISZEK
7. Seweryn Zabłocki i Marianna Andryszczyk
19. Antoniewo
1. Ostrów 23.I./5.II.1902 w południe
2. Franciszek Andryszczyk, 34 lata i Seweryn Zawiecki,, 40 lat mający, rolnicy z Antoniewa
3. w Antoniewie wczoraj (4.II.br) o 6 po poł. zmarł FRANCISZEK KOPANIARZ, 3 dni mający, s. Antoniego i Rozalii z Andryszczyków małż. Kopaniarzy rolników.
Czyżby rodzina była w drodze? I to w zimie?
https://www.google.pl/maps/dir/Antoniew ... 755147!3e0
Pozdrawiam,
Monika
1. Jelonki 22.I./4.II.1902 o 7-ej rano
2. Antoni Kopaniarz, gospodarz z Jeleni, 33 lata mający
3. Seweryn Zabłocki, 40 lat i Franciszek Zaleski, 33 lata mający, gospodarze z Jeleni
4. płci męskiej urodzone w Jeleniach 18/31.I.br o 4-ej po poł.
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków, 23 lata
6. FRANCISZEK
7. Seweryn Zabłocki i Marianna Andryszczyk
19. Antoniewo
1. Ostrów 23.I./5.II.1902 w południe
2. Franciszek Andryszczyk, 34 lata i Seweryn Zawiecki,, 40 lat mający, rolnicy z Antoniewa
3. w Antoniewie wczoraj (4.II.br) o 6 po poł. zmarł FRANCISZEK KOPANIARZ, 3 dni mający, s. Antoniego i Rozalii z Andryszczyków małż. Kopaniarzy rolników.
Czyżby rodzina była w drodze? I to w zimie?
https://www.google.pl/maps/dir/Antoniew ... 755147!3e0
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty 2016, 10:04 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 2 razy.
- Świątek_Katarzyna

Dziękuję gorąco za to tłumaczenie! Dzięki Pani zdobyłam cenne wskazówki, choć nic się nie wyjaśniło, a okazało się jeszcze bardziej tajemnicze.
Ciekawe, czy Franciszek Andryszczyk był takim samym "rolnikiem z Antoniewa", co Antoni Kopaniarz "gospodarzem z Jeleni". I ta podróż zimą, wszystko dzieje się niemal dzień po dniu...
Chciałabym się upewnić:
Naprawdę ksiądz zrobił literówkę i napisał, że urodziło się dziecko płci męskiej, i że nadano mu imię FranciszkA?
Ciekawe, czy Franciszek Andryszczyk był takim samym "rolnikiem z Antoniewa", co Antoni Kopaniarz "gospodarzem z Jeleni". I ta podróż zimą, wszystko dzieje się niemal dzień po dniu...
Chciałabym się upewnić:
Naprawdę ksiądz zrobił literówkę i napisał, że urodziło się dziecko płci męskiej, i że nadano mu imię FranciszkA?
-
MonikaMaru

To nie ksiądz, to ja zrobiłam literówkę. Poprawiłam, bo to przecież był chłopczyk. Może kolejne dzieci wyjaśnią tajemniczą podróż.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Świątek_Katarzyna

A już myślałam, że to księdza błąd. By było śmiesznie.
Z innych dzieci poza Wiśniewem urodził się jeszcze tylko jeden, wcześniej od Franciszka. Przypadek tego drugiego wydał mi się ciekawszy z uwagi na różne miejsca urodzenia i zgonu w tym samym roku, dlatego nie prosiłam o tłumaczenie tego urodzenia. Skoro jednak nic się nie wyjaśniło, byłabym wdzięczna za przetłumaczenie i tego aktu urodzenia:
Akt urodzenia nr 281- Antoniewo, parafia Ostrów- Stanisław Kopaniarz urodzony 1 września 1899 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2482&y=305
Pozwoliłam sobie nie zakłądać kolejnego wątku, by mieć całe to dziwne zjawisko podróży Antoniego i Rozalii w jednym miejscu.
Z innych dzieci poza Wiśniewem urodził się jeszcze tylko jeden, wcześniej od Franciszka. Przypadek tego drugiego wydał mi się ciekawszy z uwagi na różne miejsca urodzenia i zgonu w tym samym roku, dlatego nie prosiłam o tłumaczenie tego urodzenia. Skoro jednak nic się nie wyjaśniło, byłabym wdzięczna za przetłumaczenie i tego aktu urodzenia:
Akt urodzenia nr 281- Antoniewo, parafia Ostrów- Stanisław Kopaniarz urodzony 1 września 1899 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2482&y=305
Pozwoliłam sobie nie zakłądać kolejnego wątku, by mieć całe to dziwne zjawisko podróży Antoniego i Rozalii w jednym miejscu.
-
MonikaMaru

