Prośba o tłumaczenie

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

grabo

Sympatyk

Prośba o tłumaczenie

Post autor: grabo »

Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu próbuję ustalić swoje korzenie. Zaczęły się akty w języku rosyjskim, z którym nigdy nic wspólnego nie miałem. Stąd moja prośba o przetłumaczenie aktów.

Mam dwa akty, podejrzewam, że jest to ojciec i córka. Tyle że córka urodziła się po śmierci ojca.

Akt urodzenia numer 169 Kasprzak Antonina ur w Potok Wielki w 1895 Ojciec: Antoni, Matka: Anastazja Rudnicka
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... 69-174.jpg
oraz
Akt zgonu numer 205 Kasprzak Antoni Potok Wielki 1894
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... 01-208.jpg

Tu szukam powiązania, czy Antonina była córką Antoniego.

Z góry dziękuję i pozdrawiam użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

Witaj,
tak, zgadza się to córka. To się chyba nawet nazywa "pogrobowiec", też znalazłam w rodzinie taki przypadek.
205. Potok Wielki 7/19.11.1894r. 9 rano. Zjawił się Mateusz Rudnicki 40l. z Tomaszem Legenza 38l., chrześcijanie rolnicy żyjący we wsi Potok Stany i oznajmili, że 4/16.11 bieżącego roku o 2 rano zmarł w Potoku Stany/Stanach Antoni Kasprzak, chrześcijanin 40l. urodzony i zamieszkały w Potoku syn Stanisława i Zofii z domu Suchora Kasprzak, zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Anastazję z Rudnickich. Po naocznym przekonaniu się o zejściu Antoniego Kasprzak akt ten przeczytałem świadkom i z powodu ich niepiśmienności sam podpisałem. Ks. P. Wronka

169. Potok Wielki 17/29 maja 1895r. o 10 rano, Zofia Nowak 70l. chrześcijanka asystująca przy porodach zam. we wsi Potok Niwiński w obecności: Tomasza Rudnickiego 27l. i Tomasza Legenzy 35l., chrześcijan rolników żyjących we wsi Potok Niw. i okazała nam dziecię płci żeńskiej oznajmiając, że urodziło się w Potoku Niw. 15/27.05 b.r. o g. 11 z Anastazji z Rudnickich Kasprzakowej 35l., chrześcijanki, wdowy, prawowitej małżonki Antoniego Kasprzaka zmarłego 14/16.11 ubiegłego roku.
Dziecku przy św. chrzcie nadano imię Antonina a jego chrzestnymi byli Tomasz Rudnicki i Jadwiga Czerpak/Czernak. Akt oznajmującej i świadkom przeczytano i z powodu ich niepiśmienności podpisano tylko przez księdza.

I podpisuj się jakoś, miło wiedzieć do kogo się pisze.
pozdrawiam
Agnieszka
grabo

Sympatyk

Dziękuję Ci bardzo Agnieszko.

Po rodzinie od dwóch miesięcy próbowałem uzyskać pomoc w "odszyfrowaniu" aktów po rosyjsku, a tu jeden dzień i proszę gotowe :) Teściowej się udało kilka informacji odczytać, ale nie wszystko.

Dziękuję jeszcze raz i mam nadzieję, że mogę śmiało zamieszczać kolejne akty do tłumaczenia?

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Arturze, jak widzisz "tłumaczenia" tętnią życiem, wrzucaj śmiało. Nie gwarantuję błyskawicznej pomocy, ale doczekasz się...
W miarę możliwości i wiedzy pisz co wiesz o nazwiskach/miejscach. To naprawdę ułatwia :D
pozdrawiam
Agnieszka
grabo

Sympatyk

No to mam kolejne zagadki. Są to trzy akty zgonu. Z opowiadań rodziny wynika, że są to pierwsze dzieci moich pradziadków, które urodziły się chyba martwe, chciałbym to potwierdzić na podstawie tych aktów.

Rodzice tych dzieci to Feliks Kasprzak i Marianna (Maryanna) z domu Woźniak, którzy brali ślub w 1899 roku w Potoku Wielkim.

Kasprzak Wincenty Potok Wielki 25 1900
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... /25-32.jpg

Kasprzak Joanna Potok Wielki 57 1901
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... /53-60.jpg

Kasprzak Stefan Potok Wielki 77 1903
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... /77-84.jpg

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Artur
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Wincenty
25. Potok Wielki 19/31.01.1900r. 14.00
świadkowie: Walenty Woźniak 40l. i Mateusz Rudnicki 40l.
18/30.01 o 14.00 w Potoku Niwińskim zmarł Wincenty Kasprzak 12l., syn Antoniego i Anastazji z Rudnickich małżonków Kasprzaków
Joanna
57. Potok Wielki 4/17.02.1901 15.00
Mateusz Rudnicki 50l. i Wawrzyniec Czerpak 50l.
2/15.02 w Potoku Niwińskim zmarła Joanna Kasprzak 2 tygodnie żyjąca, córka Feliksa i Marianny z Woźniaków małżonków Kasprzak
za chwilkę Stefan... :)

tuzin pisanek później (córa mnie zagoniła do roboty)...

77. Potok Wielki 29.04/12.05 1903 o 8.00
Matfiej (chyba Mateusz?) Rudnicki 50l.i Tomasz Leg…(zgięcie księgi, nie mogę odczytać)
27.04/10.05 o g. 15 zmarł w Potoku Niwińskim Stefan Kasprzak żyjący 1 rok i 4 miesiące syn Feliksa i Marianny z Woźniaków Kasprzaków
pozdrawiam
Agnieszka
grabo

Sympatyk

Dziękuję bardzo Agnieszko.
No to Nasze domysły się nie sprawdziły. Wincenty nie był synem Feliksa, a jego bratem. Ale tych dzieci się naumierało w tej mojej rodzinie. I nikt z rodziny nigdy o nich nie wspominał.

