Witam,
czy mogłabym prosić o pomoc w przetłumaczeniu atu małżeństwa Ludwik Leszka 1872 akt 4
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =696&y=754
Będę zobowiązana i dziękuje jeśli się uda cokolwiek.
pozdrawiam
Beata
M4/1872 - Błonie - Ludwik Leszka x Marianna Lewicka OK
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Kotowska_Beata
Re: Akt małżeństwa
dd
Ostatnio zmieniony pn 20 sty 2025, 21:20 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kotowska_Beata
Re: Akt małżeństwa-ok
Bardzo dziękuję, jestem mile zaskoczona, że tak szybko, to chyba prezent na Mikołajki.kujawa_cezary pisze:N4 BłonieKotowska_Beata pisze:Witam,
czy mogłabym prosić o pomoc w przetłumaczeniu atu małżeństwa Ludwik Leszka 1872 akt 4
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =696&y=754
Będę zobowiązana i dziękuje jeśli się uda cokolwiek.
pozdrawiam
Beata
Działo się w Mieście Błonie dziewiątego /dwudziestego pierwszego/ stycznia tysiąc osiemset siedemdziesiątego drugiego roku o godzinie szóstej po południu. Oświadcza się że w obecności świadków: Jana Wiśniewskiego szewca lat trzydzieści trzy i Adama Lachewicza (ew. Łachiewicza) mieszczanina lat pięćdziesiąt trzy, zamieszkałych w Błoniu, zawarto dziś religijny związek małżeński między: Ludwikiem Leszka kawalerem, parobkiem zamieszkałym w Błoniu, lat dwadzieścia dziewięć, urodzony w Cholewach, synem nieżyjących Samuela i Elżbiety małżonków Leszków i Marianną Lewicką panną, służącą zamieszkałą w Błoniu, lat dwadzieścia cztery, córką nieznanych rodziców, wychowanką Szpitala Dzieciątka Jezus w Warszawie. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w Błońskim Kościele Parafialnym trzydziestego pierwszego dnia grudnia tysiąc osiemset siedemdziesiątego pierwszego roku, oraz siódmego i czternastego stycznia bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli że nie zawierali oni umowy przedślubnej. Religijny obrzęd odprawił Ksiądz Stanisław Wispański Wikary Błońskiej Parafii. Akt ten po przeczytaniu obecnym niepiśmiennym, przez nas tylko podpisano.
Podpis:
(-)
Jestem wdzięczna, bo jeszcze nie bardzo wiem jak się w tym obszarze poruszać.
pozdrawiam serdecznie
Beata