Bardzo dobrze, że jesteś w jednym temacie, bo potem jest trudno porównywać z innymi aktami tej samej rodziny, jak po różnych wątkach rozsypią się.
281. Antoniew
1. Ostrów 22.VIII./3.IX.1899 o 3-ej po poł.
2. Antoni Kopaniarz, robotnik z Antoniewa, 30 lat mający
3. Franciszek Andryszczyk, rolnik z Antoniewa, 30 lat i Jakub Rakowiecki ,służący kościelny z Ostrowi, 53 lata mający
4. płci męskiej urodzone w Antoniewie przedwczoraj (1.IX.br) o 8-ej rano
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków, 30 lat
6. STANISŁAW
7. Franciszek Andryszczyk i Dorota Kopaniarz
Zrobiłam na podst. geneteki mały przegląd wędrówek Antoniego po parafiach.
1896 - ślub w Długosiodle - Antoni morgownikiem z Wiśniewa (morgownik posiadał 1 morgę ziemi)
1896 - chrzest Bronisławy w Długosiodle - Antoni rolnikiem z Wiśniewa
1899 - chrzest Stanisława w Ostrowi - Antoni robotnikiem z Antoniewa
1900 - zgon Bronisławy w Ostrowi - Antoni z Antoniewa
1902 - chrzest Franciszka w Jelonkach - Antoni gospodarzem? w Jeleniach
1902 - zgon Franciszka w Ostrowi - Antoni z Antoniewa? (dziecko zmarło w Antoniewie)
1904 - chrzest Zofii w Długosiodle - Antoni gospodarzem w Wiśniewie
1906 - chrzest Bronisława w Długosiodle - Antoni gosp. w Wiśniewie
1908 - chrzest Zofii w Długosiodle - Antoni gosp. w Wiśniewie
Pozdrawiam,
Monika
281. Antoniew
1. Ostrów 22.VIII./3.IX.1899 o 3-ej po poł.
2. Antoni Kopaniarz, robotnik z Antoniewa, 30 lat mający
3. Franciszek Andryszczyk, rolnik z Antoniewa, 30 lat i Jakub Rakowiecki ,służący kościelny z Ostrowi, 53 lata mający
4. płci męskiej urodzone w Antoniewie przedwczoraj (1.IX.br) o 8-ej rano
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków, 30 lat
6. STANISŁAW
7. Franciszek Andryszczyk i Dorota Kopaniarz
Zrobiłam na podst. geneteki mały przegląd wędrówek Antoniego po parafiach.
1896 - ślub w Długosiodle - Antoni morgownikiem z Wiśniewa (morgownik posiadał 1 morgę ziemi)
1896 - chrzest Bronisławy w Długosiodle - Antoni rolnikiem z Wiśniewa
1899 - chrzest Stanisława w Ostrowi - Antoni robotnikiem z Antoniewa
1900 - zgon Bronisławy w Ostrowi - Antoni z Antoniewa
1902 - chrzest Franciszka w Jelonkach - Antoni gospodarzem? w Jeleniach
1902 - zgon Franciszka w Ostrowi - Antoni z Antoniewa? (dziecko zmarło w Antoniewie)
1904 - chrzest Zofii w Długosiodle - Antoni gospodarzem w Wiśniewie
1906 - chrzest Bronisława w Długosiodle - Antoni gosp. w Wiśniewie
1908 - chrzest Zofii w Długosiodle - Antoni gosp. w Wiśniewie
Pozdrawiam,
Monika
- Świątek_Katarzyna

Dziękuję bardzo! Tym bardziej, że chyba zgon Bronisławy w Ostrowi umknął mojej uwadze, bo nie przypominam sobie takiego odnotowania w swoim drzewie, a nie mam teraz przy sobie, to nie mam jak sprawdzić. Tym bardziej więc dziękuję.
Ciekawe, czy przy zawiadamianiu o jej śmierci też towarzyszył Antoniemu Franciszek Andryszczyk. Nie potrafię go rozpoznać wśród tych cyrylicowych znaczków, oczopląsu dostaję. Mogłaby Pani sprawdzić?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 715&y=1494
Tak czy inaczej już domyślam się, co spowodowało tę podróż. Z resztą samo zestawienie "morgownik" i "robotnik" wiele mówi. Chcąc nie chcąc, musiał szukać lepiej płatnego zajęcia. A ten "gospodarz" najwyraźniej jest pomyłką.
Dziękuję raz jeszcze za pomoc w rozwiązaniu zagadki.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 715&y=1494
Tak czy inaczej już domyślam się, co spowodowało tę podróż. Z resztą samo zestawienie "morgownik" i "robotnik" wiele mówi. Chcąc nie chcąc, musiał szukać lepiej płatnego zajęcia. A ten "gospodarz" najwyraźniej jest pomyłką.
Dziękuję raz jeszcze za pomoc w rozwiązaniu zagadki.
-
MonikaMaru

