Sposób na czytanie akt urodzenia cyrylicą?

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

Sposób na czytanie akt urodzenia cyrylicą?

Post autor: olgaprzyjemska »

Witam,
Jak czytać księgi metrykalne prawosławne? Z tego co już doczytałam, nie zawsze były prowadzone z zachowaniem kolejności, ale może ktoś mógłby podpowiedzieć mi co oznaczają rubryki z cyframi? Np tutaj: http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... =1906&kt=1

Mam konkretną datę 04 maj 1906r. Mam nawet numer 818 (księga metrykalna?), ale tam chyba do takich cyfr nie sięga (?) nie mniej chciałabym przeczytać te księgi.

Może są gdzieś jakieś wzory tych pism? Aby mniej więcej wiedzieć, w którym miejscu szukać imienia. Nie znam cyrylicy, korzystam z google tłumacz.
Robert1

Sympatyk
Adept

Post autor: Robert1 »

Pierwsze dwie kolumny to numeracja porządkowa - oddzielna dla chłopców (kolumna pierwsza) i dziewczynek (kolumna druga).

Kolumna trzecia to data urodzenia (miesiąc jest podawany tylko raz - przed pierwszym aktem z danego miesiąca)
Kolumna czwarta to data chrztu. Oczywiście wszystkie daty według kalendarza juliańskiego.

Kolumna piąta - imię urodzonego.

Kolumna szósta - imiona i nazwiska rodowe rodziców, czasem także określenie zawodu i wyznanie

Kolumna siódma - dane chrzestnych

Kolumna ósma - dane księdza dokonującego chrztu

Jak szukasz czegoś konkretnego, to podaj dane, które masz, choćby nazwisko.
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty 2016, 13:44 przez Robert1, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Robert
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam

W prawosławnych księgach chrzty zapisywano trochę inaczej niż w katolickich kościołach. I tak:
pierwsza rubryka to nr zapisu dziecka płci męskiej
druga rubryka to nr zapisu dziecka płci żeńskiej
trzecia rubryka to dzień narodzin
czwarta rubryka to dzień chrztu
piąta rubryka to imię dziecka
następna rubryka to dane o rodzicach: zawód, skąd, imię i "otczestwo" i nazwisko ojca, jakiego wyznania, imię i "otczestwo" matki i jakiego wyznania
następna rubryka to dane chrzestnych
na koniec kto udzielał chrztu
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, to wiele pomaga i wyjaśnia ;)
Szukam Janina Kupicz, mam nazwę parafii: Św. Trójca, ul. Długa, Warszawa, datę urodzenia 4 maj 1906. Przejrzałam maj tego roku oraz rok wcześniej i później, nic nie znalazłam. Może to nie ten miesiąc jednak. Przeszukam jeszcze raz całą księgę po samym imieniu zapisanym cyrylicą, chyba że są jakieś wydajniejsze sposoby?

A czy mógłby któryś z Panów napisać podobną instrukcję do aktów małżeńskich prawosławnych? Co oznacza dana rubryka? Zwłaszcza czyje podpisy widnieją pod aktami, czy to są podpisy małżonków?
Robert1

Sympatyk
Adept

Post autor: Robert1 »

W aktach małżeństwa kolejność jest taka:

1. numer aktu
2. miesiąc i dzień (miesiąc zazwyczaj podany tylko przy pierwszym akcie w danym miesiącu)
3. zawód, imię, otczestwo, nazwisko, wyznanie, które małżeństwo (w Prawosławiu jest limit trzech małżeństw)
4. wiek pana młodego
5. dane panny młodej - analogiczne jak pkt 3.
6. wiek panny młodej
7. dane kapłana
8. dane świadków pana młodego i panny młodej
9. podpisy świadków (rzadko wypełniana rubryka)

Pod samym aktem podpisywał się chyba tylko ksiądz (?).
Pozdrawiam,
Robert
Awatar użytkownika
olgaprzyjemska

Sympatyk

cofam pytanie (usunęłam treść).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”