Akt urodzenia (ok)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Barbara_Lendzion

Akt urodzenia, Józefa Ławniczek
Akt 234 Chruścińskie ?
1.Działo się w osadzie Rząśnia 29 listopada 1885r o 3 popołudniu
2,Stawił się Ksawery Ławniczek rolnik we wsi Chruścińskie mieszkający 40 lat
3.Świadkowie Jan Łuźniak 40 lat Andrzej Pęciak 35 lat obaj rolnicy we wsi Cruścińskie
4.Chrzczone dziecko JÓZEFA urodzone we wsi Chruścińskie 24 listopada tego roku o 8 wieczorem
5.Matka a żona Ksawerego Marianna z Otockich 34 lata
6.Chrzestni Walenty Ślandus Marianna Knop
1.Działo się w osadzie Rząśnia 29 listopada 1885r o 3 popołudniu
2,Stawił się Ksawery Ławniczek rolnik we wsi Chruścińskie mieszkający 40 lat
3.Świadkowie Jan Łuźniak 40 lat Andrzej Pęciak 35 lat obaj rolnicy we wsi Cruścińskie
4.Chrzczone dziecko JÓZEFA urodzone we wsi Chruścińskie 24 listopada tego roku o 8 wieczorem
5.Matka a żona Ksawerego Marianna z Otockich 34 lata
6.Chrzestni Walenty Ślandus Marianna Knop
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Anna
urodz. 7; chrzest 11 grudnia 1848
z prawego łoża
ojciec - Jan Kawiak (?), "zarobnik"*, syn Wasyla i Marianny dd Pietriszak urodzony w "Kosztowoj" par(afia) Bachur (Bachórzec ?)
matka - Anastazja córka Jana Hłusziszcz__(?) i Ewfroziny (Eufrozyna?) dd Dwult(?) urodzona w Gorochowcach(?)
ślub 19/11/1893
świadkowie - Jan Ciszek, "zarobnik"* i Marianna żona Stanisława Niemiec, ......?
oraz Michał Błuszczi..., "zarobnik"* i Anna Poleczonka, wolna/panna
akuszerka - Katarzyna Bilarska
ksiądz Posławski
* możliwe że pracownik najemny, zazwyczaj czasowy i poza miejscem stałego zamieszkania
Moze napisz tu poniżej, by ktoś jeszcze spojrzał.
urodz. 7; chrzest 11 grudnia 1848
z prawego łoża
ojciec - Jan Kawiak (?), "zarobnik"*, syn Wasyla i Marianny dd Pietriszak urodzony w "Kosztowoj" par(afia) Bachur (Bachórzec ?)
matka - Anastazja córka Jana Hłusziszcz__(?) i Ewfroziny (Eufrozyna?) dd Dwult(?) urodzona w Gorochowcach(?)
ślub 19/11/1893
świadkowie - Jan Ciszek, "zarobnik"* i Marianna żona Stanisława Niemiec, ......?
oraz Michał Błuszczi..., "zarobnik"* i Anna Poleczonka, wolna/panna
akuszerka - Katarzyna Bilarska
ksiądz Posławski
* możliwe że pracownik najemny, zazwyczaj czasowy i poza miejscem stałego zamieszkania
Moze napisz tu poniżej, by ktoś jeszcze spojrzał.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Cisowski_Michał

