Miestnyje komanda co to takiego?

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

WMPWZ

Miestnyje komanda co to takiego?

Post autor: WMPWZ »

Witam. Proszę o informację co to za wojsko tzw miestnyje komanda? Prawdopodobnie mój dziadek służył w takim rosyjskim wojsku w mieście Władykaukaz.Miał bardzo ładny mundur ale bez dystynkcji na pagonach. Jedynie na czapce carskie oko i numer 3.Klamra pasa gładka, w ręku szabla, na butach ostrogi.Do dzisiaj mam na pamiątkę tej służby skórzany pejcz wykonany z sarniej nogi. Dziadek był z rocznika 1885 i mieszkał w Królestwie Polskim - Kongresówce.Dziękuję za wszelkie informacje.
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

„(…). Aby zrozumieć, co kryło się pod nazwą Zborny Punkt, proponuję przedstawienie genezy tej instytucji i omówienie misji, do której była powołana. Aż do początku XIX w. w rosyjskim państwie funkcję wojsk wewnętrznych, a także funkcje policyjne wypełniały pułki kozackie oraz Oddziały Gubernialne ( Gubiernskije Komandy ). To one były głównymi organami porządku publicznego, zapewniającymi cesarzowi „ciszę i spokój" wśród poddanych. One zabezpieczały ścią¬galność podatków i innych powinności (zwłaszcza pobór rekruta), pilnowały majątku skarbowego. Jako pierwsze gotowe były uśmierzać przejawy buntów, a winnych doprowadzać do osądzenia i skazania. Jednak międzynarodowy kontekst, tj. toczone wojny w Europie przez cesarza Francuzów, Napoleona I, rodziły realne obawy cesarza Imperium Rosyjskiego, Aleksandra I, o „ciszę i spokój". Dopuszczał on czarny scenariusz, że jeśli dojdzie do francuskiej inwazji na rosyjskie terytorium, to Napoleon użyje swojej „tajemniczej broni", czyli ogłosi uwolnienie chłopów, a to roznieci rewolucję społeczną3. W związku z tym 27 marca (8 kwietnia) 1811 r. Miejscowe Oddziały Wojskowe ( Miestnyje Woinskie Komandy ), odpowiedzialne dotychczas za „ciszę i spokój", wyjęte zostały przez rosyjskiego monarchę spod zwierzchności władz cywilnych i przeniesione pod zwierzchnictwo resortu wojny. W ten sposób powołane zostały do życia w Rosji wojska wewnętrzne i - oczywiście z pewnymi modyfikacjami - istnieją tam sobie one już przeszło 200 lat. Gdy wybuchały kolejne wojny, wojska wewnętrzne były zapleczem wojsk polowych. Gdy panował pokój, wojska wewnętrzne były po prostu zapleczem dla polityki wewnętrznej państwa, czyli dozorowały sprawność jego podstawowych funkcji. Od 1816 do 1864 r. wojska te występowały pod szyldem Samodzielny Korpus Straży Wewnętrznej ( SKSW, Otdielnyj Korpus Wnutriennej Strażi ). Jakkolwiek były to struktury wojskowe, to spełniały typowe funkcje policyjne. Uzupełniały w ten sposób działalność nielicznych sił Korpusu Żandarmów. Funkcje i zadania obu korpusów w pewnym sensie pokrywały się, a wynikało to z faktu, że finansowo Rosji nie było stać, by na straży wewnętrznego spokoju i bezpieczeństwa państwa stali tylko profesjonalni, kosztowni w utrzymaniu żandarmi czy policja. (…). Na przełomie 1864 i 1865 r. Samodzielny Korpus Straży Wewnętrznej przekształcony został przez cesarza Aleksandra II w organizację pod nazwą Wojska Miejscowe ( Miestnyje Wojska ). (…)”.

Powyższy cytat pochodzi z opracowania Andrzeja Buczyńskiego pt. Zborny Punkt na Pradze: rosyjska brama do Warszawy i Królestwa Polskiego; Rocznik Mazowiecki 24, 148 – 176 / 2012.
Tu jest link do elektronicznej wersji tej publikacji:
http://mazowsze.hist.pl/17/Rocznik_Mazo ... 012/36830/

WMPWZ, proponuję Ci przeczytać powyżej wymienioną publikację, w której znajdziesz znacznie więcej informacji o Wojskach Miejscowych – Miestyje Wojska – Местные армии.

Zauważyłem, że dołączyłeś do nas w dniu dzisiejszym. Rozumiem, że nie przeczytałeś regulaminu forum. Posty na forum należy podpisywać przynajmniej imieniem, to tak na przyszłość.

Pozdrawiam – Roman.
WMPWZ

Post autor: WMPWZ »

Witam. Bardzo dziękuję za tę informację.Zmienia ona mój pogląd na dotychczas otrzymywane informacje o służbie mojego dziadka.Otrzymywałem inne informacje, z których jedne przeczyły drugim. Być może ta jest ostateczna.Pozdrawiam. Henryk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”