Prośba o przetłumaczenie aktu z j. ros. - 6 letnia matka??!
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Uprzejmie proszę o przetłumaczenie a tym samym rozwikłanie zagadki, która według dat aktów metrykalnych mówi, że moją Babcię urodzoną w 1911 roku urodziła urodziła 6-letnia Apolonia. To nie jest możliwe żeby Apolonia urodziła się w 1905 roku.
link aktu 146 ślubu Władysława Tchorzewskiego i Petroneli Leszczyńskiej
http://szukajwarchiwach.pl/35/1958/0/2. ... RsNHKNS_iQ
link do aktu 231 narodzin Apolonii Tchorzewskiej z powyższych rodziców. Wszystko się zgadza nawet groby i przekazy rodzinne tylko w aktach jest coś nie tak
http://szukajwarchiwach.pl/35/1958/0/2. ... X0gw0dE37g
co dziwne następne wpisy 232, 233, 234, 235 i 236 też dotyczą tego małżeństwa - hurtowo wprowadzane?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w rozwikłaniu tajemnicy 6 letniej matki
link aktu 146 ślubu Władysława Tchorzewskiego i Petroneli Leszczyńskiej
http://szukajwarchiwach.pl/35/1958/0/2. ... RsNHKNS_iQ
link do aktu 231 narodzin Apolonii Tchorzewskiej z powyższych rodziców. Wszystko się zgadza nawet groby i przekazy rodzinne tylko w aktach jest coś nie tak
http://szukajwarchiwach.pl/35/1958/0/2. ... X0gw0dE37g
co dziwne następne wpisy 232, 233, 234, 235 i 236 też dotyczą tego małżeństwa - hurtowo wprowadzane?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w rozwikłaniu tajemnicy 6 letniej matki
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Akt chrztu Apolonii jest z 1905r ale urodzona była w 188[6]?r,
zapis w drugiej linijce nad [Petroneli z Leszczyńskich] lat 40 ...
___
Krystyna
zapis w drugiej linijce nad [Petroneli z Leszczyńskich] lat 40 ...
___
Krystyna
-
MonikaMaru

No to odkrywamy tajemnicę.
146. Wohyń
1. Komarówka 30.V.1905 o 10-ej rano
2. Józef Mazurkiewicz, 49 lat, kominiarz i Antoni manowiec 40 lat, rolnik
3. WŁADYSŁAW TCHÓRZEWSKI, 49 lat, kowal, urodzony w Białobrzegach parafia kocka, zamieszkały w Wohyniu, s. zmarłych Ludwika i Józefy z Łączyckich
4. PETRONELA LESZCZYŃSKA, 40 lat, urodzona i zamieszkała w Wohyniu, c. zmarłego Jana i Kamili z Jurków
5. zapowiedzi nie ogłoszono z powodu ich wspólnego pożycia od pewnego czasu
6. nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej, a swoim dzieciom Apolonii, Władysławowi, Teodorowi, Leopoldowi, Mariannie i Józefie przyznają wszelkie prawa należne dzieciom prawowitym.
W tym samym dniu 17/30.V.1905 o 10-ej rano ochrzczono całą gromadkę, a opóźnienie w zgłoszeniu dzieci spowodowane było niestawieniem się ojca. Świadkowie, jak w akcie ślubu.
