par. Będzin, Czeladź, Sędziejowice, Tuczępy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Prosze o tłumaczenie aktu zgonu 1890.
17 Śladków
Działo się we wsi Sędziejowice dnia 3/15 lutego 1890r o godz. 11 rano. Stawili się Jakub Kowalski lat 45 i Tomasz Mrozicki lat 31 obu rolników ze Śladkowa i oświadczyli nam, że przedwczoraj bieżącego miesiąca i roku o godz. 8 rano umarła w Śladkowie Ewa Styczeń, lat 1 córka Michała i Doroty Styczniów. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Ewy Styczeń akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytaliśmy i podpisaliśmy.
Ks. T. Gergielewicz Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego (?)
Pozdrawiam
Krzysiek
Działo się we wsi Sędziejowice dnia 3/15 lutego 1890r o godz. 11 rano. Stawili się Jakub Kowalski lat 45 i Tomasz Mrozicki lat 31 obu rolników ze Śladkowa i oświadczyli nam, że przedwczoraj bieżącego miesiąca i roku o godz. 8 rano umarła w Śladkowie Ewa Styczeń, lat 1 córka Michała i Doroty Styczniów. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Ewy Styczeń akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytaliśmy i podpisaliśmy.
Ks. T. Gergielewicz Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego (?)
Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
Prosze o tłumaczenie aktu zgonu 1885.
znow ponawiam prośbę
Prosze o tłumaczenie aktu zgonu 1890.
dziekuje Krzyśkowi.
PS. Michała i Doroty <b>ze</b> Styczniów
PS2. Czemu napisałem Stępień?
PS. Michała i Doroty <b>ze</b> Styczniów
PS2. Czemu napisałem Stępień?
proszę o tłumaczenie aktu urodzenia - Śladków 1877.
ponawiam prośbę
Proszę o tłumaczenie aktu urodzenia - 1889.
ponawiam prośbę
"Działo się we wsi Sędziejowice 15/27 stycznia 1889 o godzinie 2 po południu.
Stawił się Michał Styczeń lat 43 w obecności Jakuba Stycznia lat 61 i Franciszka Koncała(?) lat 57, obywdaj chłopi ze Śladkowa i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Śladkowie dzisiaj,( dosłownie w tym samym miesiącu i roku) o godzinie 3 rano z jego żony Doroty ze Styczniów lat 36. Dziecięciu temu na odbytym właśnie chrzcie dano imię Ewa. Rodzicami chrzestnymi byli Tomasz Król(?) i Katarzyna Styczeń. Akt ten stawiającym się odczytano, ponieważ są niepiśmienni, podpisałem ksiądz ( nazwisko księdza sporządzającego akt)"
Czy akty z Sędziejowic są dostępne gdzieś w sieci?
Również interesuje mnie Śladków. Ponad 10 lat temu ówczesny ksiądz nie zgodził się na przeglądanie akt, a AP nie dysponowało kompletem akt.
Pozdrawiam Beata
Stawił się Michał Styczeń lat 43 w obecności Jakuba Stycznia lat 61 i Franciszka Koncała(?) lat 57, obywdaj chłopi ze Śladkowa i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Śladkowie dzisiaj,( dosłownie w tym samym miesiącu i roku) o godzinie 3 rano z jego żony Doroty ze Styczniów lat 36. Dziecięciu temu na odbytym właśnie chrzcie dano imię Ewa. Rodzicami chrzestnymi byli Tomasz Król(?) i Katarzyna Styczeń. Akt ten stawiającym się odczytano, ponieważ są niepiśmienni, podpisałem ksiądz ( nazwisko księdza sporządzającego akt)"
Czy akty z Sędziejowic są dostępne gdzieś w sieci?
Również interesuje mnie Śladków. Ponad 10 lat temu ówczesny ksiądz nie zgodził się na przeglądanie akt, a AP nie dysponowało kompletem akt.
Pozdrawiam Beata
-
kulik_agnieszka

-
kulik_agnieszka

-
kulik_agnieszka

proszę o tłumaczenie aktu urodzenia - Śladków 1877.
ciagle nie moge sie wbic wiec ponawiam
Prosze o tłumaczenie aktu zgonu 1885.
ciagle nie moge sie wbic wiec ponawiam