Tak, zgłosił Franciszek Andryszczyk 32 i Seweryn Zabłocki 46 lat.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Świątek_Katarzyna

Żeby lepiej poznać rodzinę Kopaniarzy, chciałam przetłumaczyć więcej akt, jednak mimo internetowych pomocy, nie potrafię nawet rozszyfrować daty poza miesiącami...
Zwracam się więc o pomoc:
Akt urodzenia nr. 309- Wiśniewo, parafia Długosiodło, listopad/grudzień 1896 r.; Bronisława Kopaniarz, córka Antoniego, rolnika z Wiśniewa, i Rozalii z domu Andryszczyk
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1905&y=116
Zwracam się więc o pomoc:
Akt urodzenia nr. 309- Wiśniewo, parafia Długosiodło, listopad/grudzień 1896 r.; Bronisława Kopaniarz, córka Antoniego, rolnika z Wiśniewa, i Rozalii z domu Andryszczyk
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1905&y=116
-
MonikaMaru

Witam,
309. Wiśniewo
1. Długosiodło 24.XI./6.XII.1896 o 1-ej po poł.
2. Antoni Kopaniarz, rolnik z Wiśniewa, 27 lat mający
3. Marcin Prusiński, 36 lat i Stanisław Sempkowski?, 25 lat, morgownicy z Długosiodła
4. płci żeńskiej urodzone w Wiśniewie 18/30.XI.br o 9-ej rano
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków, 18 lat
6. BRONISŁAWA
7. Jan Komor i Marianna Mróz
Pozdrawiam,
Monika
309. Wiśniewo
1. Długosiodło 24.XI./6.XII.1896 o 1-ej po poł.
2. Antoni Kopaniarz, rolnik z Wiśniewa, 27 lat mający
3. Marcin Prusiński, 36 lat i Stanisław Sempkowski?, 25 lat, morgownicy z Długosiodła
4. płci żeńskiej urodzone w Wiśniewie 18/30.XI.br o 9-ej rano
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków, 18 lat
6. BRONISŁAWA
7. Jan Komor i Marianna Mróz
Pozdrawiam,
Monika
- Świątek_Katarzyna

Pani Moniko, jest Pani niezwykła. Dziękuję za tak szybką odpowiedź!
Tym razem udało mi się rozszyfrować datę- byłabym mimo to wdzięczna za sprawdzenie, czy prawidłowo. Proszę też bardzo o pomoc i uzupełnienie tłumaczenia:
Akt urodzenia nr. 197- Wiśniewo, parafia Długosiodło, 26(?) VII/ 7 VIII 1904 r.; Zofia Kopaniarz, córka Antoniego,gospodarza z Wiśniewa, i Rozalii z domu Andryszczyk
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1929&y=168
197. Wiśniewo
1. Długosiodło 26.VII/ 7 VIII 1904 r.
2. Antoni Kopaniarz, gospodarz z Wiśniewa ...
3. ...
4. płci żeńskiej urodzone w Wiśniewie ...
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków ...
6. ZOFIA
7. ....
Tym razem udało mi się rozszyfrować datę- byłabym mimo to wdzięczna za sprawdzenie, czy prawidłowo. Proszę też bardzo o pomoc i uzupełnienie tłumaczenia:
Akt urodzenia nr. 197- Wiśniewo, parafia Długosiodło, 26(?) VII/ 7 VIII 1904 r.; Zofia Kopaniarz, córka Antoniego,gospodarza z Wiśniewa, i Rozalii z domu Andryszczyk
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1929&y=168
197. Wiśniewo
1. Długosiodło 26.VII/ 7 VIII 1904 r.
2. Antoni Kopaniarz, gospodarz z Wiśniewa ...
3. ...
4. płci żeńskiej urodzone w Wiśniewie ...
5. prawowita małż. Rozalia z Andryszczyków ...
6. ZOFIA
7. ....