231. APOLONIA urodzona 27.I./8.II.1887, chrzestni Józef Mazurkiewicz i Paulina Radomska
232. WŁADYSŁAW urodzony 14/26.IX.1889, chrzestni Karol Krzewiński i Tekla Mazurkiewicz
233. TEODOR urodzony 28.X./8.XI.1891, chrzestni Andrzej Panasiuk i Leokadia Szenejko
234. LEOPOLD urodzony 3/15.XI.1898, chrzestni Antoni Manowiec i Franciszka Łododo
235. MARIANNA urodzona 13/25.I.1894, chrzestni Jan Łobodo i Jadwiga Rzewska
236. JÓZEFA urodzona 2/15.III.1901, chrzestni Adam Man i Zofia Szymańska
Pozdrawiam,
Monika
146. Wohyń
1. Komarówka 30.V.1905 o 10-ej rano
2. Józef Mazurkiewicz, 49 lat, kominiarz i Antoni manowiec 40 lat, rolnik
3. WŁADYSŁAW TCHÓRZEWSKI, 49 lat, kowal, urodzony w Białobrzegach parafia kocka, zamieszkały w Wohyniu, s. zmarłych Ludwika i Józefy z Łączyckich
4. PETRONELA LESZCZYŃSKA, 40 lat, urodzona i zamieszkała w Wohyniu, c. zmarłego Jana i Kamili z Jurków
5. zapowiedzi nie ogłoszono z powodu ich wspólnego pożycia od pewnego czasu
6. nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej, a swoim dzieciom Apolonii, Władysławowi, Teodorowi, Leopoldowi, Mariannie i Józefie przyznają wszelkie prawa należne dzieciom prawowitym.
W tym samym dniu 17/30.V.1905 o 10-ej rano ochrzczono całą gromadkę, a opóźnienie w zgłoszeniu dzieci spowodowane było niestawieniem się ojca. Świadkowie, jak w akcie ślubu.
231. APOLONIA urodzona 27.I./8.II.1887, chrzestni Józef Mazurkiewicz i Paulina Radomska
232. WŁADYSŁAW urodzony 14/26.IX.1889, chrzestni Karol Krzewiński i Tekla Mazurkiewicz
233. TEODOR urodzony 28.X./8.XI.1891, chrzestni Andrzej Panasiuk i Leokadia Szenejko
234. LEOPOLD urodzony 3/15.XI.1898, chrzestni Antoni Manowiec i Franciszka Łododo
235. MARIANNA urodzona 13/25.I.1894, chrzestni Jan Łobodo i Jadwiga Rzewska
236. JÓZEFA urodzona 2/15.III.1901, chrzestni Adam Man i Zofia Szymańska
Pozdrawiam,
Monika
Niesamowite!!! Wielkie dzięki!! Jesteś WIELKA Moniko! Ale historia..Dzisiaj moja mama mówiła mi, że może te niezgodności, których nie rozumieliśmy wynikały z tego, że były jakieś przekazy rodzinne o problemach z Caratem, że mówiło się o ślubach organizowanych gdzieś w lesie, potajemnie. Tylko takie szczątkowe informacje. Czy to może być prawda? Spotkaliście się z czymś takim? Strasznie to jakieś dziwne cała taka liczna rodzina i tyle dzieci i Apolonia chrzczona jako 18 latka? Jak to wytłumaczyć?
Pozdrawiam
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
akt ślubu spisany w Komarówce
30 maja 1905
Wład. Tchórzewski , lat 49 , kowal, urodzony w Białobrzegach parafia Kock, żyjący w Wohyniu , syn zmarłych Ludwika i Józefy Łęczyckiej małżonków Tchórzewskich,
Petronela Leszczyńska, 40 lat, urodzona i żyjąca w Wohyniu, córka zmarłego Jana i żyjącej Kamili Jurko małżonków Leszczyńskich
Zapowiedzi nie były głoszone, wspólnie żyją od dłuższego czasu
W tym związku urodziły się dzieci : Apolonia, Władysław, Teodor, Leopold, Marianna, Józefa
Apolonia urodziła się w Wohyniu 27 stycznia/ 8 lutego 1887 r
Władysław - Wohyń, 14/26 września 1889 r
Teodor - Wohyń, 28 października / 8 listopada 1891 r.
