par. Taboryszki, Wilno ...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Akt urodzenia - Pelagia Lachowicz (tłumaczenie - rosyjski)
no bo to jest 2 marca !!! Przepraszam za omyłkę.
Kościół jest określony tylko tak jak w tłumaczeniu
Kościół jest określony tylko tak jak w tłumaczeniu
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
- Piotr_Pukin

tłumaczenie z rosyjskiego - metryka chrztu - OK
Po trwających kilka miesięcy poszukiwaniach dziś na stronie FamilySearch znalazłem (tak mi się wydaje) metrykę chrztu jednego z synów prapradziadka Stanisława Paksztajtis i jego małżonki Marii Jurgielewicz. Ponieważ jest to pierwszy z dokumentów prosiłbym pomoc w jego dokładnym przetłumaczeniu. Poniżej link na metrykę – nr aktu 38.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1422084
Za zrozumienie i pomoc z góry dziękuję.
Z poważaniem Piotr Paweł Pukin.
Za zrozumienie i pomoc z góry dziękuję.
Z poważaniem Piotr Paweł Pukin.
Ostatnio zmieniony czw 01 lut 2018, 00:34 przez Piotr_Pukin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

tłumaczenie z rosyjskiego - metryka chrztu
38. Paksztajtisów
- 30.I.1911 w wileńskim rzym.-kat. kościele pobernardyńskim ks. M. Sarosiek ochrzcił dziecię imieniem STANISŁAW
- syna włościan gminy szatskiej Stanisława i Marii z Jurgilewiczów małż. Paksztajtisów urodzonego 17 stycznia
- chrzestnymi byli Józef Paksztajtis z panną Aleksandrą Staniszewską
- 30.I.1911 w wileńskim rzym.-kat. kościele pobernardyńskim ks. M. Sarosiek ochrzcił dziecię imieniem STANISŁAW
- syna włościan gminy szatskiej Stanisława i Marii z Jurgilewiczów małż. Paksztajtisów urodzonego 17 stycznia
- chrzestnymi byli Józef Paksztajtis z panną Aleksandrą Staniszewską
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Piotr_Pukin

metryka ślubu prapradziadka - prośba o tłuma. - OK
Przed momentem odnalazłem metrykę ślubu prapradziadka Stanisława Paksztajtis z Marii Jurgielewicz. Proszę o pomoc w jego dokładnym przetłumaczeniu. Poniżej link – nr aktu 49.
nadto przywołani są. rodzice Stanisława - Jan i Konstancja z d/Paksztisow ,
rodzice Marii - Mikołaj i Jadwiga z d/Jankowska.
Serdecznie dziękuję za pomoc, pozdrawiam
Z wyrazami szacunku
Piotr Paweł Pukin
Z wyrazami szacunku
Piotr Paweł Pukin
Ostatnio zmieniony pt 02 lut 2018, 13:14 przez Piotr_Pukin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Re: metryka ślubu prapradziadka - prośba o pomoc w tłumaczen
49. PaksztajtisówPukin pisze:Przed momentem odnalazłem metrykę ślubu prapradziadka Stanisława Paksztajtis z Marii Jurgielewicz. Proszę o pomoc w jego dokładnym przetłumaczeniu. Poniżej link – nr aktu 49.
Z wyrazami szacunku
Piotr Paweł Pukin
- 10.VI.1907 w wileńskim rzym.-kat. pobernardyńskim kościele Ks. Aleksander Sarosiek miejscowy wikary po trzykrotnych zapowiedziach połączył węzłem małżeńskim
- włościanina STANISŁAWA PAKSZTAJTISA, kawalera, 20 lat mającego z mieszczanką MARIĄ JURGIEWICZ panną, 18 lat mającą, oboje z tutejszej parafii
- syna Jana i Konstancji z Paksztisów małżonków Paksztajtisów z córką Mikołaja i Jadwigi z Jankowskich małż. Jurgiewiczów vel Jurkiewiczów
świadkowie: Paweł Jurgiewicz i Piotr Pakszta....(ucięte słowo)
na marg.: Popraw. "Marią" Paksztajtisów" .
Nie bardzo rozumiem poprawki. Może w akcie wymazano imię nieprawidłowe i wpisano Marię, bo są ślady po tej "przeróbce". Na marginesie uwierzytelniono wymazywankę. Tylko dlaczego dodane jest "Paksztajtisów', gdy ona nosiła nazwisko Jurgiewicz?
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Piotr_Pukin