-
Lewicki_Przemysław

OK - Akt urodzenia, Lewicki Antoni - Cieszęcin 1896
Dzień dobry!
Proszę najuprzejmiej o pomoc w tłumaczeniu aktu, który udało mi się odszukać w zasobach internetowych AP w Kaliszu, konkretnie parafii rzymskokatolickiej w Cieszęcinie z 1896 roku.
Oto zdjęcie interesującego mnie fragmentu.
Wiem tyle, że osobą, która się urodziła, jest Antoni Lewicki, syn Stanisława Lewickiego oraz Antoniny Lewickiej (z Ciupków/Ciupek?).
Proszę najuprzejmiej o pomoc w tłumaczeniu aktu, który udało mi się odszukać w zasobach internetowych AP w Kaliszu, konkretnie parafii rzymskokatolickiej w Cieszęcinie z 1896 roku.
Oto zdjęcie interesującego mnie fragmentu.
Wiem tyle, że osobą, która się urodziła, jest Antoni Lewicki, syn Stanisława Lewickiego oraz Antoniny Lewickiej (z Ciupków/Ciupek?).
Ostatnio zmieniony pn 28 lis 2016, 21:27 przez Lewicki_Przemysław, łącznie zmieniany 1 raz.
OK Akt urodzenia Łazy p. Dmenin 1881
Dzień dobry,
serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia Feliksa Szeller. Akt nr 58 z 1881 roku parafia Dmenin
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Z góry serdecznie dziękuję. Życzę dobrego dnia.
P.S. Wcześniej prosiłam o tłumaczenie jego aktu małżeństwa, wstawiam je poniżej:
serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia Feliksa Szeller. Akt nr 58 z 1881 roku parafia Dmenin
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Z góry serdecznie dziękuję. Życzę dobrego dnia.
P.S. Wcześniej prosiłam o tłumaczenie jego aktu małżeństwa, wstawiam je poniżej:
Kamiński_Janusz pisze:Miasto Noworadomsko, 28 września/11 października 1903 r. o godzinie 4.00 po południu.
Ogłaszamy, że w obecności świadków: Józefa Zarębskiego lat 38 z miejscowości Orzechów i Michała Dawida lat 40 z miasta Nowo radomska - obydwu rolników, zawarto religijny związek małżeński między Feliksem Szellerem kawalerem lat 22, synem Romana i Marianny z domu Kedreżyńska (Kędzierzyńska?) małżonków Szeller, urodzonym w miejscowości Łazy w parafii Dmenin, robotnikiem mieszkającym w miejscowości Orzechówek, - i Marianną Polarek, panną lat 17 mającą, córką Macieja i Franciszki z domu Gwoździkowska, małżonków Polarek, urodzoną w miejscowości Orzechówek, mieszkającą w miejscowości Orzechów przy rodzicach rolnikach. Małżeństwo to poprzedzone było trzema zapowiedziami opublikowanymi w tutejszym Noworadomskim rzymsko katolickim kościele parafialnym, a dokładnie: 14/27 września, 21 września/4 października i 28 września/11 października tego roku. Nowożeńcy umów przedmałżeńskich nie zawierali. Ślubu kościelnego udzielił ksiądz Władysław Kochanowski, wikariusz tutejszej parafii. Pozwolenie na wstąpienie w stan małżeński ojciec panny młodej uczestniczący osobiście przy sporządzaniu niniejszego aktu, udzielił ustnie. Akt ten nowożeńcom i świadkom odczytano, a z powodu ich niepiśmienności przez nas tylko podpisano. Kanonik ...
Ostatnio zmieniony śr 30 lis 2016, 11:17 przez Paulina_W, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

Akt urodzenia, Lewicki Antoni - Cieszęcin 1896
Ponieważ jesteś nowy na forum a akt pochodzi z zasobów http://szukajwarchiwach.pl/11/663/0/-/2 ... 4l-9LFP65A wystarczy, że podasz link do "szukaj w archiwach" nie musisz wycinać i wstawiać przez "coś tam".
[Zdjęcia wstawiane "przez coś tam" jak zauważyła ostatnio, albo usuwają sami wstawiający albo mogą być automatycznie usuwane po pewnym czasie etc] i tłumaczenie/wyjaśnienie pozostaje a materiału źródłowego brak].
___
Krystyna
[Zdjęcia wstawiane "przez coś tam" jak zauważyła ostatnio, albo usuwają sami wstawiający albo mogą być automatycznie usuwane po pewnym czasie etc] i tłumaczenie/wyjaśnienie pozostaje a materiału źródłowego brak].
___
Krystyna
-
Lewicki_Przemysław

Rozumiem, zapamiętam na przyszłość i dziękuję za wskazówkę
.
Pozdrawiam, Przemysław
-
MonikaMaru

213. Olendry/Holendry
1. Działo się: Cieszęcin 23.X./4.XI.1896 o 10-ej rano
2. Ojciec: Stanisław Lewicki, komornik z Olendrów, 25 lat mający
3. Świadkowie: Michał Cichoń, 40 lat i Józef Juszczak, 60 lat mający, rolnicy z Olendrów
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Olendrach 12/24.X.br o 10-ej wieczorem
5. Matka: prawowita małż. Antonina z Ciupków (z d. Ciupek), 23 lata
6. Imię: ANTONI
7. Chrzestni: Michał Cichoń i Marianna Gona?
Nie zapomnij wstawić w temacie OK, jako temat zakończony.
1. Działo się: Cieszęcin 23.X./4.XI.1896 o 10-ej rano
2. Ojciec: Stanisław Lewicki, komornik z Olendrów, 25 lat mający
3. Świadkowie: Michał Cichoń, 40 lat i Józef Juszczak, 60 lat mający, rolnicy z Olendrów
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Olendrach 12/24.X.br o 10-ej wieczorem
5. Matka: prawowita małż. Antonina z Ciupków (z d. Ciupek), 23 lata
6. Imię: ANTONI
7. Chrzestni: Michał Cichoń i Marianna Gona?
Nie zapomnij wstawić w temacie OK, jako temat zakończony.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Akty urodzenia_Bajtyngier_Ożarów_2 dzieci
Up 
Może ktoś chociaż się doczyta czy jest opis czym zajmował się ojciec (zawód)?
Może ktoś chociaż się doczyta czy jest opis czym zajmował się ojciec (zawód)?
-
Lewicki_Przemysław