Leopold - Wohyń, 3/15 listopada 1898r
Marianna- Wohyń, 13/25 Styczeń 1894r
Józefa- Wohyń, 2/15 marca 1901r
Apolonia gdy urodziła Twoją babcię miała 24 lata
30 maja 1905
Wład. Tchórzewski , lat 49 , kowal, urodzony w Białobrzegach parafia Kock, żyjący w Wohyniu , syn zmarłych Ludwika i Józefy Łęczyckiej małżonków Tchórzewskich,
Petronela Leszczyńska, 40 lat, urodzona i żyjąca w Wohyniu, córka zmarłego Jana i żyjącej Kamili Jurko małżonków Leszczyńskich
Zapowiedzi nie były głoszone, wspólnie żyją od dłuższego czasu
W tym związku urodziły się dzieci : Apolonia, Władysław, Teodor, Leopold, Marianna, Józefa
Apolonia urodziła się w Wohyniu 27 stycznia/ 8 lutego 1887 r
Władysław - Wohyń, 14/26 września 1889 r
Teodor - Wohyń, 28 października / 8 listopada 1891 r.
Leopold - Wohyń, 3/15 listopada 1898r
Marianna- Wohyń, 13/25 Styczeń 1894r
Józefa- Wohyń, 2/15 marca 1901r
Apolonia gdy urodziła Twoją babcię miała 24 lata
-
MonikaMaru

Życie zwykle okazuje się prozaiczne. Już nie raz spotkałam się z takimi przypadkami, kiedy pary żyły bez ślubu i może za namową księdza w parafii uporządkowywały swój stan prawny. Przeważnie na świecie były już dzieci, ale muszę przyznać, że tak liczną gromadkę widzę pierwszy raz. Najczęściej było to 1-3 dzieci małoletnich. Czasami bywało też tak, że jedno z pary było w związku małżeńskim i nie mogło usankcjonować nowego związku. Czekało albo na rozwód, albo aż prawowity małżonek umrze.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Jeszcze raz dziękuję. To co w rodzinie w szczątkowych informacjach mówiono o prześladowaniach caratu ( ślubach w lesie) było dla mnie niezrozumiałe ponieważ w żadnym innym odgałęzieniu rodziny nie spotkałem. Do tego logika to co zauważyłeś, taka liczna gromada dzieci żyjąca na wsi poza wszelką wiarą.To w tamtych czasach niespotykane raczej. Tak mi się.Wieś zawsze była wierząca tzn nie spotykało się ateistów. Zawsze była to jakaś wiara.Wczoraj doczytałem się o ogromnych prześladowaniach Unitów i Kościoła Katolickiego na Podlasiu. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem. Bardzo ciekawe. Wrzucam link ponieważ może będzie komuś przydatne.
Nie zakładam, żeby byli Unitami ponieważ znalazłem wczoraj dalsze metryki kościelne (katolickie) rodziców Władysława i jego chrztu.
Cytat " Najsilniej jednak uderzył Carat na Podlasiu w stan posiadania Kościoła katolickiego oraz żyjących tu w dużych skupiskach Unitów" . Następny " W 1876 roku we wsi Lubienka grupa około 40 osób pobiła wójta i innych przedstawicieli władzy gdy ci próbowali wyegzekwować karę za niezłożenie metryk chrztu". Polecam przeczytanie tego materiału KWESTIA WYODRĘBNIENIA GUBERNI CHEŁMSKIEJ A PROBLEM UNICKI NA POŁUDNIOWYM PODLASIU http://www.rasil.home.pl/rrh_4_2006/07_ ... iewski.pdf
Nie zakładam, żeby byli Unitami ponieważ znalazłem wczoraj dalsze metryki kościelne (katolickie) rodziców Władysława i jego chrztu.
