Andrzejewo-Brok-Kuczyn-Ostrów-Sędziszów-Wilanów-inne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
MonikaMaru

58. Niegosławice
1. Nawarzyce 1/13.XII.1868 o 2-ej po poł.
2. Jan Piszczek, 57 lat i Dominik Bonarski, 40 lat mający, koloniści z Niegosławic
3. 29.XI./11.XII.br o 3-ej po poł. zmarła FRANCISZKA z Tytków CHRUŚCIK, 55 lat mająca, kolonistka z Niegosławic, wdowa, c. nieznanych z imion rodziców.
Nie zapomnij wstawić OK w tytule. Ela ma dużo pracy z przypominaniem.
1. Nawarzyce 1/13.XII.1868 o 2-ej po poł.
2. Jan Piszczek, 57 lat i Dominik Bonarski, 40 lat mający, koloniści z Niegosławic
3. 29.XI./11.XII.br o 3-ej po poł. zmarła FRANCISZKA z Tytków CHRUŚCIK, 55 lat mająca, kolonistka z Niegosławic, wdowa, c. nieznanych z imion rodziców.
Nie zapomnij wstawić OK w tytule. Ela ma dużo pracy z przypominaniem.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Akt ślubu, Ilczuk, Ciechanowiec - 1901?
Ostatnio zmieniony pt 20 sty 2017, 10:55 przez bsodziak, łącznie zmieniany 3 razy.
Szymon
Akt zgonu, Osmolski, Ciechanowiec - 1912
Ostatnio zmieniony czw 19 sty 2017, 13:08 przez bsodziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Akt zgonu, Osmolski, Ciechanowiec - 1912
16 listopada 1912 r. w miejscowości Malec (Malce?) zmarł na zapalenie płuc Stanisław Osmolski syn Jana 69 lat mający. Zostawił żonę Julię z Olędzkich (Olendzkich), synów: Juliana, Józefa i Mieczysława, córkę Teresę po mężu Ilczuk. Ciało jego w przepisowym terminie ks. J. Rowiński proboszcz tutejszego kościoła pochował na ciechanowskim rzymsko katolickim cmentarzu
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
KIEDY ,GDZIE, KTO i PO ILUKROTNYM OGŁOSZENIU UDZIELIŁ ŚLUBU
6 lutego 1901 roku w ciechanowskim rzymskokatolickim kościele parafialnym, miejscowy proboszcz ks. W. M.... po trzykrotnym ogłoszeniu zapowiedzi: 21 i 28 stycznia oraz 4 lutego przed zebranymi na mszach świętych parafianami
JAKICH KONKRETNIE MŁODOŻEŃCÓW, ICH STAN, NAZWISKA, WIEK i PARAFIE
Chłop (wieśniak) z gminy (włości) skurzeckiej? (Skórzec) Stanisław Ilczuk, młodzieniec lat 21 z miejscowości Prz .... z Teresą Osmolską panną lat 18 z miejscowości Malec, parafianką tutejszego kościoła. ......
IMIONA I NAZWISKA RODZICÓW I ŚWIADKÓW
syn chłopów Piotra i Teresy z Perlejewskich ślubnych małżonków Ilczuków.
córka Stanisława i Julianny z Olędzkich ślubnych małżonków Osmolskich
6 lutego 1901 roku w ciechanowskim rzymskokatolickim kościele parafialnym, miejscowy proboszcz ks. W. M.... po trzykrotnym ogłoszeniu zapowiedzi: 21 i 28 stycznia oraz 4 lutego przed zebranymi na mszach świętych parafianami
JAKICH KONKRETNIE MŁODOŻEŃCÓW, ICH STAN, NAZWISKA, WIEK i PARAFIE
Chłop (wieśniak) z gminy (włości) skurzeckiej? (Skórzec) Stanisław Ilczuk, młodzieniec lat 21 z miejscowości Prz .... z Teresą Osmolską panną lat 18 z miejscowości Malec, parafianką tutejszego kościoła. ......
IMIONA I NAZWISKA RODZICÓW I ŚWIADKÓW
syn chłopów Piotra i Teresy z Perlejewskich ślubnych małżonków Ilczuków.
córka Stanisława i Julianny z Olędzkich ślubnych małżonków Osmolskich
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Dziękuję bardzo, rozumiem, że tam żadnych świadków ani informacji co do tego czy rodzice państwa młodych żyją/nie żyją nie ma?
Szymon
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
z treści aktu wynika, że rodzice obu stron żyją
Janusz
A ci świadkowie? Bo wydaje mi się, że w trzeciej rubryce na końcu są jeszcze jakieś nazwiska (Piotr Osmolski?)
Szymon
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
świadkowie: Stanisław Osmolski i Piotr Osmolski i wielu innych w tym uczestniczących
Janusz
1. .... roku, miesiąca września, dnia 23; wieś Przyby.... .....
2. chłopów Wincentego i Magdaleny dd ..kowna małżonków Ilczyków
3. ciało jego ..... (chyba na jakim cmentarzu)
4. od choroby przerwania (coś mu się przerwało?); chyba bez sakramentów?
5. (chyba) 18 lat?; .... ; .... cerkwi ....
6. miesiąca września 26 dnia
Reszty nie wiem.
.................................
Nie podajesz żadnych informacji które by pomogły w odczytaniu.
Brak nazwy kolumn.
