par. Drugnia, Momina, Zbelutka ...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Akt urodzenia - Boksyce/Momina - Marianna Dąbrowska-1912
dd
Ostatnio zmieniony wt 21 sty 2025, 08:33 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Akt urodzenia - Boksyce/Momina - Feliks Dąbrowski - 1910
dd
Ostatnio zmieniony wt 21 sty 2025, 08:32 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
- damian.dabrowski1987

Re: Akt Ślubu - Boksyce/Momina -Michał Dąbrowski-1906
Czy jest cokolwiek więcej nt. rodziców Michała Dąbrowskiego, jak np. żyjącego albo nieżyjącego ojca czy tylko i aż tyle co widać powyżej ? bo to, że pradziadek mieszkał w Szwarszowicach par. Mychów dowiaduję się pierwszy raz w życiu.
Re: Akt Ślubu - Boksyce/Momina -Michał Dąbrowski-1906
dd
Ostatnio zmieniony wt 21 sty 2025, 08:32 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
- damian.dabrowski1987

Stanisław Krzemiński - metryka ur.
Dzisiaj otrzymałem wiadomość od USC Baćkowice, Pani kierownik była tak miła i przeczytała mi akt zgonu mojego pradziadka. Okazało się, że rodzina mojej mamy pomyliła lata i dni, także zamiast 18.08.1947 na nagrobku napisali 17.08.1948.
Urodził się w 1894 roku w Ublinku gm. Lipnik pow. Opatów. Przepatrzyłem akta parafii Strzyżowice gdyż prawdopodobnie to tam został ochrzczony (to najbliższa parafia jeśli się mylę proszę dać mi znać), i niestety na rok 1894 jest tylko 1 kartka
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,106789,3 jesli ktoś widzi tutaj nazwisko mojego pradziadka to proszę o pomoc.
Czy istnieje możliwość, że gdzieś istnieje całość lub te wyrwane kartki z tego rocznika ?
Urodził się w 1894 roku w Ublinku gm. Lipnik pow. Opatów. Przepatrzyłem akta parafii Strzyżowice gdyż prawdopodobnie to tam został ochrzczony (to najbliższa parafia jeśli się mylę proszę dać mi znać), i niestety na rok 1894 jest tylko 1 kartka
Czy istnieje możliwość, że gdzieś istnieje całość lub te wyrwane kartki z tego rocznika ?
Związek ten poprzedziły trzykrotne zapowiedzi ogłoszone w Mominskim parafialnym kościele dwudziestego /i dwudziestego siódmego sierpnia, dwudziestego dziewiątego /i trzeciego/ szesnastego września tego roku. Nowo zaślubieni oświadczają, że między sobą nie zawarli przedślubnej umowy. Pozwolenie ustne rodziców panny młodej. Religijny obrządek małżeństwa udzielony przez księdza Józefa Czernikiewicza. Akt ślubu przeczytano niepiśmiennym nowo zaślubionym i świadkom, Nami tylko podpisano.
Ksiądz się pomylił w datach zapowiedzi. Powinno być według starego kalendarza 20 i 27 sierpnia i 3 września, a według nowego kalendarza 2, 9 i 16 września
Ksiądz się pomylił w datach zapowiedzi. Powinno być według starego kalendarza 20 i 27 sierpnia i 3 września, a według nowego kalendarza 2, 9 i 16 września
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- damian.dabrowski1987

Akt Ślubu-Zbelutka-Nr 5-Mikołaj Pająk+Gertruda Dąbrowska-ok
Witam,
Serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu ślubu nr 5 pomiedzy Mikołajem Pająkiem a Gertrudą Dąbrowską.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,226892,23
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Damian Dąbrowski
Serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu ślubu nr 5 pomiedzy Mikołajem Pająkiem a Gertrudą Dąbrowską.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,226892,23
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Damian Dąbrowski
Ostatnio zmieniony sob 25 lis 2017, 19:28 przez damian.dabrowski1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Akt Ślubu-Zbelutka-Nr 5-Mikołaj Pająk+Gertruda Dąbrowska
5. Gęsice
1. Zbelutka 7/19.II.1900 o 10-ej rano
2. Mikołaj Pająk ,25 lat i Mikołaj Piotrowicz, 56 lat mający, włościanie z Gęsic
3. MIKOŁAJ PAJĄK, włościanin, kawaler, s. Tomasza i zmarłej Petroneli z Czerwców małż. Pająków, urodzony i zamieszkały w Gęsicach, 25 lat mający
4. GERTRUDA DĄBROWSKA, włościanka, panna, c. Wiktorii Dąbrowskiej i nieznanego ojca, urodzona w Woli Łagowskiej, zamieszkała w Gęsicach przy matce, 18 lat mająca
5. trzy zapowiedzi w tutejszym i łagowskim kościele parafialnym
6. umowy przedślubnej nie zawarli
7. pozwolenie ustne rodziców obojga państwa młodych
1. Zbelutka 7/19.II.1900 o 10-ej rano
2. Mikołaj Pająk ,25 lat i Mikołaj Piotrowicz, 56 lat mający, włościanie z Gęsic
3. MIKOŁAJ PAJĄK, włościanin, kawaler, s. Tomasza i zmarłej Petroneli z Czerwców małż. Pająków, urodzony i zamieszkały w Gęsicach, 25 lat mający
4. GERTRUDA DĄBROWSKA, włościanka, panna, c. Wiktorii Dąbrowskiej i nieznanego ojca, urodzona w Woli Łagowskiej, zamieszkała w Gęsicach przy matce, 18 lat mająca
5. trzy zapowiedzi w tutejszym i łagowskim kościele parafialnym
6. umowy przedślubnej nie zawarli
7. pozwolenie ustne rodziców obojga państwa młodych
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- damian.dabrowski1987

