Franciszek przeleciał do tyłu przez trzy pokolenia, a w przód ani rusz. Pykna i Indanowie żenili się w parafii wielońskiej (chyba panny tam były ładne), a potem wracali do warklańskiej. Przejrzałam te najstarsze księgi, ale nic nie rzuciło mi się godnego uwagi. Są bardzo zniszczone.
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10173.html
Ś a2 s33 1834 Henryk Byuman - s. Antoniego po Jerzym i Modesty po Andrzeju z Grygów m.Byumanów, 55 lat z Elżbietą Eryniewą wdową, 40 lat
Ś a16 s35 1834 Bauman - nie ma Byumana/Baumana jest Czawnan
Ś a36 s37 1834 Andrzej Indan - s. Jana po Antonim i Magdaleny po Adamie z Asiniów? m. Indanów, 22 lata z Ewą Jurninówną, 20 lat
1835 brak Indanów
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10143.html
Ś a29 s15 Indan? /Jndan? - Franciszek Indan s. Józefa i Ewy z Wułynów 24 lata, z Indanów z Anna Ciepernikówną; swiadkiem Jerzy Indan i Jan Wułyn.
a24? s2? Piotr Indan -Jura s. Piotra Ugayna ze wsi Ugayny - a.2 s.4
a15 s31 1840 Jan Indan - s. Piotra i Krystyny m. Indanów, 24 lata z Anną Puzakówną
a16 s31 1840 Jan Indan - s. Andrzeja i Ewy m. Indanów, 26 lat z Anną Sondorówną, 21 lat
a32 s39 Antoni Indan - s. Andrzeja i
Magdaleny m. Indanów, 26 lat z Anną Sondarówną c. Jana i Elżbiety z Sondarów m. Wułynów, świadkowie Jakub Indan i Jan Wułyn
a2 s44 1844 Jerzy Indan - s. Antoniego i Marianny z Pudelów m. Indanów, 25 lat z Adią Strobówną c. Jerzego i Anny ze Strobów m. Strobów, 25 lat.
Monika
Fragment aktu urodzenia z 1908 roku. Ryga.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
MonikaMaru

Ja czytam teraz Rēzeknes-Rēznas »1799-1814 Born, Married, pod kątem Pykna tudzież Indan. Znajdę nie znajdę... te papiery uzależniają. Na razie jestem na 73 stronie ze 130. Na razie mam tylko s22 Maja Indranowa.
Tomek
---
W 1804 musiała być jakaś zaraza nieraz po naście zgonów 1 dnia.
---14.02.2016
Rēzeknes-Rēznas »1799-1814 Born, Married, s1-s90/130 Indan / Pykna brak
Rēzeknes-Lubānas »1827-1834 Born - Indan / Pykna Brak - jest kilku Pykanow
Rēzeknes-Lubānas 1824-1850 List of parish members Indan/Pykna brak
Rēzeknes-Rēznas 1872-1872 Born - Kazimir Indan brak
---16.02.2016
Rīgas Sāpju Dievmātes »1882-1884 Born Benigna Norwiłlo brak
---17.02.2016
Rīgas Sāpju Dievmātes »1873-1882 Married - s133 Bauman, Norwiłlo brak
Rīgas Sāpju Dievmātes »1857-1872 Married od 1864 Norwiłło brak
Tomek
---
W 1804 musiała być jakaś zaraza nieraz po naście zgonów 1 dnia.
---14.02.2016
Rēzeknes-Rēznas »1799-1814 Born, Married, s1-s90/130 Indan / Pykna brak
Rēzeknes-Lubānas »1827-1834 Born - Indan / Pykna Brak - jest kilku Pykanow
Rēzeknes-Lubānas 1824-1850 List of parish members Indan/Pykna brak
Rēzeknes-Rēznas 1872-1872 Born - Kazimir Indan brak
---16.02.2016
Rīgas Sāpju Dievmātes »1882-1884 Born Benigna Norwiłlo brak
---17.02.2016
Rīgas Sāpju Dievmātes »1873-1882 Married - s133 Bauman, Norwiłlo brak
Rīgas Sāpju Dievmātes »1857-1872 Married od 1864 Norwiłło brak
Witam,
Wątek Indan-Pykna odcinam grubą kreską, choć cały czas przeglądam systematycznie censusy...
