jak zapisać w cyrylicy imię i nazwisko?

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bialorusko_ukrainski_mix

Post autor: bialorusko_ukrainski_mix »

Witam
Chciałabym Państwa poprosić o pomoc w tłumaczeniu na cyrylicę
Roman Golowczenko

będę bardzo wdzięczna
Poszukuję: Harasimowicze/Harasimovičiaus, Hołowaczenko/Gołowaczenko, Gołowczenko/Golovczenko:Lida/Baranowicze oraz Rybka, Jakubina, Jędruś, Bernaś: Trzcieniec/Mościska
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Романъ Головченко.

Czy dobrze zrozumiałam? Chodzi o zapis cyrylicą? Twardy znak na końcu imienia Roman znika po 1917 roku wg nowych zasad ortografii.
Nazwiska zaczynające się na twarde H, w tłumaczeniu na rosyjski rozpoczynają się literą G (H przechodzi w G).
I tak:
Po polsku Hołowczenko - w tłum. na rosyjski Gołowczenko
Po polsku Gołowczenko - w tłum. na rosyjski też Gołowczenko
Ale po rosyjsku Gołowczenko - to w tłum. na polski może być albo Hołowczenko, albo Gołowczenko

Przypuszczalnie, jeśli nazwisko występuje w dwu formach, pierwotnie brzmiało Hołowczenko.

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony czw 31 mar 2016, 19:18 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
bialorusko_ukrainski_mix

Post autor: bialorusko_ukrainski_mix »

Bardzo dziekuje! Niespodziewalam sie tak interesujacej odpowiedzi! Czyli jest mozliwosc Ze urzednik popelnil blad Bo raz po polsku pisali Golowczenko a raz Holowczenko:) . Jeszcze raz bardzo dziekuje I serdecznie pozdrawiam Katarzyna
Poszukuję: Harasimowicze/Harasimovičiaus, Hołowaczenko/Gołowaczenko, Gołowczenko/Golovczenko:Lida/Baranowicze oraz Rybka, Jakubina, Jędruś, Bernaś: Trzcieniec/Mościska
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Urzędnik zwykle zapisywał to, co usłyszał lub zobaczył w innym dokumencie. Dobrym zwyczajem było wpisywanie w nawiasie nazwiska alfabetem łacińskim.

Kasiu, zamotałam się poprzednio i sama popełniłam błąd. Poprawiłam.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”