Cytat " Najsilniej jednak uderzył Carat na Podlasiu w stan posiadania Kościoła katolickiego oraz żyjących tu w dużych skupiskach Unitów" . Następny " W 1876 roku we wsi Lubienka grupa około 40 osób pobiła wójta i innych przedstawicieli władzy gdy ci próbowali wyegzekwować karę za niezłożenie metryk chrztu". Polecam przeczytanie tego materiału KWESTIA WYODRĘBNIENIA GUBERNI CHEŁMSKIEJ A PROBLEM UNICKI NA POŁUDNIOWYM PODLASIU http://www.rasil.home.pl/rrh_4_2006/07_ ... iewski.pdf
-
MonikaMaru

Bardzo możliwe, że rodzina była różnych wyznań.
Znalazłam trop Leszczyńskich prowadzący do Międzyrzeca. Może jednak znasz już te akta.
Akt ślubu siostry Petroneli z Leszczyńskich -parafia rzym.-kat. w Wohyniu
http://szukajwarchiwach.pl/35/1958/0/2. ... 0hnAzNodVw
Ślub Jana Leszczyńskiego z Kamilą Jurkówną - parafia unicka w Międzyrzecu Podlaskim - Stare Miasto.
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/2071/ ... hG2DvH_-0w
W Międzyrzecu urodziło się też rodzeństwo Petroneli - Józef a.91/1851 i Antoni a. 94/1853 - parafia unicka
Pozdrawiam,
Monika
PS. Podpisuj się imieniem chociaż.
Znalazłam trop Leszczyńskich prowadzący do Międzyrzeca. Może jednak znasz już te akta.
Akt ślubu siostry Petroneli z Leszczyńskich -parafia rzym.-kat. w Wohyniu
http://szukajwarchiwach.pl/35/1958/0/2. ... 0hnAzNodVw
Ślub Jana Leszczyńskiego z Kamilą Jurkówną - parafia unicka w Międzyrzecu Podlaskim - Stare Miasto.
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/2071/ ... hG2DvH_-0w
W Międzyrzecu urodziło się też rodzeństwo Petroneli - Józef a.91/1851 i Antoni a. 94/1853 - parafia unicka
Pozdrawiam,
Monika
PS. Podpisuj się imieniem chociaż.
Dziękuję Moniko,
Cenne informacje. Nie zauważyłem, że nie mam podpisu w profilu. Zaraz zabieram się do Twoich linków
Czuję się jak archeolog odkrywający artefakty
Z jakiej bazy danych korzystałaś, że zapytanie zwróciło wynik ze ślubem Leszczyńskiego z Jurkówną?
Przeszukiwałem dostępne i nie otrzymałem takiej informacji.
Pozdrawiam
Jacek
Cenne informacje. Nie zauważyłem, że nie mam podpisu w profilu. Zaraz zabieram się do Twoich linków
Czuję się jak archeolog odkrywający artefakty
Z jakiej bazy danych korzystałaś, że zapytanie zwróciło wynik ze ślubem Leszczyńskiego z Jurkówną?
Przeszukiwałem dostępne i nie otrzymałem takiej informacji.
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
MonikaMaru

Przejrzałam Wohyń i znalazłam Zofię. Dowiedziałam się, gdzie urodziła się i zajrzałam do ksiąg Międzyrzeca.
W Kocku jest też akt urodzenia Tchórzewskiego; nie linkuję, żeby nie odbierać Ci przyjemności - jest łatwy do znalezienia.
Z baz korzystam, jak już stoi przede mną ściana. Dobrze jest zaglądać do akt rodzeństwa, a czasem innych krewnych. Zwracać uwagę na chrzestnych. Nie zawsze da się drogą wprost dotrzeć do celu, czasami trzeba krążyć. Właśnie Zofia wskazała kierunek poszukiwań.
A ten portal znasz? Też może okazać się pomocny.
http://regestry.lubgens.eu/news.php
http://pomoce.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=9&nr=136
Pozdrawiam,
Monika
W Kocku jest też akt urodzenia Tchórzewskiego; nie linkuję, żeby nie odbierać Ci przyjemności - jest łatwy do znalezienia.