Re: metryka ślubu prapradziadka - prośba o pomoc w tłumaczen
MonikaMaru pisze:49. PaksztajtisówPukin pisze:Przed momentem odnalazłem metrykę ślubu prapradziadka Stanisława Paksztajtis z Marii Jurgielewicz. Proszę o pomoc w jego dokładnym przetłumaczeniu. Poniżej link – nr aktu 49.
Z wyrazami szacunku
Piotr Paweł Pukin
- 10.VI.1907 w wileńskim rzym.-kat. pobernardyńskim kościele Ks. Aleksander Sarosiek miejscowy wikary po trzykrotnych zapowiedziach połączył węzłem małżeńskim
- włościanina STANISŁAWA PAKSZTAJTISA, kawalera, 20 lat mającego z mieszczanką MARIĄ JURGIEWICZ panną, 18 lat mającą, oboje z tutejszej parafii
- syna Jana i Konstancji z Paksztisów małżonków Paksztajtisów z córką Mikołaja i Jadwigi z Jankowskich małż. Jurgiewiczów vel Jurkiewiczów
świadkowie: Paweł Jurgiewicz i Piotr Pakszta....(ucięte słowo)
na marg.: Popraw. "Marią" Paksztajtisów" .
Nie bardzo rozumiem poprawki. Może w akcie wymazano imię nieprawidłowe i wpisano Marię, bo są ślady po tej "przeróbce". Na marginesie uwierzytelniono wymazywankę. Tylko dlaczego dodane jest "Paksztajtisów', gdy ona nosiła nazwisko Jurgiewicz?[/q
-------------------------------------------------------------------------------------
Piotr Pukin do Moniki
Zdaje mi się ze wiem czego te poprawki dotyczę: 1 przy "Marii" jest wiadomo dopisano - "ju"rosyjskie. 2 dot nazwiska "Paksztajtisów" umieszczonego pod nr aktu. widać tu wyraźną poprawkę w literze po "k". Jeżeli chodzi na nazwiska to spotykam niesamowite rozbieżności. od Jurgilewicz przez Jurgiewicz vel Jurkiewicz do Jurgielewicz, powodów może być wiele. wiek wikariusza, niewyraźna wymowa świadków, pochodzenie księdza.
Powyższe opieram na aktach metryk i zgonów tych samych osób wystawianych w tej samej parafii w różnym czasie przez różnych księży. Rodzeni bracia a nazwiska mam lub taty z literowymi uchybieniami.
Dziękuję za pomoc. Prawdopodobnie będę musiał skorzystać z dalszych podpowiedzi. Pozdrawiam
Piotr Paweł Pukin
- Piotr_Pukin

metr.ślub.- nr 45/1885 - tłumacz.rosyjskie. - OK
Proszę o potwierdzenie prawidłowości odczytania danych osobowych w metryce ślubu prawdopodobnie rodziców mojej prababci Marii Paksztajtis z d/Jurgielewicz ( wg dowodu z PRL) w aktach metrykalnych dzieci Marii spotykam nazwiska Jurgiewicz vel Jurkiewicz, oraz Jurgilewicz.
W metryce ślubu występuje; Mikołaj Jurgiewicz, Jadwiga Jankowska, rodzice Wincenty i Maria z d/Stankiewicz małż. Jurgiewicz, Maciej i Karolina z d/ Stamborska małż. Jankowski, świadkowie; Zenon Rodziewicz i Kajetana Rodziewicz.
Nr aktu - 45
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1647808
Dziękuję pozdrawiam
Piotr Paweł Pukin
W metryce ślubu występuje; Mikołaj Jurgiewicz, Jadwiga Jankowska, rodzice Wincenty i Maria z d/Stankiewicz małż. Jurgiewicz, Maciej i Karolina z d/ Stamborska małż. Jankowski, świadkowie; Zenon Rodziewicz i Kajetana Rodziewicz.
Nr aktu - 45
Dziękuję pozdrawiam
Piotr Paweł Pukin
Ostatnio zmieniony ndz 04 lut 2018, 13:31 przez Piotr_Pukin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotr_Pukin

