par. Działoszyn, Nowy Dwór, Sanniki, Skępe, Tłuchowo ...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
proszę o pomoc w tłumaczeniu
dd
Ostatnio zmieniony śr 22 sty 2025, 06:11 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Akt zgonu - Katarzyna Sławińska ok
Proszę o pomoc. Czy w akcie zgonu jest podany wiek lub rok urodzenia oraz miejsce urodzenia oraz rok zgonu
https://naforum.zapodaj.net/ab316f18cbe4.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/ab316f18cbe4.jpg.html
Pozdrawiam,
Małgosia
Małgosia
Akt zgonu - Katarzyna Sławińska
dd
Ostatnio zmieniony śr 22 sty 2025, 06:09 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Re: Akt urodzenia, Sanniki, 1897, Stefan Lipiński
Zdarzyło się w Sannikach 29 czerwca/11 lipca 1897 roku o 5 po południu.mwsl2509 pisze:Proszę o pomoc w tłumaczeniu aktu urodzenia
https://naforum.zapodaj.net/731a3a8b8173.jpg.html
Stawił się Stanisław Lipiński kominiarz lat 37 z Sannik, w towarzystwie Tomasza Grabowskiego murarza lat 33 i Marcina Kocenta gospodarza lat 43 – obu z Sannik, i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodzone zostało w Sannikach 27 czerwca/ 9 lipca tego roku o godzinie 11 rano, przez ślubną jego małżonkę Zofię z Boglów lat 35 mającą. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odprawionym dzisiaj dano imię Stefan, a chrzestnymi byli: Tomasz Grabowski i Aleksandra Górasiewska. Akt ten zgłaszającemu i świadkom przeczytany, przez nas i przez nich podpisany został.
ks. Józef Dmochowski, Administrator Parafii
utrzymujący akta stanu cywilnego
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Akt ślubu, Sanniki, 1912 Natalia Lipińska Marceli Kowalski
Najbardziej zależy mi na informacjach o Natalii Lipińskiej oraz światłach ślubu.
Pozdrawiam,
Małgosia
Małgosia
-
ryszard_1463

Natalia Anna Lipińska, panna lat 20, córka Wojciecha i nieżyjącej Idy z domu Liliental małżonków Lipińskich, urodzona we wsi Koziróg Rzeczny parafii Tłuchów, zamieszkała przy matce w Sannikach.
Świadkowie: Tadeusz Kapliński urzędnik cukrowni z Sannik lat lat 29 i Stefan Lipiński buchalter z Łowicza lat 24.
Świadkowie: Tadeusz Kapliński urzędnik cukrowni z Sannik lat lat 29 i Stefan Lipiński buchalter z Łowicza lat 24.
Pozdrawiam, Ryszard
A kto nie żyje? Matka czy ojciec? Bo zamieszkała przy matce, nieżyjącej Idy?
Pozdrawiam,
Małgosia
Małgosia
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
zam . przy ojcu
matka nadal nie żyje:)
matka nadal nie żyje:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
akt urodzenia Skępe Franciszek Kozanecki
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu od 5 linii do końca aktu.
https://naforum.zapodaj.net/74a4210d243e.jpg.html
Wydaje mi się, że rodzice chrzestni to Karol i Mofia ??? (Zofia) ..... Lipińscy ???
Mam rodzeństwo Karol i Zofia, ale ona w tym czasie była już mężatką. Czy to możliwe, że nie podano jej nazwiska po mężu? Czy może to nie Zofia, może to inne imię. Ten tekst po rodzicach chrzestnych nie wygląda mi na standardowy z aktów urodzenia. Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu
https://naforum.zapodaj.net/74a4210d243e.jpg.html
Wydaje mi się, że rodzice chrzestni to Karol i Mofia ??? (Zofia) ..... Lipińscy ???
Mam rodzeństwo Karol i Zofia, ale ona w tym czasie była już mężatką. Czy to możliwe, że nie podano jej nazwiska po mężu? Czy może to nie Zofia, może to inne imię. Ten tekst po rodzicach chrzestnych nie wygląda mi na standardowy z aktów urodzenia. Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu
Pozdrawiam,
Małgosia
Małgosia
- Barbara_Lendzion

Dlaczego nie przesłałaś całego aktu ? I dlaczego do góry nogami ? 
.........chrzest dziecięcia w dzień urodzenia odbyto/przeprowadzono tylko z wody, a ceremonialny obchód przeprowadziłem- ksiądz pisze - dzisiaj, dano imię dziecięciu FELIKS, a rodzicami chrzestnymi byli Karol i Maria małżonkowie Lipińscy. Akt ten opóźniony z przyczyny zajęcia ojca dziecięcia. Potem już jak w każdym akcie. Akt przeczytany oświadczającemu i świadkom i kto podpisał.....
.........chrzest dziecięcia w dzień urodzenia odbyto/przeprowadzono tylko z wody, a ceremonialny obchód przeprowadziłem- ksiądz pisze - dzisiaj, dano imię dziecięciu FELIKS, a rodzicami chrzestnymi byli Karol i Maria małżonkowie Lipińscy. Akt ten opóźniony z przyczyny zajęcia ojca dziecięcia. Potem już jak w każdym akcie. Akt przeczytany oświadczającemu i świadkom i kto podpisał.....
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
odp dostałam go w dwóch częściach i mimo że w komputerze jest normalnie to jak daję go naforum to się obraca nie wiedzieć dlaczego...
Ale Karol nie miał żony Marii. Jego żona to Antonina i na 100% nie miał drugiej żony. Na pewno jest tam informacja, że małżonkowie? Bo jeżeli rodzeństwo to miałam przy innym akcie jakąś Marię Lipińską, chociaż nie mam jeszcze jej aktu urodzenia, więc nie wiem czy była ich siostrą
Ale Karol nie miał żony Marii. Jego żona to Antonina i na 100% nie miał drugiej żony. Na pewno jest tam informacja, że małżonkowie? Bo jeżeli rodzeństwo to miałam przy innym akcie jakąś Marię Lipińską, chociaż nie mam jeszcze jej aktu urodzenia, więc nie wiem czy była ich siostrą
Pozdrawiam,
Małgosia
Małgosia
- Barbara_Lendzion

Odczytałam ,że chrzestna Maria . Potem jest suprugi(małżonkowie ) Lipińscy.Tak jest napisane, a to co napisał ksiądz to nie moja wina.A dziecko ochrzczono imieniem FELIKS a nie Franciszek jak w tytule postu.
Pozdrawiam Barbara
akt urodzenia Koziróg Rzeczny OK
Ostatnio zmieniony ndz 21 sty 2018, 13:36 przez mwsl2509, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Małgosia
Małgosia