Z baz korzystam, jak już stoi przede mną ściana. Dobrze jest zaglądać do akt rodzeństwa, a czasem innych krewnych. Zwracać uwagę na chrzestnych. Nie zawsze da się drogą wprost dotrzeć do celu, czasami trzeba krążyć. Właśnie Zofia wskazała kierunek poszukiwań.
A ten portal znasz? Też może okazać się pomocny.
http://regestry.lubgens.eu/news.php
http://pomoce.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=9&nr=136
Pozdrawiam,
Monika
Dokładnie taką metodę stosuję w przypadku dokumentów pisanych w jęz. polskim. Potrafię czytać po rosyjsku ale klasyczną czcionkę (szkolną:)) natomiast takie pismo ręczne swobodne jest dla mnie zaporą. Własnie przez lubgnes znalazłem ten akt po rosyjsku. Dzięki jeszcze raz. Zabieram się za "odkrywanie". W międzyczasie udało mi się znaleźć akt urodzenia Władysława i tam mam ojca Ludwika i Józefę z Łęczyckich.
Co do tego wydarzenia dlaczego tak późno pobrali się (żyli bez ślubu i późno chrzcili dziec - Apolonia 18 letnia) już ułożyło mi się w logiczny ciąg. Jak wspominałem coś w rodzinie w strzępach krążyło o jakiś ślubach w lesie i prześladowaniach Caratu. Nie wspominało się o Unitach ale teraz jestem pewny (pasują lata prześladowań, teren oraz ich wcześniejsze metryki narodzin). Skoro Władysław ma metrykę w Dekanacie Bielskim (grek-katolickim) to zapewne w wyniku prześladowań po 1865 roku Unitów (siłowe próby wcielenia do prawosławia) likwidacji ich kościołów na tym terenie prawdopodobnie Władysław i Petronela wzieli ślub (jak to wspominano w lesie czyli udzielił im go ksiądz unicki ale papiery urzędowe nie istniały (nie wiem czy nawet dekanat nie został zlikwidowany. Dzieci urodzone były chrzczone według obrządku unickiego ale tez po partyzancku i bez dokumentów chrztu. W materiałach (linkowałem wyżej) jest napisane że odwilż przyszła w 1905 roku co zgadzałoby się z datą ślubu Władysława i hurtowego chrztu jego dzieci. Unitom jak nazwa wskazuje było bliżej do unii z kościołem katolickim i zapewne dlatego w 1905 ślub i chrzest już katolicki. Czytałem że tych unitów (w tej gałęzi moich przodków) strasznie carat prześladował, kontrybucja, zabijanie zwierząt , zsyłki pastwienie się np kazanie odśnieżania gołymi rękami itd. Arcy ciekawe te odkryte wiadomości. JUż je przekazałem mamie. Była prawdziwie zaskoczona.
Co do tego wydarzenia dlaczego tak późno pobrali się (żyli bez ślubu i późno chrzcili dziec - Apolonia 18 letnia) już ułożyło mi się w logiczny ciąg. Jak wspominałem coś w rodzinie w strzępach krążyło o jakiś ślubach w lesie i prześladowaniach Caratu. Nie wspominało się o Unitach ale teraz jestem pewny (pasują lata prześladowań, teren oraz ich wcześniejsze metryki narodzin). Skoro Władysław ma metrykę w Dekanacie Bielskim (grek-katolickim) to zapewne w wyniku prześladowań po 1865 roku Unitów (siłowe próby wcielenia do prawosławia) likwidacji ich kościołów na tym terenie prawdopodobnie Władysław i Petronela wzieli ślub (jak to wspominano w lesie czyli udzielił im go ksiądz unicki ale papiery urzędowe nie istniały (nie