Akt zgonu Dorota Braun - Kiernozia 1873 - miejsce urodzenia

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lubryk

Sympatyk
Adept

Post autor: Lubryk »

Dzień dobry :),

pomimo prób nie udało mi się odczytać miasta, ani rejonu z którego pochodziła moja przodkini Dorota Braun. Może któremuś z szanownych forumowiczów (bieglejszemu w języku rosyjskim) uda się ta sztuka. Będę niezmiernie wdzięczny za okazaną pomoc.
Może pewnym ułatwieniem będzie informacja, że mąż Doroty pochodził z okolic Tholey w dzisiejszych Niemczech (również w tej gminie rodziły się ich pierwsze dzieci)

Akt nr 2/1873 - Kiernozia
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 738&y=1496

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Łukasz :)
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

2/Kiernozia
Zmarła 15 stycznia 1873 Dorota Braun wdowa mająca 87 lat mieszkająca w Kiernozi przy rodzinie urodzona w mieście Cielencyn (Cielęcyn) w pruskim królestwie ,córka zmarłych Wojciecha i Spet i jego żony Elżbiety ?

Z niemieckiego (na mapie) ZIELENZIG (nazywane Cielęcin) oznaczone też po polsku Sulęcin.
Wpisz w wyszukiwarkę Cielęcin a wyskoczy Ci ZIELENZIG i SULĘCIN.

Stawiam na Sulęcin.Może trafiłam.?
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Lubryk

Sympatyk
Adept

Post autor: Lubryk »

Dzięki za próbę odzytania :)

faktycznie tak jak napisałaś dla Sulęcina występują takie alternatywne nazwy i w sumie wszystko zgadzałoby się, tylko te miejsce narodzin dzieci ze związku Jakuba i Doroty (Karoliny) nie dają mi spokoju. Rodziły się one niedaleko Tholey, a niestety odległość między Tholey, a Sulęcinem to prawie 900 kilometrów....i bądź tu człowieku mądry :( :(
ale zawsze jakiś trop, więc na pewno postaram się sprawdzić; dzięki :wink:

A może któryś z forumowiczów ma jeszcze inną propozycję? Zawsze im więcej pomysłów, tym lepiej :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”