par. Jasionna, Promna, Rembertów, Warszawa ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kamiński_Janusz »

бессрочного отпускного рядового - czyli: żołnierza bezterminowo emerytowanego. Rezerwowy to byłby запасный
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Post autor: Fiedotow »

Trzydzieści lat i już emerytura? Trochę dziwne...
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

"emerytura" w tym sensie oznacza urlopowanie od odbywania służby. Urlop mógł być terminowy lub bezterminowy. To nie jest emerytura w pojęciu współczesnym, tylko termin wojskowy oznaczający aktualny stosunek do służby wojskowej. Taki emeryt miał określone obowiązki wobec armii.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Akt chrztu nr. 4 Cerkiew św. Trójcy w Warszawie (1836)

Uprzejmie proszę o przetłumaczenie poniższego aktu urodzenia, konkretnie rubryki oznaczonej liczbą 19. Przepraszam, że łamię ustalenia i nie podaję dokładnych informacji odnośnie osoby, której ów akt dotyczy, ale nie ma indeksu w języku polskim, a ja jedynie podejrzewam, że dotyczy Michała Fiedotowa.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =197&y=341

Pozdrawiam
Dominik
MonikaMaru

Sympatyk

Akt chrztu nr. 4 Cerkiew św. Trójcy w Warszawie (1836)

Post autor: MonikaMaru »

To jest akt chrztu Michała Gawryłowa, a chrzestnym był m.in. Michał Fiedotow Tichonow ( s. Fiedota/Teodota) starszy pisarz przy Warszawskim Komisarskim Pośrednictwie Handlowym (nie wiem, czy nazwę dobrze przetłumaczyłam).
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Bardzo dziękuję! Chyba właśnie tego szukałem, jest tam może podany wiek Michała?
Ostatnio zmieniony wt 03 paź 2017, 13:53 przez Fiedotow, łącznie zmieniany 2 razy.
MonikaMaru

Sympatyk

Niestety wieku nie ma. Tylko tyle o nim samym. Zwróć uwagę, że Michał Fiedotow miał na nazwisko Tichonow. Pozostali chrzestni to mieszkańcy Spędoszyna szlachcic Szymon Różycki z córką panną Marianną.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Wreszcie odszukałem, zobacz co mnie dziwi, w poniższym akcie urodzenia syna, również jest starszy pisarz Michał ale występuje jako Fiedotow a nie Tichonow, czy to możliwe, żeby była aż taka zbierzność?

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2302&y=260
MonikaMaru

Sympatyk

Dominiku teraz ja mam wątpliwości. Jeszcze raz przyjrzałam się temu aktowi. Zapisano "Michaił Tichonow syn Fiedotow".
Powinnam jednak przetłumaczyć : Michał syn Tychona Fiedotow. Jakoś nie przyszedł mi przedtem do głowy Tychon jako imię.

W akcie z 1841 był starszym pisarzem w Modlińskiej Komisariackiej Komisji, a w 1836 w "Warszawskim Komisariackim Komisjonierstwie".

Pozostaje potwierdzić, że rzeczywiście był synem Tychona.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2160&y=683

Zbieżności nie ma. To ta sama osoba.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Akt ur. nr 970, Marianna Fiedotow, par. św.Stanisława, 1907

Uprzejmie proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia Marianny Fiedotow, wystawionego 1907 roku w parafii św. Stanisława w Warszawie

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 179d&sy=16

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
Dominik
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Akt ur. nr 970, Marianna Fiedotow, par. św.Stanisława, 1907

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =848&y=256

Ochota. Działo się w parafii wolskiej 26 marca/8 kwietnia1907 roku o godzinie 3 w dzień. Stawił się Mikołaj Fiedotów lat 26, dniówkowiec (wyrobnik) z Ochoty, w obecności Kacpra Adamskiego i Michała Sendemajera(?), dniówkarzy pełnoletnich z Ochoty, i okazał nam dziecię płci żeńskiej, oświadczając, że urodzone zostało 25 marca/7 kwietnia tego roku o godzinie 4 rano przez jego żonę Helenę z Nowickich 23 lata mającą. Dziecięciu temu na chrzcie swiętym odprawionym dzisiaj dano imię Marianna, a chrzestnymi byli: Kacper Adamski i Marianna Bendermajer. Akt ten niepiśmiennym uczestników przeczytany, przez nas tylko podpisany został.
Janusz

Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Akt małżeństwa-Jakub Jóźwiak Franciszka Łęczyńska 1874 OK

Warszawa św. Barbara 1874 rok
Akt nr 24 Jakub Jóźwiak z Franciszka Łęczyńska

http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/ ... 7IihjwXzfw

Dziękuję i pozdrawiam
Dominik
Ostatnio zmieniony śr 24 sty 2018, 16:57 przez Fiedotow, łącznie zmieniany 1 raz.
MonikaMaru

Sympatyk

Akt małżeństwa-Jakub Jóźwiak Franciszka Łęczyńska 1874 akt24

24. W-wa ul. Hoża
1. Parafia św. Barbary 25.VIII/6.IX.1874 o 3-ej po poł.
2. Józef Paweł Szwejkowski dymisjonowany porucznik ułanów, 31 lat, i Franciszek Dębkowski, czeladnik rzeźniczy, 41 lat, obaj zam. ul. Hoża 1445 lit.G?
3. JAKUB JÓŹWIAK kawaler, dwadzieścia pięć lat, czeladnik szewski, s. zmarłych Mateusza i Agnieszki z Idziaków małż. Jóźwiaków gospodarzy, urodzony w Dąbrowicach powiat skierniewicki, gubernia warszawska, zamieszkały w Warszawie ul. Hoża 1445 lit.G?
4. FRANCISZKA FIEDOTOW, wdowa po zmarłym Michale, 27 lat, c. zmarłych Jana i Agnieszki z Bobczyków małż. Łęczyńskich, urodzona w Olkuszu, powiat olkuski gubernia radomska, zamieszkała w Warszawie ul. Hoża 1445 lit.G?
5. trzy zapowiedzi
6. umowy przedślubnej nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”