wiem czy nawet dekanat nie został zlikwidowany. Dzieci urodzone były chrzczone według obrządku unickiego ale tez po partyzancku i bez dokumentów chrztu. W materiałach (linkowałem wyżej) jest napisane że odwilż przyszła w 1905 roku co zgadzałoby się z datą ślubu Władysława i hurtowego chrztu jego dzieci. Unitom jak nazwa wskazuje było bliżej do unii z kościołem katolickim i zapewne dlatego w 1905 ślub i chrzest już katolicki. Czytałem że tych unitów (w tej gałęzi moich przodków) strasznie carat prześladował, kontrybucja, zabijanie zwierząt , zsyłki pastwienie się np kazanie odśnieżania gołymi rękami itd. Arcy ciekawe te odkryte wiadomości. JUż je przekazałem mamie. Była prawdziwie zaskoczona.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Jako zakończenie tego tematu (wszystko już rozszyfrowałem i złożyłem w całość) i wyjaśnienie ślubu i w tym samym dniu chrztu już dorosłych dzieci małżonków załączam cytat ze strony
http://www.mikolaj.miedzyrzec.pl/historia.php?i=206
"W r. 1904 za pomoc duszpasterską unitom został karnie przeniesiony z parafii międzyrzeckiej ks. wikariusz Stanisław Mankiewicz (mimo że w tym roku w kościele św. Mikołaja zbierano składki dla rannych żołnierzy rosyjskich w wojnie z Japonią). Były to już ostatnie represje przed wielkimi przemianami, jakie rozpoczęły się w roku następnym. 17 IV (czyli według kalendarza polskiego 30 IV) 1905 ukazał się słynny Ukaz tolerancyjny cara Mikołaja II, że "odpadnięcie od religii prawosławnej do innej chrześcijańskiej religii lub nauki, nie podlega prześladowaniu i nie powinno pociągać za sobą żadnych następstw, szkodzących pod względem praw osobistych i cywilnych". W kościele św. Mikołaja urządzono dziękczynne nabożeństwo. Wkrótce do kancelarii Kościoła św. Mikołaja zgłosiło się 4363 osoby (w tym ponad 600 osób z miasta), które chciały przejść z obrządku greckokatolickiego (unickiego) na rzymskokatolicki. Pochodziły one z Berezy (248), Dołhy (154), Drelowa (248), Koszelik (112), Krzewicy (189), Łukowiska (175), Łózek (238), Mań (235), Międzyrzeca (448), Przechodziska (148), Pereszczówki (114), Puchaczy (63), Rogoźnicy (149), Rogozneczki (81), Sawek (67), Sitna (96), Stołpna (204), Surmacz (45), Strzakłów 18, Szachów (115), Szóstki (163), Tłuśćca (184), Tuliłowa (245), Utrówki (46), Worsów (57), Wysokiego (97), Zadwornego (35), Zahajek (200), Zasiadek (156), oraz z innych miejscowości - 33 osoby. Dochodziło do masowych chrztów. Dorośli ludzie wybierali sobie rodziców chrzestnych niemal wśród równych wiekiem. Proboszcz ks. Seremento wyraził zgodę i w ten sposób liczba wiernych w parafii zwiększyła się do ok. 20 tyś. (było tylko 2 księży). Wolność religijna była jeszcze niepełna. Według zarządzeń władz niepełnoletni musieli czekać ze zmianą wyznania aż do pełnoletniości. Akt tolerancyjny nie miał przepisów wykonawczych. 20 V 1905 r. gen. gub. warszawski Maksymowicz wydał odezwę, że dekret z 17 IV nie dotyczy prawosławnych. Ci (a więc i unici) nie mogą przechodzić na katolicyzm - ale było już za późno."
