Prośba o pomoc w tłumaczeniu - parafie Boniewo i Lubomin

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Apel ten jeszcze wisi na forum - ostatni post z 11. bm
Temat : Wspomóżmy projekt indeksacji metryk parafialnych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Poprawiłem, wszystko działa jak trzeba. Z góry dziękuję za pomoc w tłumaczeniu. Wójtowicz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witaj!
Powróćmy do tłumaczenia aktu "Łąki Wielkie 8". Po sprawdzeniu zajęcia Andrzeja Gralaka w tekście rosyjskim i jego definicji, znalazłem taki tekst w słownikach rosyjskich:
'сотенский - состоящий в сотне'.
A więc, przetłumaczenie tego słowa to nie jak podałem 'setnik'(urząd setnika nazywano setnictwem - przełożony nad 100 ludźmi, 100 żołnierzami lub 100 domami), a "członek sotni" (np sotnia kozacka lub strzelecka w wojsku carskim). Ponadto urząd "setnika" w wojsku, w folwarku i w mieście wymagał elementarnego wykształcenia.
Hipotetyczne tłumaczenie tego zawodu (jeśli prawidłowo odczytałem) może być alternatywne: wojskowy (w sotni), robotnik rolny (w100-osobowej grupy).
-------------------------------------------------------------------------------------
Łąki Wielkie 23
Działo się we wsi Boniewo dwudziestego drugiego lutego (szóstego marca) tysiąc dziewięćsetnego roku o godzinie drugiej po południu. Stawiła się Barbara Barczak robotnica lat siedemdziesiąt zamieszkała w Łąkach Wielkich, w obecności Józefa Kurdy, lat pięćdziesiąt i Jana Gralaka, lat czterdzieści, obu rolników zamieszkałych w Łąkach Wielkich i okazała Nam dziecię płci żeńskiej urodzone we Łąkach Wielkich wczorajszego dnia o godzinie ósmej rano z Józefy Wójtowicz niezamężnej służącej, lat trzydzieści liczącej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Janina, a rodzicami chrzestnymi jego byli Wojciech Jóźwicki i Anna Adrianczyk . Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany. Proboszcz Parafii Boniewo utrzymujący akta stanu cywilnego Ks. ..... Podpis
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Witam
Tak właśnie pomyślałem, gdy sprawdziłem co znaczy słowo "setnik".
Dziękuję za kolejne tłumaczenie. Przy okazji pytanie - czy wtedy bywało, że ojciec przyznawał się do ojcostwa po czasie? Kilka miesięcy później matka dziecka wyszła za mąż (nie mam na razie tego aktu), i co z nazwiskiem tego dziecka, jeśli ojciec się "odnalazł"?
Wójtowicz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

W takich przypadkach zmiany nazwiska dziecka 'panieńskiego' ustalonego przez księdza w akcie urodzenia (tj nazwiska matki), dokonywano sądownie (adopcja lub uznanie ojcowstwa). Sądy ingerowały dość szczegółowo, np spotkałem akta, w których decyzja sądu dotyczyła użycia dwojga imion nadanych przy urodzeniu synowi. Podwójne imiona były wcześniej rezerwowane dla szlachty, a potrójne dla arystokracji. Później samo życie ten zwyczaj wyeliminowało.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Troszkę przewrotnie dopowiem, że takie obostrzenie dotyczące liczby nadawanych imion dziecim chłopskim można było "połowicznie" obejść.
Przykłady z metryk:
Jan Kanty Iksiński
Władysław z Gielniowa Iksiński
Marcin Biskup Iksiński
I mój nieustajacy faworyt:
Paweł Pierwszy Pustelnik Iksiński

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Uda się przetłumaczyć te trzy akty? Z góry dziękuję. Wójtowicz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Uda się, ale jutro.
Przy okazji dodam jeszcze coś na temat podwójnych imion. Otóż Rosjanie niechętnie akceptowali polski zwyczaj nadawania podwójnych imion w rodzinach szlacheckich, a później mieszczańskich, bo to im utrudniało całą rejestrację takich osób. W Rosji obowiązywał i nadal obowiązuje trójczłonowy zapis identyfikujący dość precyzyjnie osobę: imię, otczestwo (tworzone od imienia ojca) i nazwisko rodowe, np Iwan Feliksowicz Michałkow. Szczególnie niezrozumiałe były zapisy przy podwójnych imionach u ojca i syna; powstawały dziwolągi jak np. Jan Feliks (dwojga imion) Adamowicz Franciszkowicz Wojciechowski. Dlatego ingerowali w zapis: np zawsze trzeba było pisać w nawiasie"dwojga imion", czasem odwoływali się do decyzji sądu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Akt 3. Lubomin
Zdarzyło się we wsi Lubomin jedenastego/dwudziestego trzeciego/ lutego tysiąc osiemset siedemdziesiąt dziewiątego o godzinie czwartej po południu. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Marcina Przybysza 63- letniego i Andrzeja Majchrowicza 25-letniego, obaj koloniści mieszkający w Lubominie, zawarto w tym dniu religijny związek ślubny pomiędzy Szczepanem Wasilewskim 23-letnim kawalerem urodzonym w Kucicach parafii Izbnickiej, mieszkającym przy rodzicach we wsi Osiecz Wielki parafia Boniewo, synem Marcina i Marianny z Drabczyńskich małżonków Wasilewskich, z Agnieszką Bett panną 17-letnią urodzona i zamieszkała przy rodzicach w Lubominie, córką Jakuba i Franciszki z domu Majchrowicz małżonków Bett. Zaślubiny te były poprzedzone trzy zapowiedzi opublikowane w parafialnej Cerkwi Lubomin i Broniew w dniach: 21 stycznia/9 lutego, 4/16 lutego, 11/23 lutego bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczają, że umowa ślubna zawarta między nimi nie była. Ślubny ceremoniał religijny został odprawiony przez księdza Michała Kwiatkowskiego Proboszcza Parafii Lubomińskiej. Akt niniejszy, po odczytaniu nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym, przez Nas tylko został podpisany.
Podpis: /-/ Ks. M. Kwiatkowski Ad. Lub. Parafii utrzymujący Akta Stanu Cywilnego

