Czy ktoś wie, jaką rolę pełnił taki "Zarząd komunikacji..." będąc częścią "Gławnoje Uprawlienie WOJENNYCH Soobszczienii" (to był rok 1916)?
Czy to normalne żeby "rachmistrz" zajmował się naborem pracowników ... i to w innych guberniach?
Dokument
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Rozwinę i trochę zmienię post Jolanty:
Dokument został wydany w 1916 roku, a więc w czasie trwania wojny i dotyczył ułatwień w podróży kolejami i drogami wydany przez Główny Zarząd Wojennej Komunikacji (Главное Управление Военных Сообщений).
Pracownicy komunikacji byli zmilitaryzowani (mundury, stopnie itd) i takie zadania w czasie wojny były rozkazami.
OТПУСК ma kilka znaczeń. W tym przypadku chodzi o ...Oтпуск по грунтовым дорогам почтовых и обывательских лошадей...
ОТПУСТИТЬ Позволить кому-н. удалиться, отправиться куда-и; Patrz: Толковый словарь русского языка (Ожегов С., Шведова Н)
A więc chodzi o pozwolenie na poruszanie się drogami gruntowymi przez konie pocztowe(państwowe) i należące do stałych mieszkańców (обывательских) w czasie realizacji opisanego zadania (delegacji).
Rozwinę i trochę zmienię post Jolanty:
Dokument został wydany w 1916 roku, a więc w czasie trwania wojny i dotyczył ułatwień w podróży kolejami i drogami wydany przez Główny Zarząd Wojennej Komunikacji (Главное Управление Военных Сообщений).
Pracownicy komunikacji byli zmilitaryzowani (mundury, stopnie itd) i takie zadania w czasie wojny były rozkazami.
OТПУСК ma kilka znaczeń. W tym przypadku chodzi o ...Oтпуск по грунтовым дорогам почтовых и обывательских лошадей...
ОТПУСТИТЬ Позволить кому-н. удалиться, отправиться куда-и; Patrz: Толковый словарь русского языка (Ожегов С., Шведова Н)
A więc chodzi o pozwolenie na poruszanie się drogami gruntowymi przez konie pocztowe(państwowe) i należące do stałych mieszkańców (обывательских) w czasie realizacji opisanego zadania (delegacji).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

Re: Jakie to stanowisko - "sczietowod"
O urzędnikach, rangach, mundurach w Rosji Carskiej można sobie poczytać w książce dostępnej w internecie :"Титулы, мундиры и ордена Российской империи".Orszulak_Krzysztof pisze:Czy ktoś wie, jaką rolę pełnił taki "Zarząd komunikacji..." będąc częścią "Gławnoje Uprawlienie WOJENNYCH Soobszczienii" (to był rok 1916)?
Czy to normalne żeby "rachmistrz" zajmował się naborem pracowników ... i to w innych guberniach?
link: http://www.bibliotekar.ru/CentrTitul/index.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
Dziękuję wszystkim.
Jerzy, jak widzę z czytania innych tematów, jest sam w sobie chodzącą encyklopedią.
Wprawdzie rzeczy jak wyżej wspomniana są mało genealogiczne ale mnie interesuje również tło historyczne poszczególnych pism i realia w jakich przyszło żyć przodkom.
Jerzy, jak widzę z czytania innych tematów, jest sam w sobie chodzącą encyklopedią.
Wprawdzie rzeczy jak wyżej wspomniana są mało genealogiczne ale mnie interesuje również tło historyczne poszczególnych pism i realia w jakich przyszło żyć przodkom.
Serdecznie pozdrawiam
KrzysztofO
KrzysztofO
- Aftanas_Jerzy

Orszulak_Krzysztof pisze:Dziękuję wszystkim.
Witam!
Prawdą jest, że tło historyczne, socjalne,religijne, językowe itd, jest dla każdego genealoga niezbędnym elementem historii rodu. Szkoda, że nie wszyscy amatorzy (a czasem i pseudo-zawodowcy)o tym pamiętają. Pamiętam o tym i nawet przy tłumaczeniu tekstów aktów pozwalam sobie dodawać komentarze (jeśli to jest niezbędne). Lubię rozwiązywać zagadki i w znajomych mi obszarach zabieram głos na forum. Wydatnie w tym mi pomaga znajomość języków (jedne znam lepiej, drugie gorzej).
A z tą „chodzącą encyklopedią”, to gruba przesada (jeśli nie kpina). Wieloletnie hobby historyczne pozwoliło mi zgromadzić pewien zakres wiedzy historycznej w „podręcznej pamięci” mózgu i mam jeszcze dość sprawnie działającą „wyszukiwarkę wewnętrzną”, co pozwala dość szybko trafić do tych własnych zasobów wiedzy. Już dawno musiałem nauczyć się korzystać z literatury, internetu, korzystać i szanować wiedzę innych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
W takim razie ja podzielam Pański punkt widzenia.
Tak już poza tematem tego wątku: jako "jednostka techniczna" z wykształceniem inżynierskim serdecznie nie lubiłem historii. Odkąd wciągnęło to hobby rodzinne zacząłem ją ... może jeszcze nie lubić, ale zainteresowała mnie.
Pozdrowienia dla Pana z Mazowsza i Łodzi
Tak już poza tematem tego wątku: jako "jednostka techniczna" z wykształceniem inżynierskim serdecznie nie lubiłem historii. Odkąd wciągnęło to hobby rodzinne zacząłem ją ... może jeszcze nie lubić, ale zainteresowała mnie.
Pozdrowienia dla Pana z Mazowsza i Łodzi
Serdecznie pozdrawiam
KrzysztofO
KrzysztofO