Akt małżeństwa Kosztowny i Belczyńska - Skępe 1882

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Reynald

Sympatyk

Akt małżeństwa Kosztowny i Belczyńska - Skępe 1882

Post autor: Reynald »

Witam, bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Franciszka Kosztownego ur. 1857 oraz Marjanny Belczyńskiej.

Skępe 1882 rok
Akt nr 18
W spisie treści po lewej stronie skan 8

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Patryk.
Jegier

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jegier »

Załączył Pan skany z 1892 r. a nie z 1882 r.
Reynald

Sympatyk

Z listy po lewej stronie należy wybrać rok 1882, niestety po skopiowaniu linku strona wraca do domyślnych ustawień
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Wreszcie powiększanie zaczęło działać i jest.

18. Rumunki Wólka
1. Skępe 7/19.II.1882 o 3-ej po poł.
2. Stanisław Piotrowski, 40 lat i Wojciech Patan, 50 lat mający, rolnicy z Rumunek Wólki
3. FRANCISZEK KOSZTOWNY, kawaler, 23 lata mający, robotnik z Borkowa, urodzony we Włoczewie, s. Antoniego i Marianny z Wiśniewskich małż. Kosztownych
4. MARIANNA BELCZYŃSKA, panna, 19 lat mająca, urodzona w Rumunkach Wólce, c. zmarłego Antoniego i Franciszki z Wyrzkowskich, zamieszkała w Rumunkach Wólce przy matce
5. trzy zapowiedzi w tutejszym i borkowskim kościele parafialnym
6. pozwolenie ustne matki panny młodej
7. umowy przedślubnej nie zawarli

Pozdrawiam,
Monika
Reynald

Sympatyk

Dziękuję bardzo za pomoc pomimo problemów.
Zastanawia mnie tylko czy ojciec Franciszka mógł posługiwać się drugim imieniem, czy w ogóle ksiądz mógł tak zapisać? Posiadam jego akt ślubu z Marianną Wiśniewską, gdzie jest zapisany jako Piotr Antoni Kosztowny, w tym akcie nie ma o tym żadnej wzmianki?
MonikaMaru

Sympatyk

Piotr Antoni mógł być w skrócie tylko Antonim. Na Kujawach spotkałam się w katolickich rodzinach z używaniem drugiego imienia chrzestnego. Taki obyczaj wziął się chyba od ewangelików (mam w rodzinie), że pierwszego imienia nie używali. Wyjdzie to w aktach chrztu dzieci Antoniego.

A tu jest akt chrztu Franciszka. Ojciec "jednoimienny" Antoni.

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/156/0 ... 9I5ziBet-g

Pozdrawiam,
Monika
Reynald

Sympatyk

Niestety, ale jak na razie więcej aktów chrztu dzieci Antoniego nie znalazłem. W wspominanym przeze mnie akcie małżeństwa Antoniego z Marianna jest zapisek "Piotrem Antonim dwóch imion Kosztownym", w akcie zgonu z kolei jest sam Piotr. Wykluczam, że jest to inna osoba ponieważ nazwy miejscowości, osoby oraz daty +-1 rok się zgadzają.

nr 8
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/156/0 ... x4j6UahWQw
MonikaMaru

Sympatyk

Jest jeszcze Józefa a.11. Ojciec też Antoni.
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/156/0/-/59#tabSkany

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony wt 22 mar 2016, 22:07 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Reynald

Sympatyk

W podanym przez Panią akcie jest dziecię o imieniu Józefa, owszem Rozalia również jest w rodzinie jednak jako córka Ignacego Kosztownego - brata Antoniego. Mógłbym wiedzieć jak znalazła Pani ten akt? W genetece nie ma żadnej wzmianki o tej osobie.

Sprawdziłem również akt urodzenia Antoniego i jest "Piotr Antoni", a chrzestny na imię ma Wojciech. Można to jakoś inaczej wytłumaczyć?

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/135/0 ... G1a7oXA2SQ
nr 33
MonikaMaru

Sympatyk

Pomyliłam imiona przy wpisywaniu, ale poprawiłam już na Józefę. Geneteka służy tylko jako pomocnicze źródło. Tam nie wszystko jest zindeksowane.Akt znalazłam przeglądając księgi, które tu są. Klikasz w rocznik, potem w "skany" i przeglądasz.

http://www.szukajwarchiwach.pl/50/156/0#tabJednostki

W pobliżu urodzin Józefy i Franciszka nie znalazłam innych dzieci. Antoniego z żoną też nie ma w Białej. Przy chrztach swoich dzieci raz wymieniony jest jako dziedzic, potem dzierżawca.

Masz ciągle wątpliwości, czy "Antoni", "Piotr Antoni" i "Piotr" to ta sama osoba. Według mnie to ta sama. Takim dobrym znacznikiem zwykle jest żona.

Chrzestny Wojciech to Wojciech Małachowski. O niego pytasz?

