par. Brochów, Warszawa, Szadek, Szymanów ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Ok.Akt ślubu, Domański Władysław i Kazimiera Janiszewska

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Witam,
proszę o przetłumaczenie aktu ślubu nr 208 Domańskiego Władysława syna Jana i Józefy z Kaszubskich i Kazimiery Janiszewskiej córki Wincentego i Franciszki z Goryckich , 1908 Warszawa św. Trójcy.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/12de749ddc91bf96
Pozdrawiam
Joanna
Ostatnio zmieniony pn 14 lis 2016, 20:53 przez Joanna_Krzemińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Joanna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Akt ślubu, Domański Władysław i Kazimiera Janiszewska, 1908

Post autor: Kamiński_Janusz »

Warszawa, parafia św. Trójcy 5/18 listopada 1908 r. o godzinie szóstej wieczorem.
Ogłaszamy, że w obecności świadków: Mieczysława Zwolińskiego studenta i Zygmunta Listkowskiego krawca, obydwóch mieszkańców Warszawy, w dniu dzisiejszym zawarto religijny związek małżeński między Władysławem Domańskim kawalerem, studentem Uniwersytetu Warszawskiego lat 22, zamieszkałym wcześniej w parafii św. Aleksandra na ulicy ........ pod numerem 1751, a teraz w parafii św. Antoniego na ulicy ... pod numerem 2745 z literą B, synem Jana i Józefy z domu Kaszubska małżonków Domańskich, urodzony w miejscowości Bledzewo parafii Sierpc w guberni płockiej, i Kazimierą Anielą Janiszewską panną przy matce zostającą, lat 16, urodzonej w Warszawie w parafii św. Antoniego, mieszkającej w tutejszej parafii na ulicy Solec pod numerem 2898, córki Wincentego i Franciszki z domu Brycka, małżonków Janiszewskich. Małżeństwo to poprzedziła jedna zapowiedź dnia piętnastego tego miesiąca i roku w parafiach św. Aleksandra i św. Antoniego w Warszawie, opublikowane ... (cdn)
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Dodam:
1. ulica Książęca
2. ulica Browarna
3. Franciszka z d.Gorycka

Otrzymane dozwolenie Konsystorii Duchownej za numerem 6066 od 17.11 i ustne dozwolenie matki panny młodej.

Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Januszu i Ireno,
dziękuję bardzo za pomoc .
Pozdrawiam
Joanna
Joanna

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Nie ma sprawy. Można odczytać i jak Г, i jak Б.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Nie mogę się wypowiadać na temat odczytywania, ponieważ nie jestem w tym dobra i nie wiem tez czy nie było błędu w pisowni nazwiska ale praprababcia z domu nazywała się Gorycka.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc
Joanna
Joanna

Sympatyk

Ok. Akt ślubu, Józef Radosz, Antonina Kacprzak, Sochaczew

Witam serdecznie,
bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu, Józefa Radosz, Antoniny Kacprzak, Sochaczew Zarzecze 1893 rok
http://www.fotosik.pl/zdjecie/00c3be2816a1639d
Pozdrawiam
Joanna
Ostatnio zmieniony sob 19 lis 2016, 00:12 przez Joanna_Krzemińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Joanna

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Sochaczew: nr 32 (wieś Zarzecze)
Ślub: 19 IX / 1 X 1893 r. o godz. 3 po południu.
Pan młody: Józef Radoś, 23 l., służący, kawaler, urodzony w Duranowie, zamieszkały w Zarzeczu, syn zmarłych Walentego i Jadwigi.
Panna młoda: Antonina Kacprzak, 23 l., panna, urodzona w Plecewicach, zamieszkała w Zarzeczu przy ojcu, córka Józefa, gospodarza zamieszkałego w Zarzeczu, i zmarłej Małgorzaty z Walczaków.
Świadkowie: Antoni Paciorkowski, 36 l.; Wojciech Zieliński, 53 l.; obaj gospodarze, 1. w Helence, 2. w Niezgodzie zamieszkali.
[Ślub poprzedziły 3 zapowiedzi, ogłoszone w kościele parafialnym sochaczewskim; nie było przeszkód do zawarcia tego małżeństwa; nowożeńcy nie zawierali umowy przedślubnej; ojciec panny młodej, obecny osobiście na ślubie, udzielił jej ustnego zezwolenia na wstąpienie w związek małżeński; akt podpisany tylko przez księdza, nowożeńcy i świadkowie niepiśmienni].
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

OK Akt urodzenia Rozalia Kempiak 1889 rok Wyszogród

Witam,
bardzo proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia mojej prababci, mam duży problem z pracą nad tą gałęzią i do tego jak się okazuje moje umiejętności w czytaniu aktów są kiepskie.
Akt urodzenia nr. 105 Rozalii Kempiak ( Kompiak) z 1889 roku, Wyszogród, na boku aktu jest adnotacja o ślubie może uda się coś z niej wyczytać i czy można gdzieś taki pełny akt małżeństwa odnaleźć.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/ca6d54fad1a53900
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2016, 15:15 przez Joanna_Krzemińska, łącznie zmieniany 2 razy.
Joanna

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

A na pewno dobry link wstawiłaś?
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Przepraszam najmocniej nie wiem dlaczego zdarzają mi się takie pomyłki. Przesyłam poprawiony link
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b8643eddaa4f84e1
Pozdrawiam
Joanna
Joanna

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

105. Wyszogród
1. Wyszogród 20.XI./2.XII.1889 o 4-ej po poł.
2. Szpilman Mendla, położna z Wyszogrodu, 40 lat mająca
3. Ignacy Murawski, 22 lata i Mikołaj Murawski, 48 lat mający, służący z Wyszogrodu
4. płci żeńskiej urodzone w Wyszogrodzie wczoraj (1.XII.br) o 9-ej rano
5. Matka: Józefa Kompiak, niezamężna, wyrobnica, 28 lat mająca, zamieszkała w Wyszogrodzie
6. ROZALIA
7. Ignacy Murawski i Marianna Tomaszewska

Na marg.: Rozalia Kompiak zawarła w parafii Borzymowo 19.VII.1920 związek małżeński z Franciszkiem Kątniakiem.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

OK Akt urodzenia Wacław Janiszewski 1889 Warszawa

Witam serdecznie,
proszę o przetłumaczenia aktu urodzenia mojego pradziadka Wacława Janiszewskiego z 1889 roku Warszawa
http://www.fotosik.pl/zdjecie/fdc2baa479b92874
Pozdrawiam
Joanna
Ostatnio zmieniony wt 22 lis 2016, 15:11 przez Joanna_Krzemińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Joanna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Akt urodzenia Wacław Janiszewski 1889 Warszawa

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a po co fotosik, który (w porównanie z linkowaniem "pierowotnym" do metryki) nie ma np wezwania parafii?
warto się trudzić, by tłumaczowi utrudnić?
bo jak rozumiem podac jaka parafia to dodatkowy wysiłek (w porównaniu z niepodaniem;) ale specjalnie coś robić, żeby było gorzej?
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-12392.phtml
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Akt urodzenia Wacław Janiszewski 1889 Warszawa

Przepraszam najmocniej, metrykę znalazłam w Parafia św. Antoniego Padewskiego Warszawa Śródmieście.
Joanna
Joanna

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”