Akta Płock i okolice - Mieszkowicz, Lemanowicz, Chojnowski

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

M - Konstanty Pawłowski Aniela Majewska 1892 Płock - ok

Post autor: Mieszko95 »

Serdecznie proszę o przetłumaczenia aktu zawarcia małżeństwa między Anielą Majewską moją prapraprababką a Konstantym Pawłowskim z roku 1892 w Płocku.

http://szukajwarchiwach.pl/50/155/0/-/1 ... 5#tabSkany

akt nr - 25
Ostatnio zmieniony czw 11 maja 2017, 06:41 przez Mieszko95, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

M - Andrzej Łukasiak Aniela Pawłowska 1901 Płock - ok

Proszę o przetłumaczenie aktu zawarcia małżeństwa pomiędzy Andrzejem Łukasiakiem a Anielą Pawłowską Majewską z roku 1901 w Płocku.

http://szukajwarchiwach.pl/50/155/0/-/1 ... dPogFQvpDA

akt nr - 61
Ostatnio zmieniony czw 11 maja 2017, 07:25 przez Mieszko95, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Spis ludności stałej - Więzienna Płock

Post autor: Kamiński_Janusz »

1.
Benedykt Mieszkowicz, rodzice: Fiedor i Połaja, urodzony w 1844 r. we wsi Okragina (?) powiat Kobryń, gubernia Grodno, żonaty, pochodzenia chłopskiego, wyznania prawosławnego, woźny-doręczyciel pism urzędowych w Płockim Urzędzie Gubernialnym, poprzednio mieszkał na ul. Więziennej nr 15.
2.
Rozalia Ludwika Mieszkowicz z d. Holfach, rodzice: Andrzej i Joanna z d. Hilke, urodzona 8 września 1849 r. we wsi Soczewka powiat Łowicz, zamężna, pochodzenia chłopskiego, wyznania ewangelickiego, przy mężu, poprzednio mieszkała na ul. Więziennej nr 15, paszport nr 17987/1913
3.
Jan, rodzice: Benedykt i Elizawieta z d. Alf, urodzony 26 czerwca 1879 r. w Płocku, kawaler, pochodzenia chłopskiego, wyznania prawosławnego, przy ojcu, poprzednio mieszkał na Więziennej nr 15
Ostatnio zmieniony pt 05 maja 2017, 17:30 przez Kamiński_Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Serdecznie Panu dziękuję, to są bardzo cenne informacje, wcześniej mi nie znane. :D
Czy mógłbym prosić o spojrzenie na dalszych członków rodziny. Nie wiem czy tym razem fotografie także będą takie czytelne. Szczególnie zależy mi na poznaniu nazwiska Elizawiety. Dziwi mnie to, gdyż w akcie zgonu z 1938 jednego z synów Benedykta - Teodora(mojego bezpośredniego przodka) imię matki to Ludwika.

1 strona

https://drive.google.com/open?id=0B_pvT ... DdFVGN1LWs

https://drive.google.com/open?id=0B_pvT ... ktyd3luc0U

2 strona

https://drive.google.com/open?id=0B_pvT ... V9GbXJ0Tlk

https://drive.google.com/open?id=0B_pvT ... kJPQWxzVVE
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

* przy każdym imieniu nazwisko pisane jest MYSZKOWICZ
* Elizawieta z domu Alf

6.
Teodor Myszkowicz, Benedykt i Elizawieta z d. Alf, 14 lutego 1886, Płock, zamężny, chłop, prawosławny, syn, Więzienna 15, (zaliczony do pospolitego ruszenia - ratniki opołczenia)

UWAGA!!!
To jest tylko księga meldunkowa. Zapisy w niej nie są miarodajne. Wszystko trzeba sprawdzić w metrykach.

Antoni - syn Teodora i Stanisławy zapisany jest jako Mieszkowicz
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki, dzięki tym danym teraz wiem więcej gdzie i czego szukać.
Mam nadzieję, że w AP w Płocku odnajdę także odpis od wydania paszportu Ludwice.
Teodora Mieszkowicza posiadamy zdjęcie wykonane w Sankt Peterburgu, przypuszczam, że właśnie tam został wysłany do wojska.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Beata65

Sympatyk
Adept

Post autor: Beata65 »

Proszę podpowiedzieć czy KLS z Płocka są dostępne gdzieś on line?
Pozdrawiam. Beata
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Ja osobiście byłem w AP, tam jeden z pracowników był bardzo pomocny, wpisał interesujące mnie nazwisko do bazy danych na komputerze i podał mi z listy wszystkie po kolei księgi wraz z sygnaturami nr-ami kart o ile były podane, a następnie pani w pracowni naukowej księgi te mi przyniosła. O KLS w sieci nic mi nie wiadomo.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Beata65

Sympatyk
Adept

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

Pozdrawiam. Beata
Beata65

Sympatyk
Adept

Akt 134. Dnia 26.04/8.05.1889 w Płocku o czwartej po południu stawiła się Domicella Górska, lat 58, robotnica, obecna przy porodzie, zamieszkała w Płocku w obecności Józefa Nikołajewskiego (?) lat 48 i Konstantyna Pawłowskiego lat 46, robotników, zamieszkałych w Płocku i okazała nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Płocku przy ulicy Synagogalnej w domu pod numerem chyba cztery ( tak naprawdę odczytuję czwartek) dnia 7/19 kwietnia br. o czwartej rano z Anieli Majewskiej, lat 24, niezamężnej pokojówki ( służącej) zamieszkałej w Płocku i nieznanego ojca. Dziecku temu na chrzcie świętym 23.04/ 5.05 ( o jak ładnie się złożyło dzisiaj również 5.05.) br. dokonanego przez księdza Felicjana Strumiłę ( Strumiło) wikarego Parafii Płockiej dano imię Stanisława. Chrzestnymi byli Jan Pruchiński ( może Prużyński) i Anna Leśniewska.
I dalej standard, akt sporządzono, przeczytano, a ponieważ niepiśmienni, podpisał tylko sporządzający dokument.

Pozdrawiam. Beata
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Czy mógłbym prosić jeszcze raz o spojrzenie na nazwę miejscowości, z której pochodzi Benedykt, pod spodem link do powiększonego obrazu, postarałem się wyostrzyć ile się da.

https://drive.google.com/open?id=0B_pvT ... 1ZLODNYWEE

Niestety wcześniej odczytanej Okraginy nigdzie nie mogę odnaleźć,
na pewno nie była żadną z wsi gminnych w powiecie kobryńskim
wymienionych w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego,
współcześnie google maps także nie zna tej miejscowości.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

dd
Ostatnio zmieniony czw 23 sty 2025, 05:45 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

dd
Ostatnio zmieniony czw 23 sty 2025, 05:45 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

w dawnym powiecie kobryńskim znalazłem tylko jedna wieś o nazwie podobnej do tej wpisanej w formularz.
Jest to wieś o nazwie OKROPNA - i to chyba będzie to, czego szukamy.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Kamiński_Janusz pisze:w dawnym powiecie kobryńskim znalazłem tylko jedna wieś o nazwie podobnej do tej wpisanej w formularz.
Jest to wieś o nazwie OKROPNA - i to chyba będzie to, czego szukamy.
Czy ma Pan na myśli miejscowość OKROPNE, pow. kobryński, wołost imienińska 1870 (pow. drohiczyński, gmina Imienin 1924)?
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”