Akt ślubu-Momina-1886/21-Kazimierz Kaminski,Marianna Tura-OK
Witam
Serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Kazimierza Kamińskiego i Marianny Tura z parafii Momina (obecnie woj. Świętokrzyskie) rok 1886 nr aktu 21:
https://1drv.ms/i/s!ArNlLzRmbzIRlxf6NbeWSate2G5S (plik potrzebuje paru sec aby sie w pełni wyświetlić)
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Damian Dąbrowski
Serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Kazimierza Kamińskiego i Marianny Tura z parafii Momina (obecnie woj. Świętokrzyskie) rok 1886 nr aktu 21:
https://1drv.ms/i/s!ArNlLzRmbzIRlxf6NbeWSate2G5S (plik potrzebuje paru sec aby sie w pełni wyświetlić)
Damian Dąbrowski
Ostatnio zmieniony pn 19 lut 2018, 19:50 przez damian.dabrowski1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- damian.dabrowski1987

Akt ślubu-Grzegorzewice-1896/3-DabrowskiJózef,MagdaPater-OK
Witam
Serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Józefa Dąbrowskiego i Magdaleny Pater z parafii Grzegorzowice (obecnie woj. Świętokrzyskie) rok 1896 nr aktu 3:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,236380,53
Damian Dąbrowski
Serdecznie proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Józefa Dąbrowskiego i Magdaleny Pater z parafii Grzegorzowice (obecnie woj. Świętokrzyskie) rok 1896 nr aktu 3:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,236380,53
Damian Dąbrowski
Ostatnio zmieniony wt 20 lut 2018, 21:30 przez damian.dabrowski1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- damian.dabrowski1987

AktSlubu-1893/22-Roztylice/Waśniów-JózefGawron,AnnaZaręba-ok
Witam
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Józefa Gawrona i Anny Zaręba
Roztylice parafia Waśniów akt 22/1893:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,239262,32
Dziękuje i pozdrawiam
Damian Dąbrowski
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Józefa Gawrona i Anny Zaręba
Roztylice parafia Waśniów akt 22/1893:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,239262,32
Dziękuje i pozdrawiam
Damian Dąbrowski
Ostatnio zmieniony czw 22 lut 2018, 20:27 przez damian.dabrowski1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Krzysztof

Akt ślubu-Momina-1886/21-Kazimierz Kaminski,Marianna Tura
21. Boksyce
Kazimierz Kamiński i Marianna Tura
Działo się we wsi Momina 28.05/8.06.1886 roku o 1-szej po południu.
Oświadczamy że w obecności świadków Pawła Piechoty 60 l. i Jana Roleckiego 40 l. chłopów kolonistów zamieszkałych we wsi Boksyce zawarto w dniu dzisiejszym związek małżeński między Kazimierzem Kamińskim kawalerem zamieszkałym przy swoich rodzicach na koloni we wsi Boksyce 19 l. synem Jana i Jadwigi z domu Skrzypczak i Marianną Tura panną , chłopką zamieszkałą przy swoich rodzicach na służbie we wsi Boksyce 19 l. córką Ignacego i Jadwigi z domu Skrzypczak. (to nie moja pomyłka dwa razy te same Jadwigi wypisane). Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 11/23.05 , 18/30.05 , 25.05/6.06 tego roku. Pozwolenie rodziców nowożeńców obecnych na ślubie nastąpiło słownie. Nowożeńcy oświadczyli że nie zawarli między sobą umowy przedślubnej. Akt ten obecnym i świadkom niepiśmiennym przeczytany zatem Nami tylko podpisany. (podpis księdza)
Kazimierz Kamiński i Marianna Tura
Działo się we wsi Momina 28.05/8.06.1886 roku o 1-szej po południu.
Oświadczamy że w obecności świadków Pawła Piechoty 60 l. i Jana Roleckiego 40 l. chłopów kolonistów zamieszkałych we wsi Boksyce zawarto w dniu dzisiejszym związek małżeński między Kazimierzem Kamińskim kawalerem zamieszkałym przy swoich rodzicach na koloni we wsi Boksyce 19 l. synem Jana i Jadwigi z domu Skrzypczak i Marianną Tura panną , chłopką zamieszkałą przy swoich rodzicach na służbie we wsi Boksyce 19 l. córką Ignacego i Jadwigi z domu Skrzypczak. (to nie moja pomyłka dwa razy te same Jadwigi wypisane). Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 11/23.05 , 18/30.05 , 25.05/6.06 tego roku. Pozwolenie rodziców nowożeńców obecnych na ślubie nastąpiło słownie. Nowożeńcy oświadczyli że nie zawarli między sobą umowy przedślubnej. Akt ten obecnym i świadkom niepiśmiennym przeczytany zatem Nami tylko podpisany. (podpis księdza)
Ostatnio zmieniony pn 19 lut 2018, 18:52 przez Sroczyński_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
- damian.dabrowski1987

Akt ślubu-Momina-1886/21-Kazimierz Kaminski,Marianna Tura
Dziękuje bardzo za pomoc, mam pytanie odnośnie nazwiska czy Sierzyńczak to nie przypadkiem Skrzypczak ?
-
Sroczyński_Krzysztof

Re: Akt ślubu-Momina-1886/21-Kazimierz Kaminski,Marianna Tur
Rzeczywiście - będzie Skrzypczak i już poprawiłem.damian.dabrowski1987 pisze:Dziękuje bardzo za pomoc, mam pytanie odnośnie nazwiska czy Sierzyńczak to nie przypadkiem Skrzypczak ?
przepraszam , to wina wiecznego pośpiechu.