par. Wilno ...
Proszę o pomoc w uzupełnieniu i ewentualnym skorygowaniu błędnego tłumaczenia aktu ur. - nr 67 Marii Jurkiewicz córki Mikołaja i Zofii z d/ Jankowska małż. Jurkiewiczów. świadkowie: Adam Bartkiewicz i Aniela Staniszewska żona Dionizego. ( zwracam uwagę ze w akcie ślubu Mikołaja i Zofii występuje nazwisko Jurgiewicz a w innych dokumentach Jurgelewicz)
Poniżej link.
Pozdrawiam i Dziękuję
Piotr Paweł Pukin
Poniżej link.
Pozdrawiam i Dziękuję
Piotr Paweł Pukin
Ostatnio zmieniony sob 03 lut 2018, 22:40 przez Piotr_Pukin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

akt ur -67/1890 - tłumacz.rosyjsk
Maria Jurkiewicz była córką Mikołaja urlopowanego żołnierza i Jadwigi z Jankowskich małż. Jurkiewiczów.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Piotr_Pukin

Re: akt ur -67/1890 - tłumacz.rosyjsk
----------------------------------------------------------------------------MonikaMaru pisze:Maria Jurkiewicz była córką Mikołaja urlopowanego żołnierza i Jadwigi z Jankowskich małż. Jurkiewiczów.
Oczywiście że Jadwiga, nie wiem jak to wpisałem zapewne dlatego ze przed momentem znalazłem w metrykach Zofię Jurkiewicz. Bardzo dziękuję. Ale mam pytanie: w środkowej części jest wskazane miejsce narodzin "dom" i zapewne ulica. Terminy te są mi nieznane i nie mogę ich skojarzyć z żadną nazwą. Gdyby tak można było prosić o pomocne oko i rękę.
Piotr Paweł Pukin
-
MonikaMaru

Re: akt ur -67/1890 - tłumacz.rosyjsk
Urodzone "na Karichbadzie we wsi? (skrót д. деревня? ) Kondrata".
Nie umiem tego rozszyfrować. Ta nazwa powtarza się w kilku aktach. Np. w akcie 59 są Popławy w "д." Kondrata.
Może ten skrót pochodzi od " дворец" - pałac. W pałacu Kondrata. Sama nie wiem.
Nie umiem tego rozszyfrować. Ta nazwa powtarza się w kilku aktach. Np. w akcie 59 są Popławy w "д." Kondrata.
Może ten skrót pochodzi od " дворец" - pałac. W pałacu Kondrata. Sama nie wiem.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Piotr_Pukin

Dziękuję pięknie. Babcia rzeczywiście jak żyła a ja byłem dzieckiem coś wspominała o dużym pałacu, że się zaprzyjaźniła z dziećmi pani hrabiny, a później gdy była starsza jedna z córek zatrudniła ją u siebie jako najpierw panią do towarzystwa, a następnie opiekunkę do dzieci. Przebywała u nich aż do śmierci hrabiego, potem wyjechały do Wilna. i były razem do czasu aż cała rodzina hrabiowska opuszczała Wilno. Oczywiście babcia mówiła z imionami i nazwiskami, a na dowód pokazywała nawet naszyjnik ze zdjęciem najmłodszej hrabianki która urodziła sie przy pomocy babci.
Jeszcze raz dziękuję, bardzo mi Pani pomogła.
z wyrazami szacunku
Piotr Paweł Pukin
Jeszcze raz dziękuję, bardzo mi Pani pomogła.
z wyrazami szacunku
Piotr Paweł Pukin
-
MonikaMaru