Pozdrawiam,
Monika

PS. Patryku, na forum zwracamy się do siebie po koleżeńsku, po imieniu. Tak jest sympatyczniej. :)
Reynald

Sympatyk

Jak najbardziej wiem, że w genetece nie wszystko jest zindeksowane, jednak nie znam żadnej podobnej wyszukiwarki.Nawet nie przyszłoby mi do głowy, że ktoś zupełnie nieznany jest w stanie przeglądać skany, księgi żeby mi pomóc :)

Tak dokładnie, chrzestny to Wojciech Małachowski - syn Aleksego Małachowskiego 1773-1853 i Agnieszki Kosztownej 1770-1841 (wdowie po Andrzeju) z domu Sobolewskiej, która była babką Antoniego.

Tak lekko odbiegając, Aleksy Małachowski jest ciekawą postacią ponieważ pojawia się w różnych aktach rodziny jeszcze za życia męża swojej przyszłej a z kolei drugiej Kosztownej partnerki. Wpierw żeni się jak na początku wspomniałem w 1807 roku z Agnieszką Kosztowną z d. Sobolewską zaraz po śmierci jej męża Andrzeja. Gdy ona umiera w 1841, to w tym samym roku żeni się z Agnieszką kosztowną z d. Goliat wdowie od 1835 roku po Walentym który był synem Agnieszki i Andrzeja.
Zaś Walenty i Agnieszka byli rodzicami właśnie tego Antoniego.

Za nic nie potrafię rozgryźć, kim dla rodziny mógł być ten Aleksy i dlaczego tak blisko trzymał się rodziny, żenił się z wdową po synie swojej zmarłej żony w wieku ponad 60 lat (?!).. Trochę dziwnie to wygląda, ale może chodziło o coś z majątkiem? Mogę prosić o jakąś wskazówkę?

Jeżeli zagmatwałem trochę te powiązania i coś jest niezrozumiałe to jutro to poprawię, o tej godzinie ledwo już funkcjonuję.
Dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje, które są dla mnie bardzo cenne cenne Moniko :)
MonikaMaru

Sympatyk

Niezła zagwozdka z tymi Agnieszkami Kosztownymi.
Z tego, co udało mi się rozwikłać to:
- Aleksy Małachowski poślubił w 1807 wdowę Agnieszkę Kosztowny z domu Sobolewską. Niestety nie ma dostępu do aktu ślubu. Nie dowiemy się, kto był jej pierwszym mężem.
- z tego związku urodził się Wojciech - 1815 a. 23
- Agnieszka z Sobolewskich Małachowska umiera w 1841 i Aleksy żeni się po raz drugi
- W 1841 a.7 ślub Aleksego z Agnieszką Kosztowny z Goliatów wdową po Walentym Kosztownym zmarłym w 1835, s.zmarłego Andrzeja i żyjącej Agnieszki małżonków Kosztownych. Nie wiadomo, jak nazywała się Agnieszka z domu, ale w 1841 była wśród żywych. Można przejrzeć kolejne lata z aktami zgonów i zbadać wszystkie zmarłe Agnieszki. Może znajdzie się pod innym nazwiskiem po kolejnym mężu.
- nowa żona Aleksego miała syna z pierwszego związku - Piotra Antoniego Kosztownego.
- według mnie Wojciech Małachowski jest pasierbem Agnieszki z Goliatów Iv.Kosztownej IIv. Małachowskiej, a Piotr Antoni Kosztowny jest pasierbem Aleksego Małachowskiego. Obaj chłopcy są braćmi przyrodnimi.

Szukam teraz dzieci Andrzeja i Agnieszki małż. Kosztownych. Może będzie coś w aktach ich ślubów (nazwisko matki z domu).
- Są:
Apolonia 1792,
Ludwika 1802,
Mateusz 1790,
Walenty 1805 i 1806.
Niestety nie ma dostępu do akt urodzenia.
- Apolonia poślubiła przed 18o8 Stanisława Wawrzyniaka, jest najstarsze dziecko z 1813; Apolonia umiera w 1820; nie podano nazwiska jej matki z domu.
- po innych dzieciach Andrzeja i Agnieszki nie ma śladów.

Nie wiem, czy dosyć jasno opisałam, ale nie widzę tu związku, o którym piszesz "żenił się z wdową po synie swojej zmarłej żony".
Może się mylę.

Jeszcze jedno wyjaśniło się. Agnieszka IIv. Małachowska była córką Wawrzyńca i Marianny małż. Goliatów. W 1812 (akt 10) umiera jej brat 12-letni Jan, syn Wawrzyńca Goliata i jego żony Marianny z Rutkowskich. Tak więc przybyło Ci nazwisko matki Agnieszki.