oraz link do arcyciekawego opisu tych wydarzeń
UNICI RADZYŃSCY
http://www.rasil.home.pl/rrh_6_2008/02_a_gatarczyk.pdf
pozdrawiam
Jacek
http://www.mikolaj.miedzyrzec.pl/historia.php?i=206
"W r. 1904 za pomoc duszpasterską unitom został karnie przeniesiony z parafii międzyrzeckiej ks. wikariusz Stanisław Mankiewicz (mimo że w tym roku w kościele św. Mikołaja zbierano składki dla rannych żołnierzy rosyjskich w wojnie z Japonią). Były to już ostatnie represje przed wielkimi przemianami, jakie rozpoczęły się w roku następnym. 17 IV (czyli według kalendarza polskiego 30 IV) 1905 ukazał się słynny Ukaz tolerancyjny cara Mikołaja II, że "odpadnięcie od religii prawosławnej do innej chrześcijańskiej religii lub nauki, nie podlega prześladowaniu i nie powinno pociągać za sobą żadnych następstw, szkodzących pod względem praw osobistych i cywilnych". W kościele św. Mikołaja urządzono dziękczynne nabożeństwo. Wkrótce do kancelarii Kościoła św. Mikołaja zgłosiło się 4363 osoby (w tym ponad 600 osób z miasta), które chciały przejść z obrządku greckokatolickiego (unickiego) na rzymskokatolicki. Pochodziły one z Berezy (248), Dołhy (154), Drelowa (248), Koszelik (112), Krzewicy (189), Łukowiska (175), Łózek (238), Mań (235), Międzyrzeca (448), Przechodziska (148), Pereszczówki (114), Puchaczy (63), Rogoźnicy (149), Rogozneczki (81), Sawek (67), Sitna (96), Stołpna (204), Surmacz (45), Strzakłów 18, Szachów (115), Szóstki (163), Tłuśćca (184), Tuliłowa (245), Utrówki (46), Worsów (57), Wysokiego (97), Zadwornego (35), Zahajek (200), Zasiadek (156), oraz z innych miejscowości - 33 osoby. Dochodziło do masowych chrztów. Dorośli ludzie wybierali sobie rodziców chrzestnych niemal wśród równych wiekiem. Proboszcz ks. Seremento wyraził zgodę i w ten sposób liczba wiernych w parafii zwiększyła się do ok. 20 tyś. (było tylko 2 księży). Wolność religijna była jeszcze niepełna. Według zarządzeń władz niepełnoletni musieli czekać ze zmianą wyznania aż do pełnoletniości. Akt tolerancyjny nie miał przepisów wykonawczych. 20 V 1905 r. gen. gub. warszawski Maksymowicz wydał odezwę, że dekret z 17 IV nie dotyczy prawosławnych. Ci (a więc i unici) nie mogą przechodzić na katolicyzm - ale było już za późno."
oraz link do arcyciekawego opisu tych wydarzeń
UNICI RADZYŃSCY
http://www.rasil.home.pl/rrh_6_2008/02_a_gatarczyk.pdf
pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
MonikaMaru

Jacku, pozostaje tylko pogratulować Ci wyników poszukiwań. Bardzo często padają tu pytania związane z unitami i ich losem. Opis w podanym przez Ciebie linku jest podsumowaniem zawiłych dziejów unitów związanych z kolejnymi represyjnymi ukazami carskimi po 1864r. Na pewno wiele osób, które zadawały sobie podobne pytania, znajdzie jasną odpowiedź.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Wrzucam tutaj ponieważ do działu SZUKAM POMOCY nie zapisuje się.
Zwracam się z prośbą odczytania dwóch słów pisanych w języku polskim.
Być może sugeruję się tym, że zazwyczaj w tym miejscu aktu podawano profesję i dlatego nic mi nie przychodzi do głowy.
link do zdjęcia z podkreślonymi słowami
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2f5a2c56b866cc98
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jacek
Zwracam się z prośbą odczytania dwóch słów pisanych w języku polskim.
Być może sugeruję się tym, że zazwyczaj w tym miejscu aktu podawano profesję i dlatego nic mi nie przychodzi do głowy.
link do zdjęcia z podkreślonymi słowami
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2f5a2c56b866cc98
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Ludwik Tchorzewski oyciec Gu[o]rzelany --- zawód Gorzelany
____
Krystyna
____
Krystyna