------------------------------------------------------------------
W międzyczasie odszukałem pochodzenie nazwiska Norwiłło, czyli tego od którego zacząłem post.
Benigna urodziła się w miejscowości Montwiłłów (KAUNO ARKIVYSKUPIJA. Krakės) w 1883.08.19. i miała 2 siostry.
W parafii odnalazłem kilkadziesiąt osób, które pasują do drzewa:
https://www.dropbox.com/s/1fi72tkpvo4qz ... e.jpg?dl=0
Niestety nie znajduje powiązania z Benigną, choć wątpliwy przekaz ustyny mówi, że miała braci, którzy wyemigrowali do Ameryki.
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu znalezisk, które umieszczam poniżej. Wielu informacji nie jestem wstanie odczytać lub przetłumaczyć.
https://www.dropbox.com/sh/5arctoxgd1hm ... 0CKOa?dl=0
Tomek
Wątek Indan-Pykna odcinam grubą kreską, choć cały czas przeglądam systematycznie censusy...
------------------------------------------------------------------
W międzyczasie odszukałem pochodzenie nazwiska Norwiłło, czyli tego od którego zacząłem post.
Benigna urodziła się w miejscowości Montwiłłów (KAUNO ARKIVYSKUPIJA. Krakės) w 1883.08.19. i miała 2 siostry.
W parafii odnalazłem kilkadziesiąt osób, które pasują do drzewa:
https://www.dropbox.com/s/1fi72tkpvo4qz ... e.jpg?dl=0
Niestety nie znajduje powiązania z Benigną, choć wątpliwy przekaz ustyny mówi, że miała braci, którzy wyemigrowali do Ameryki.
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu znalezisk, które umieszczam poniżej. Wielu informacji nie jestem wstanie odczytać lub przetłumaczyć.
https://www.dropbox.com/sh/5arctoxgd1hm ... 0CKOa?dl=0
Tomek
-
MonikaMaru

Tomku,
przejrzałam te metryki. Na razie nie tłumaczyłam, bo nie wiem, czy szukasz tylko rodzeństwa Benigny. Wśród tych metryk dzieci Ludwika i Eufrozyny są pod numerami 11, 18, 22 i 34.
334. Norwiłłów
- 19.XII.1871 w krokowskim rzym.-kat. kościele parafialnym ks. Gienutowicz? ochrzcił dziecię imieniem ADELA
- c. szl. Ludwika i Eufrozyny z Pawlewskich małż. Norwiłłów urodzoną 16.XII.br w Warninach?
- chrzestnymi byli Adolf Norwiłło z panną Józefą Syr...wiczówną?
119. Norwiłłów
- 17.V.1881 w krokowskim rzym.-kat. kosciele parafialnym ks. Adam Rymowicz ochrzcił dziecię imieniem ANTONINA
- c. szlach. Ludwika i Eufrozyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów urodzoną 17.V.br w tutejszej parafii
- chrzestnymi byli szl. Franciszek Nagrodzki z Konstancją Niekraszewiczową wdową
198. Norwiłłów
- 21.VIII.1883 w krowkowskim rzym.-kat. kościele parafialnym ks. Florian Juchniewicz ochrzcił dziecię imieniem BENIGNA
- c. szlach. powiatu kowieńskiego Ludwika i Fruzyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów urodzoną 19.VIII.br w Montwiłowie parafia krokowska
- chrzestnymi byli Benedykt Lutkiewicz z Teofilą żoną Adolfa Norwiłły
30. Norwiłłów
- 3.II.1878 w krokowskim rzym.-kat. kościele parafialnym ks. Józefat Raubago? ochrzcił dziecię imieniem JÓZEFATA
- c. szl. Ludwika i Eufrozyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów urodzoną 3.II.br w tutejszej parafii
- chrzestnymi byli szl. Adolf Sangajło? z panną Heleną Norwiłłówną.