Pozdrawiam,
Monika
Reynald

Sympatyk

Pozwól, że będę cytował fragmenty i się do nich odnosił, może tak będzie łatwiej.
MonikaMaru pisze: - Aleksy Małachowski poślubił w 1807 wdowę Agnieszkę Kosztowny z domu Sobolewską. Niestety nie ma dostępu do aktu ślubu. Nie dowiemy się, kto był jej pierwszym mężem.
- z tego związku urodził się Wojciech - 1815 a. 23
- Agnieszka z Sobolewskich Małachowska umiera w 1841 i Aleksy żeni się po raz drugi
W akcie zgonu Agnieszki Sobolewskiej zapisane jest, że z pierwszego małżeństwa była Kosztowna, inne akta również wskazują na tą osobę. Nie ma jednoznacznego aktu (a może i jest a mi z głowy wyleciało), który by to potwierdził, ale strasznie dużo dat wskazuje, że Agnieszka była wcześniej żoną Andrzeja Kosztownego i tak to przejąłem.
MonikaMaru pisze: - W 1841 a.7 ślub Aleksego z Agnieszką Kosztowny z Goliatów wdową po Walentym Kosztownym zmarłym w 1835, s.zmarłego Andrzeja i żyjącej Agnieszki małżonków Kosztownych. Nie wiadomo, jak nazywała się Agnieszka z domu, ale w 1841 była wśród żywych. Można przejrzeć kolejne lata z aktami zgonów i zbadać wszystkie zmarłe Agnieszki. Może znajdzie się pod innym nazwiskiem po kolejnym mężu.
Agnieszka z Sobolewskich Iv.Kosztowna IIv. Małachowska, matka zmarłego Walentego umiera w lutym 1841, a Agnieszka po Walentym wychodzi za mąż za Aleksego Małachowskiego w maju 1841. Podsyłam linki jako potwierdzenie.
16.
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/135/0 ... uRDNCycMug
6.
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/135/0 ... mNp2qgDJRw
MonikaMaru pisze: - nowa żona Aleksego miała syna z pierwszego związku - Piotra Antoniego Kosztownego.
- według mnie Wojciech Małachowski jest pasierbem Agnieszki z Goliatów Iv.Kosztownej IIv. Małachowskiej, a Piotr Antoni Kosztowny jest pasierbem Aleksego Małachowskiego. Obaj chłopcy są braćmi przyrodnimi.
To by sie zgadzało. Piotr Antoni urodził się dwa lata przed śmiercią Walentego.
MonikaMaru pisze: Szukam teraz dzieci Andrzeja i Agnieszki małż. Kosztownych. Może będzie coś w aktach ich ślubów (nazwisko matki z domu).
- Są:
Apolonia 1792,
Ludwika 1802,
Mateusz 1790,
Walenty 1805 i 1806.
Niestety nie ma dostępu do akt urodzenia.
- Apolonia poślubiła przed 18o8 Stanisława Wawrzyniaka, jest najstarsze dziecko z 1813; Apolonia umiera w 1820; nie podano nazwiska jej matki z domu.
- po innych dzieciach Andrzeja i Agnieszki nie ma śladów.
Jeżeli przyjmiemy, że Agnieszka była z Sobolewskich to jej rodzice nazywali się Jakub i Zofia Sobolewscy, tyle wiem.
Ja również nikogo więcej nie znalazłem i moje drzewo ma właśnie wierzchołek na Andrzeju i Agnieszce

MonikaMaru pisze: Nie wiem, czy dosyć jasno opisałam, ale nie widzę tu związku, o którym piszesz "żenił się z wdową po synie swojej zmarłej żony".
Może się mylę.
Chyba źle to trochę ująłem winno być tak, Aleksy Małachowski żenił się po śmierci żony Agnieszki Sobolewskiej Iv.Kosztownej IIv. Małachowskiej z wdową od 6 lat po Walentym Agnieszką Goliat Iv. Kosztowną IIv. Małachowską.
Walenty był synem Agnieszki Sobolewskiej Iv.Kosztownej IIv. Małachowskiej i Andrzeja - z pierwszego związku.
Ciężko to zrozumieć, sam mam problem to napisać, a mam drzewko przed sobą, wybacz.

MonikaMaru pisze: Jeszcze jedno wyjaśniło się. Agnieszka IIv. Małachowska była córką Wawrzyńca i Marianny małż. Goliatów. W 1812 (akt 10) umiera jej brat 12-letni Jan, syn Wawrzyńca Goliata i jego żony Marianny z Rutkowskich. Tak więc przybyło Ci nazwisko matki Agnieszki.
Wiedziałem jedynie o jej rodzicach, dziękuję.

Na koniec jeszcze takie pytanie. Jest jakaś szansa, że istnieją księgi które pozwolą mi dojść do jeszcze dalszych przodków, w tym przypadku poniżej 1808 roku? Co to są sumariusze?

Pozdrawiam, Patryk.
MonikaMaru

Sympatyk

Ok. Mogło tak być, że Andrzej zmarł przed albo wkrótce po urodzeniu się Walentego (1805/6), a w 1807 Agnieszka jako wdowa powtórnie wyszła za mąż . Szkoda, że nie ma potwierdzonego rodowego nazwiska Agnieszki choćby w jednym akcie pochodzącym z okresu jej małżeństwa z Andrzejem.

Reasumując - Aleksy ożenił się z wdową po swoim pasierbie. :) Nie wiem, czy żona pasierba to synowa, czy pasierbowa. ;)

Patryku, w sprawie ksiąg przed 1808r spróbuj skontaktować się z Archiwum Diecezjalnym w Płocku.
http://diecezjaplocka.pl/instytucje/archiwum

Sumariusze to są spisy urodzonych, zaślubionych lub zmarłych bez szczegółowych informacji.

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”