Gdybyś podał nazwiska które mogą ale nie muszą tu wystąpić (nazwisko panienskie matki), to tłumacz mozliwe żeby coś dopasował.
Unikaj fotosika, popraw jakość zdjecia ....
2. chłopów Wincentego i Magdaleny dd ..kowna małżonków Ilczyków
3. ciało jego ..... (chyba na jakim cmentarzu)
4. od choroby przerwania (coś mu się przerwało?); chyba bez sakramentów?
5. (chyba) 18 lat?; .... ; .... cerkwi ....
6. miesiąca września 26 dnia
Reszty nie wiem.
.................................
Nie podajesz żadnych informacji które by pomogły w odczytaniu.
Brak nazwy kolumn.
Gdybyś podał nazwiska które mogą ale nie muszą tu wystąpić (nazwisko panienskie matki), to tłumacz mozliwe żeby coś dopasował.
Unikaj fotosika, popraw jakość zdjecia ....
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Dziękuję bardzo! Nie podaję informacji dlatego, że poszukiwania obecnie prowadzę na ślepo, są to najstarsze i jednocześnie jedyne z zestawu UMZ akty, więc zwyczajnie nic poza samodzielnie rozczytanymi (niekoniecznie dobrze) imionami wymienionych w akcie, rokiem i parafią nie jest mi wiadome.
Za kolumny przepraszam, ale wydało mi się to raczej zbędne, jako że w aktach po polsku z lat wcześniejszych w układzie tabelarycznym zawartość kolumn mówi sama za siebie, więc uznałem, że znający język nie powinien mieć z tym problemu.
Nie wiem o co chodzi z tą awersją do fotosika. Serwis jak każdy inny, w żaden sposób nie wpływa na jakość pliku, w przypadku umieszczenia linku do miniatury wystarczy przecież w nią kliknąć w celu powiększenia albo kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać 'pokaż obraz'. Z całym szacunkiem, ale fizyka kwantowa to nie jest, mało tego, fotosik jest zalecany choćby na forgenie. Zresztą, podałem link bezpośredni do obrazu żeby uniknąć wyświetlania w serwisie fotosika.
Co do jakości - zdjęcie jest zdjęciem obrazu ze zdezelowanego, NRDowskiego czytnika mikrofilmów w AP, dodatkowo wykonane telefonem komórkowym. Wiele z tym się nie da zrobić.
Jeszcze raz dziękuję, jednocześnie ponawiam moje postulaty z prywatnej korespondencji dotyczące optymalizacji działania tego działu.
Za kolumny przepraszam, ale wydało mi się to raczej zbędne, jako że w aktach po polsku z lat wcześniejszych w układzie tabelarycznym zawartość kolumn mówi sama za siebie, więc uznałem, że znający język nie powinien mieć z tym problemu.
Nie wiem o co chodzi z tą awersją do fotosika. Serwis jak każdy inny, w żaden sposób nie wpływa na jakość pliku, w przypadku umieszczenia linku do miniatury wystarczy przecież w nią kliknąć w celu powiększenia albo kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać 'pokaż obraz'. Z całym szacunkiem, ale fizyka kwantowa to nie jest, mało tego, fotosik jest zalecany choćby na forgenie. Zresztą, podałem link bezpośredni do obrazu żeby uniknąć wyświetlania w serwisie fotosika.
Co do jakości - zdjęcie jest zdjęciem obrazu ze zdezelowanego, NRDowskiego czytnika mikrofilmów w AP, dodatkowo wykonane telefonem komórkowym. Wiele z tym się nie da zrobić.
Jeszcze raz dziękuję, jednocześnie ponawiam moje postulaty z prywatnej korespondencji dotyczące optymalizacji działania tego działu.
Szymon
Akt ślubu 1852 - ok
Z racji tego, że od dwóch tygodni nikt nie podjął się przetłumaczenia tego aktu prosiłbym chociaż o informację, dlatego tak się dzieje, czy chodzi o czytelność, czy o konstrukcję tabelaryczną, czy może język?
https://images83.fotosik.pl/330/8314276864bc41ba.jpg
1852 rok, parafia Ciechanowiec, Mateusz Perlejewski i Małgorzata Lewczuk. Zależy mi głównie na tym, czy oboje byli z parafii Ciechanowieckiej i pełnych danych rodziców. Kolumny są standardowe, pierwsza dane nt. ślubu, druga dane państwa młodych, trzecia dane rodziców i świadków. Komórki na dole są odpowiednią kontynuacją kolumn.
https://images83.fotosik.pl/330/8314276864bc41ba.jpg
1852 rok, parafia Ciechanowiec, Mateusz Perlejewski i Małgorzata Lewczuk. Zależy mi głównie na tym, czy oboje byli z parafii Ciechanowieckiej i pełnych danych rodziców. Kolumny są standardowe, pierwsza dane nt. ślubu, druga dane państwa młodych, trzecia dane rodziców i świadków. Komórki na dole są odpowiednią kontynuacją kolumn.
Ostatnio zmieniony śr 08 lut 2017, 16:27 przez bsodziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon
Akt urodzenia 1855 - ok
Ostatnio zmieniony wt 07 lut 2017, 21:54 przez bsodziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon
Akt urodzenia 1853 - ok
Ostatnio zmieniony wt 07 lut 2017, 21:53 przez bsodziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon