Witam serdecznie!
Bardzo bym prosił o pomoc przy tłumaczeniu dwóch aktów małżeństwa, niestety nie mogę odczytać kilku słów.
W miejscach "
..." nieodczytane przeze mnie słowo.
W przypadku aktu nr1, prosiłbym również o odczytanie słów na marginesie (tych po rosyjsku), bo ja tylko "IX 99" widzę.
Akt nr1
http://img3.imageshack.us/img3/1134/akt ... ancisz.jpg
Akt nr2
http://img14.imageshack.us/img14/9129/a ... drzejo.jpg
Moje tłumaczenia:
Akt1:
N22 Marcinów
Działo się we wsi Zadzim dnia 20 września/2 października/ 1899 roku o godzinie trzeciej po południu. Wyjawiamy, że w przytomności świadków Franciszka Cyrańskiego trzydzieści cztery lata, i Stanisława Tomaszewskiego trzydzieści trzy lata, obydwoje gospodarze z Marcinowa, zawarto dnia dzisiejszego religijny związek małżeński między Franciszkiem Józefem Tomczakiem/Franciszkiem Józefem Tomczakiem/ nieżonaty urodzony w Łodzi
... zamieszkującym w Rzeczycy przy
... syn Jana i Elżbiety pochodzącej z Krawczyków małżonków Tomczaków gospodarzy z
... dwadzieścia sześć lat, i Józefą Szyszkiewicz/Józefa Szyszkiewicz/
... urodzoną i zamieszkującą w Marcinowie przy matce córka zmarłego Franciszka i
... w
... Katarzyny z pochodzenia Magdzińskiej małżonków Szyszkiewiczów robotników z Marcinowa szesnaście lat. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w parafialnym kościele w Zadzimiu 15/27/sierpnia/22 sierpnia/3 września, i 29 sierpnia/10 września bieżącego roku. Nowo zaślubieni oświadczyli, że oni umowy małżeńskiej nie zawarli. Ceremonię religijną zawarcia związku małżeńskiego poprowadził
... parafii Zadzim Pozwolenie matki nowo zaślubionej nastąpiło ustnie przy zawieraniu tego aktu. Akt ten nowo zaślubionym i świadkom niepiśmiennym odczytany został My tylko podpisaliśmy.
Ks.
... ...
Akt2:
Stryje Paskowe Akt 3
Działo się we wsi Borszewice 7/19 stycznia 1880 roku o godzinie dziesiątej rano. Wyjawiamy, że w przytomności świadków Wincentego Płoszki trzydzieści trzy lata i Jana Malery pięćdziesiąt lat, obydwóch ziemian zamieszkujących we wsi Stryje Paskowe, zawarto dnia dzisiejszego religijny związek małżeński między, Andrzejem Oleszczak/Andrzejem Oleszczak/ dwadzieścia sześć lat,
... zamieszkujący we wsi Borszewice a urodzony w
... w parafii
..., syn
... Michała i żywej Petroneli z
... małżonków Oleszczak ziemian z Borszewic, a Katarzyną Witczak/Katarzyna Witczak/ dwadzieścia jeden lat,
... ... ... we wsi Stryje Paskowe i tamże urodzona, córka Sebastiana i Marianny z Wróblewskich małżonków Witczak ziemian ze wsi Stryje Paskowe. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w
... parafialnym kościele w dniach 23 grudnia/4 stycznia/30 grudnia/11 stycznia/6/18 stycznia bieżącego roku. Nowo zaślubieni oświadczyli, że umowy małżeńskiej nie zawarli, Akt ten przy
... niepiśmiennym przeczytany został przez Nas tylko podpisany.
Ks.
... Marcin
...
Pozdrawiam
B. Czyżewski