Uwaga tłumaczącego: W tekście oryginalnym użyto określenia „Cerkiew” charakterystycznego dla kościoła greko-katolickiego, a w podpisie skrótu „Ad.” – Administrator zamiast Proboszcz.
Tłumaczył: Jerzy Aftanas dnia 17 września 2009r

23. Otmianowo
Zdarzyło się we wsi Boniewo dziewiętnastego piątego kwietnia / pierwszego maja/ tysiąc osiemset siedemdziesiątego roku o godzinie 6 po południu. Stawił się osobiście Michał Grabowski kolonista z Otmianowa 26- letni, w obecności Piotra Wiszniewskiego gospodarza ze wsi Smogoroniewo, 47-letniego i Józefa Wrocławskiego włodarza 40-letniego z Otmianowa, i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że ono urodziło się w Otmianowie tego dnia bieżącego roku o godzinie czwartej po południu, z jego prawowitej żony Magdaleny z domu Bieszkowska, lat dwadzieścia pięć. Dziecięciu temu w czasie ceremonii Chrztu Świętego odprawionej w tym dniu przez kapłana Wawrzyńca Waszaka nadano imię Stanisław, a rodzicami chrzestnymi byli: Mateusz Betkowski i Eleonora Wilińska. Akt niniejszy zgłaszającemu i świadkom nieumiejącym pisać został odczytany i przez nas podpisany, obecni nie umieją pisać.
Podpis: /-/ Ks W. Waszak - Proboszcz Parafii, Urzędnik Stanu Cywilnego
Tłumaczył: Jerzy Aftanas dnia 17 września 2009r.

37. Kolonia Otmianowo
Zdarzyło się we wsi Boniewo dziewiętnastego piątego czerwca / siódmego lipca/ tysiąc osiemset siedemdziesiątego ósmego roku o godzinie 2 po południu. Stawił się osobiście Jakub Sawiński kolonista 39- letni mieszkający w Kolonii Otmianowo, w obecności Józefa Ludwikowskiego 38 -letniego i Jana Maciejewskiego 45-letniego, obu kolonistów zamieszkałych w Kolonii Otmianowo, i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że ono urodziło się w Kolonii Otmianowo w dniu wczorajszym o godzinie ósmej rano, z jego prawowitej żony Józefy Brzezińskiej, lat dwadzieścia osiem liczącej. Dziecięciu temu w czasie ceremonii Chrztu Świętego odprawionej w tym dniu przez kapłana Wawrzyńca Waszaka nadano imię Małgorzata, a rodzicami chrzestnymi byli: Józef Chadas i Józefa Maciejewska. Akt niniejszy obecnym został odczytany i przez nas tylko podpisany, obecni nie umieją pisać.
Podpis: /-/ Ks W. Waszak - Proboszcz Parafii, Urzędnik Stanu Cywilnego
Tłumaczył: Jerzy Aftanas dnia 17 września 2009r.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witaj!
Dodaję komentarz do "Aktu 23. Otmianowo".
W tekście oryginalnym na określenie zajęcia jednego ze świadków podano "влодарж", które to słowo przetłumaczyłem, zgodnie z intencją autora, na polskie "włodarz", co w tamtych czasach miało kilka znaczeń: rządca, ekonom, starosta, wójt ziemski, a także w przenośni "gospodarz". Ze względu na brak elementarnego wykształcenia, ten nasz "włodarz" to właśnie właściciel większego gospodarstwa rolnego, czyli po prostu "gospodarz", ale ja użyłem starego określenia dla zachowania ,choć w części, ówczesnego słownictwa regionalnego.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Dziękuję!
Kilka uwag: Lubomin - Kucice to chyba parafia Izbicka, rodowe nazwisko Marianny widzę jako Grabczyńska, a zapowiedzi były zapewne w Lubominie i Boniewie.
Otmianowo - nie ma tam wsi Smogoroniewo (i nie słyszałem, aby kiedykolwiek była), jest Smogorzewo.
W każdym razie wszystkie akty mam przetłumaczone i mogę jechać do archiwum po raz kolejny. Jeszcze raz dziękuję.
Wójtowicz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

To cieszę się też. Wbrew pozorom nie było łatwo odcyfrować te nazwy, chociaż pismo dość wyraźne.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Prośba o pomoc w tłumaczeniu - parafie Boniewo i Błenna

Proszę o pomoc w tłumaczeniu, w zasadzie wszystko jasne, ale, że to bardzo ważne akty nie chcę mieć wątpliwości. Trzy akty z parafii Błenna, jeden z Boniewa, plus jeden łaciński z Lubomina i jeden polski (nazwisko rodowe Katarzyny). Skany aktów są na stronie http://eder.w.interia.pl/ Z góry dziękuję, Andrzej Wójtowicz
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

prośba o przetłumaczenie jednego zdania

oto link do skanu http://eder.w.interia.pl/Clipboard01.jpg z góry dziękuję. Wójtowicz
gosiapodlecka

Sympatyk

prośba o przetłumaczenie jednego zdania

Post autor: gosiapodlecka »

Nie jestem do końca pewna, czy jest to poprawne:
-,, nie obecny osobiście przy dokonywaniu tego aktu, z powodu, że wyjechał do pracy do Ameryki''

Pozdrawiam Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”