Idąc dalej tropem prosiłbym o kolejne tłumaczenia :)

Akt zgonu Kasprzak Marianna Potok Wielki 48 1887
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... /45-52.jpg

Kolejne dziecko, które umarło bardzo młodo :(

Akt urodzenia Kasprzak Józefa Potok Wielki 274 1890
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... 71-276.jpg

Akt zgonu Kasprzak Józefa Potok Wielki 205 1891
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... 01-208.jpg

Akt urodzenia Kasprzak Katarzyna Potok Wielki 299 1892
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... 94-299.jpg
W indeksie jest napisane błędne imię EWA, czy można jakoś zgłosić błąd aby został poprawiony?

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Artur
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Info dawkowane stopniowo, bo mam mało czasu :-(
48. Potok Stany
Marianna Kasprzakówna 4,5r. zgon 25.02.1887r. o g.5 rano , pogrzeb 27
córka Antoniego i Anastazji z Rudnickich Kasprzaków
świadkowie: Mateusz Rudnicki 32l., i chyba Jakub Czerpak 70l.

Akt wcześniej 47 jest zgon Jana Rudnickiego 12-dniowego syna Antoniny z Rudnickich, zgłosił Antoni Rudnicki 42l.. To nie rodzina czasem?
pozdrawiam
Agnieszka
grabo

Sympatyk

Dziękuję

48. Potok Stany to oznacza, że tam zmarła Marianna tak?

Anastazja Rudnicka to moja pra pra babka, jej strony jeszcze nie badałem. Znalazłem tylko info w indeksie o osobie o takim nazwisku w parafii w Potoku Wielkim, więc w miejscu gdzie rodzina mieszkała. Podana data urodzenia 1858, lecz nie ma skanu aktu. Czy mimo to jakoś dało by się taki skan zdobyć?

Pozdrawiam Artur
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Tak, tam zmarła, wprawdzie w treści aktu jest tylko Potok, ale na marginesie wpisano miejscowości zdarzenia, parafia to Potok Wielki.
Czy akt jest do zdobycia? Przy indeksie powinna być podpowiedź źródła skąd pochodzi.
Ach, bo korzystałeś z Lubgensu. To nie moje strony, nie mam orientacji, może "tambylcy" podpowiedzą? :-)

Wesołych Świąt!
Agnieszka
grabo

Sympatyk

Będę szukał dalej, dziękuję za wkład w tłumaczenia i do "poklikania" po świętach.

Życzę także wesołych świąt.

Artur
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

cd :)
274. Potok Stany
4/16.09.1890 r. o 16 Potok Wielki (chrzest)
ojciec - Antoni Kasprzak 36l. chrześcijanin, rolnik zam. w Potoku
świadkowie Mateusz Rudnicki 34l. i Szczepan Suchora 27l.
dziecko urodzone w Potoku 2/14.09.1890 o g. 5 rano z Anastazji z Rudnickich Kasprzak 32l.
nadano imię Józefa, chrzestni: Szczepan Suchora i Helena Welczuk
205. Potok Niwiński
Potok Wielki 20.11/2.12 1891r. pogrzeb
świadkowie Franciszek Legenza 35l. i Mateusz Rudnicki 37l.
18/30.11 br.o g. 16 zmarła w Potoku Józefa Kasprzak żyjąca 1 rok i 3 miesiące, córka Antoniego i Anastazji z Rudnickich Kasprzaków
299. Potok Niwiński
W Potoku Wielkim 7/19.10.1892 o g. 17
ojciec Antoni Kasprzak 39l.
świadkowie Franciszek Legenza 35l. i Szczepan Suchora 28l.
dziecko urodzone w Potoku 4/16.10 o g. 15 z Anastazji z Rudnickich Kasprzak 36l.
dano imię Katarzyna, chrzestni: Franciszek Legenza i Antonina Suchora.
pozdrawiam
Agnieszka
grabo

Sympatyk

Dziękuje :)
Szybko chyba nie skończy się ten wątek :) Z teściową zrobiliśmy wstępną analizę aktów z nazwiskiem Woźniak i niestety kilka jeszcze będę miał do tłumaczenia :(

To chyba brat mojej prababci, z opisu indeksu rodzice pasują:

Woźniak Stefan Potok Wielki 254 1898 O: Walenty, M: Rozalia Grad
http://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wie ... 50-255.jpg

Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

No, to na dobranoc :)
254. Potok Dombrówka
W Potoku Wielkim 2/14.08.1898r. o g. 13
ojciec Walenty Woźniak 35l., rolnik zam. w Potoku Dombrówce
świadkowie Walenty Wójcik 47l. i Antoni Wójcik 35l. (obaj zam. w Potoku D. rolnicy)
dziecku ur. w Potoku D. 1/ 13.08 o 7 rano z Rozalii z Gradów Woźniak 39l. dano imię Stefan,
chrzestni Walenty Wójcik i Ludwika Urbańczyk

Artur, ile tych Potoków było? Fajnie, że teściowa Ci pomaga, niestety nie wszystkie się angażują... :lol:
pozdrawiam
Agnieszka
grabo

Sympatyk

Hej, widzę, że też spać nie możesz :)

Teściowa sobie przypomina rosyjski i coraz lepiej jej idzie:)

Potok Wielki to była parafia, a w okolicy był Potok Stany, Potok Stany Kolonia i już nieistniejący Potok Niwiński. A nad tymi Potokami był Potok Dąbrówka - teraz jest Dąbrówka.

Dobranoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”