Re: metr.ślub.- nr 45/1885 - tłumacz.rosyjskie.
45. JurgiewiczówPukin pisze:Proszę o potwierdzenie prawidłowości odczytania danych osobowych w metryce ślubu prawdopodobnie rodziców mojej prababci Marii Paksztajtis z d/Jurgielewicz ( wg dowodu z PRL) w aktach metrykalnych dzieci Marii spotykam nazwiska Jurgiewicz vel Jurkiewicz, oraz Jurgilewicz.
Nr aktu - 45
Dziękuję pozdrawiam
Piotr Paweł Pukin
- 15.IX.1885 wileńskim ostrobramskim rzym.-kat. kościele parafialnym po trzykrotnych zapowiedział ks. Gaudziewicz połączył węzłem małż.
- żołnierza rezerwy MIKOŁAJA JURGIEWICZA, kawalera, 26 lat mającego z mieszczanką JADWIGĄ JANKOWSKĄ, 23 lata mającą, oboje tutejszych parafian
- syna Wincentego i Marii ze Stankiewiczów małż. Jurgiewiczów z córką Macieja i Karoliny ze Stamborowskich małż. Jankowskich
świadkowie: Zenon Radziewicz, Kajetan Rodziewicz.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Piotr_Pukin

par. Wilno
Udało mi się odszukać kolejną metrykę chrztu akt nr – 165 mojej praprababci Jadwigi Jankowskiej córki Macieja i Karoliny ze Stamborowskich małżonków Jankowskich ur 3 pazdziernika 1862roku w Wilnie parafia Bernardyńska co udało mi się odczytać z metryki.
Pozostałe informacje zawarte w metryce są mi nieznane i dlatego trudne do przetłumaczenia. W związku z powyższym proszę o pomoc w przetłumaczeniu niniejszego dokumentu zawartego pod poniższym linkiem.
z wyrazami szacunku i podziękowaniem za pomoc
Piotr Paweł Pukin
Pozostałe informacje zawarte w metryce są mi nieznane i dlatego trudne do przetłumaczenia. W związku z powyższym proszę o pomoc w przetłumaczeniu niniejszego dokumentu zawartego pod poniższym linkiem.
z wyrazami szacunku i podziękowaniem za pomoc
Piotr Paweł Pukin
Ostatnio zmieniony ndz 18 lut 2018, 20:11 przez Piotr_Pukin, łącznie zmieniany 5 razy.
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Re: akt ur -165/1862 Wilno - Jadwiga Jankowska
21 października 1862 roku w Wilnie w rzymsko katolickim bernardyńskim kościele parafialnym ksiądz Hieronim Grygorowicz ochrzcił niemowlę imieniem Jadwiga, z zachowanie wszelkich reguł sakramentu.
"Zabiletnego" żołnierza drugiej ... baterii drugiej brygady czwartej dywizji artylerii,
Macieja i Karoliny z domu Stamborowskiej małżonków Jankowskich córka, urodzona 3 października tego roku w mieście Wilnie na Zarzeczu? w domu ...
Chrzestnymi byli: Radca Tytularny Jan Wojtkiewicz ze szlachcianką Władysławą żoną Jana Korzeniowskiego
"Zabiletnego" żołnierza drugiej ... baterii drugiej brygady czwartej dywizji artylerii,
Macieja i Karoliny z domu Stamborowskiej małżonków Jankowskich córka, urodzona 3 października tego roku w mieście Wilnie na Zarzeczu? w domu ...
Chrzestnymi byli: Radca Tytularny Jan Wojtkiewicz ze szlachcianką Władysławą żoną Jana Korzeniowskiego
Janusz