Brata żadnego nie było.
W poz. 19 i 37 są dzieci Norwidów, a w poz. 38 metryka Budrewiczów i druga Wysockich. Matki tez nie pochodzą z Norwiłłów.
przejrzałam te metryki. Na razie nie tłumaczyłam, bo nie wiem, czy szukasz tylko rodzeństwa Benigny. Wśród tych metryk dzieci Ludwika i Eufrozyny są pod numerami 11, 18, 22 i 34.
334. Norwiłłów
- 19.XII.1871 w krokowskim rzym.-kat. kościele parafialnym ks. Gienutowicz? ochrzcił dziecię imieniem ADELA
- c. szl. Ludwika i Eufrozyny z Pawlewskich małż. Norwiłłów urodzoną 16.XII.br w Warninach?
- chrzestnymi byli Adolf Norwiłło z panną Józefą Syr...wiczówną?
119. Norwiłłów
- 17.V.1881 w krokowskim rzym.-kat. kosciele parafialnym ks. Adam Rymowicz ochrzcił dziecię imieniem ANTONINA
- c. szlach. Ludwika i Eufrozyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów urodzoną 17.V.br w tutejszej parafii
- chrzestnymi byli szl. Franciszek Nagrodzki z Konstancją Niekraszewiczową wdową
198. Norwiłłów
- 21.VIII.1883 w krowkowskim rzym.-kat. kościele parafialnym ks. Florian Juchniewicz ochrzcił dziecię imieniem BENIGNA
- c. szlach. powiatu kowieńskiego Ludwika i Fruzyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów urodzoną 19.VIII.br w Montwiłowie parafia krokowska
- chrzestnymi byli Benedykt Lutkiewicz z Teofilą żoną Adolfa Norwiłły
30. Norwiłłów
- 3.II.1878 w krokowskim rzym.-kat. kościele parafialnym ks. Józefat Raubago? ochrzcił dziecię imieniem JÓZEFATA
- c. szl. Ludwika i Eufrozyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów urodzoną 3.II.br w tutejszej parafii
- chrzestnymi byli szl. Adolf Sangajło? z panną Heleną Norwiłłówną.
Brata żadnego nie było.
W poz. 19 i 37 są dzieci Norwidów, a w poz. 38 metryka Budrewiczów i druga Wysockich. Matki tez nie pochodzą z Norwiłłów.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Dziękuję. Po pierwsze próbuje poskładać rodzinę Benigny. Po drugie znaleźć ewentualnie powiązanie z tym drzewem "usa" co zamieściłem. Jest tam Ludwik 1833 a ponadto znalazłem
parę dodatkowych osób. Może w ich chrzestny jest coś...
Może coś się poskłada. Zerknij też proszę na miejscowości. Wg. mnie są Warniszki, Montwiłłów i Montwidów....
Niestety aktu ślubu nie odnalazłem a księgi są kompletne 1840-1890. W sąsiednich parafiach różnie ale też nazwiska brak.
Dodatkowo w fondzie 391 ap8 jest indeks ksiąg genealogii - wygląda jakby Norwillo byli 3 różnych herbów. Wysłałem zapytanie do lvia o nie. 1 z nich to to drzewo "usa".
Ps Narwidow zbieraniem na wszelki wypadek np. literówki czy niewyraznego pisma.
parę dodatkowych osób. Może w ich chrzestny jest coś...
Może coś się poskłada. Zerknij też proszę na miejscowości. Wg. mnie są Warniszki, Montwiłłów i Montwidów....
Niestety aktu ślubu nie odnalazłem a księgi są kompletne 1840-1890. W sąsiednich parafiach różnie ale też nazwiska brak.
Dodatkowo w fondzie 391 ap8 jest indeks ksiąg genealogii - wygląda jakby Norwillo byli 3 różnych herbów. Wysłałem zapytanie do lvia o nie. 1 z nich to to drzewo "usa".
Ps Narwidow zbieraniem na wszelki wypadek np. literówki czy niewyraznego pisma.