Bardzo dziękuję za pomoc
! Czy jest możliwość zgłoszenia się poprzez prywatną wiadomość po ewentualne wskazówki w zakresie odczytywania akt, by dalej nie kłopotać forum?
-
MonikaMaru

Forum jest po to, żeby je kłopotać. Jak masz pytania, to pytaj. Inni przy okazji też z tego korzystają. Sama wiem po sobie, ile różnych wątpliwości rozwiałam, dzięki śledzeniu dyskusji i uwag na forum.
Podstawowe informacje i linki dla początkujących znajdziesz tu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-8692.phtml
Podstawowe informacje i linki dla początkujących znajdziesz tu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-8692.phtml
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
MonikaMaru

Akty urodzenia_Bajtyngier_Ożarów_2 dzieci
akt 77
ojciec mieszczanin, pomocnik gminnego ożarowskiego pisarza.
akt 85
mieszczanin, ale zawodu nie podano.
ojciec mieszczanin, pomocnik gminnego ożarowskiego pisarza.
akt 85
mieszczanin, ale zawodu nie podano.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
Kolbus_Tomasz
[OK] Akt urodzenia, Józef Kolbus - Cerekiew 1893
Józef Kolbus
wieś: Dąbrówka Podłężna
parafia: Cerekiew
pozycja w księdze: 5
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/129/0 ... 4vKfa38kYw
wieś: Dąbrówka Podłężna
parafia: Cerekiew
pozycja w księdze: 5
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/129/0 ... 4vKfa38kYw
Ostatnio zmieniony śr 30 lis 2016, 00:25 przez Kolbus_Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lewicki_Przemysław

OK - Akt urodzenia, Lewicki Władysław - Cieszęcin 1905
http://szukajwarchiwach.pl/11/663/0/-/3 ... uRDNCycMug
Mowa o pozycji 79, urodzonym jest Władysław Lewicki, ojcem jego Stanisław Lewicki, matką zaś - Antonina z Ciupków/Ciupek. Pod wpisem jest również jakaś uwaga w języku polskim, co do której nie mam pewności, czy powinienem ją wiązać raczej z interesującą mnie pozycją 79, czy raczej z pozycją poniższą. Serdecznie dziękuję za pomoc
.
Mowa o pozycji 79, urodzonym jest Władysław Lewicki, ojcem jego Stanisław Lewicki, matką zaś - Antonina z Ciupków/Ciupek. Pod wpisem jest również jakaś uwaga w języku polskim, co do której nie mam pewności, czy powinienem ją wiązać raczej z interesującą mnie pozycją 79, czy raczej z pozycją poniższą. Serdecznie dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony pn 28 lis 2016, 23:39 przez Lewicki_Przemysław, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Akt urodzenia, Lewicki Władysław - Cieszęcin 1905
79. Badaszki
1. Cieszęcin 14/27.II.1905 o 10-ej rano
2. Stanisław Lewicki, robotnik z Badaszek, 35 lat mający
3. Jan Krawczyk, 46 lat i Franciszek Tomczak, 26 lat mający, rolnicy z Badaszek
4. płci męskiej urodzone w Badaszkach 27.IV./10.V.1903 r o 6-ej rano
5. prawowita małż. Antonina z Ciupków, 30 lat
6. WŁADYSŁAW
7. Franciszek Tomczak i Marianna Lemerch
Dopisek: Zawarł związek małżeński jako rozwiedziony z pierwszą żoną - w Namysłowie 15.V.1954 34/54. Galewice? dnia 19.X.1954.
1. Cieszęcin 14/27.II.1905 o 10-ej rano
2. Stanisław Lewicki, robotnik z Badaszek, 35 lat mający
3. Jan Krawczyk, 46 lat i Franciszek Tomczak, 26 lat mający, rolnicy z Badaszek
4. płci męskiej urodzone w Badaszkach 27.IV./10.V.1903 r o 6-ej rano
5. prawowita małż. Antonina z Ciupków, 30 lat
6. WŁADYSŁAW
7. Franciszek Tomczak i Marianna Lemerch
Dopisek: Zawarł związek małżeński jako rozwiedziony z pierwszą żoną - w Namysłowie 15.V.1954 34/54. Galewice? dnia 19.X.1954.
Pozdrawiam,
Monika
Monika