Witam !
Czy mogę prosić dobrego człowieka o wychwycenie informacji z tego aktu dt. ślubu
mojego pra dziadka Ludwika Ludwikowicza Pozaucia z Kamillą z Wacewiczów
Osoba wpisująca do systemu wspominała coś że jest wdowcem po Mariannie Pozauć. Akt jest dosyć obszerny więc może zawiera jakieś ciekawe wiadomości poza datą i osobami biorącymi ślub.
NR 21
http://szukajwarchiwach.pl/4/1473/0/-/4 ... dG693JNouQ
Z góry dziękuję
Marcin Pozauć
Tłumaczenie aktu ślubu Ludwik Pozauć + akt zgonu Maria
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
marcin.pozauc

Tłumaczenie aktu ślubu Ludwik Pozauć + akt zgonu Maria
Ostatnio zmieniony pn 05 lut 2018, 12:33 przez marcin.pozauc, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Re: Tłumaczenie aktu ślubu
Miasto Wilno i Łapy-Barwiki
Działo się w Płonce Kościelnej 14/27 listopada 1905 roku o godzinie 3 po południu.
Ogłaszamy, że w obecności świadków: Jana Buniewskiego lat 36 i Józefata Jamelkowskiego lat 37, obu służących kościelnych w Płonkach Kościelnych mieszkających, zawarto tegoż dnia religijny związek małżeński między:
- Ludwikiem Pozauć lat 33, wdowcem po zmarłej Mariannie, urodzonym we wsi Dobro-Pole, a mieszkającym w mieście Wilno, pracownikiem Stacji Wilno, synem zmarłych Ludwika i Marianny z domu Pośniak małżonków Pozauć, parafianinem wileńskim,
- i Kamillą Wacewicz, panną lat 29, urodzoną w Łapach - Leśnikach a mieszkającą przy rodzicach w Łapach – Barwikach, córką Józefa i Marianny z domu Czarnowska małżonków Wacewiczów, parafianką płonkowską.
Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszoone w płonkowskim i wileńskim kościołach parafialnych w niedziele: 30 października/12 listopada, 6/19 listopada i 13/26 listopada tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej między sobą nie zawierali.
Ślubu udzieliłem osobiście.
Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany został.
Urzednik Stanu Cywilnego /.../ ks. O.A. Wyszomirski
Działo się w Płonce Kościelnej 14/27 listopada 1905 roku o godzinie 3 po południu.
Ogłaszamy, że w obecności świadków: Jana Buniewskiego lat 36 i Józefata Jamelkowskiego lat 37, obu służących kościelnych w Płonkach Kościelnych mieszkających, zawarto tegoż dnia religijny związek małżeński między:
- Ludwikiem Pozauć lat 33, wdowcem po zmarłej Mariannie, urodzonym we wsi Dobro-Pole, a mieszkającym w mieście Wilno, pracownikiem Stacji Wilno, synem zmarłych Ludwika i Marianny z domu Pośniak małżonków Pozauć, parafianinem wileńskim,
- i Kamillą Wacewicz, panną lat 29, urodzoną w Łapach - Leśnikach a mieszkającą przy rodzicach w Łapach – Barwikach, córką Józefa i Marianny z domu Czarnowska małżonków Wacewiczów, parafianką płonkowską.
Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszoone w płonkowskim i wileńskim kościołach parafialnych w niedziele: 30 października/12 listopada, 6/19 listopada i 13/26 listopada tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej między sobą nie zawierali.
Ślubu udzieliłem osobiście.
Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany został.
Urzednik Stanu Cywilnego /.../ ks. O.A. Wyszomirski
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
-
marcin.pozauc

Bardzo Panu dziękuję, jednak jest dużo ciekawych informacji w takim dokumencie. Lata temu na stronie Stankiewicze.pl znalazłem wzmiankę z kościoła św. Jana w Wilnie o śmierci 33 letniej Marii Pozauć w marcu 1905 roku. I nie mogłem jej dopisać do drzewa nigdzie bo nikt praktycznie z rodziny w tym okresie nie mieszkał w Wilnie. Teraz się okazuje że jednak mieszkał mój pradziadek i ta Maria/Marianna to musi być zapewne jego zmarła żona.
Czy mógłbym prosić o dotłumaczenie aktu zgonu Marii Pozauć żony Ludwika.
http://s1.fotowrzut.pl/G3OZDQK2NH/1.jpg ?
1905 roku Marca 21 dbua ,,,, Maria Matuszewna Pozauć ......
Krect. ( Chrześcijanka ? Chrzczona? ) 33 ..... zostawiła męża Ludwika
Tyle tylko sam rozczytałem.
Z poważaniem
Marcin Pozauć
Czy mógłbym prosić o dotłumaczenie aktu zgonu Marii Pozauć żony Ludwika.
http://s1.fotowrzut.pl/G3OZDQK2NH/1.jpg ?
1905 roku Marca 21 dbua ,,,, Maria Matuszewna Pozauć ......
Krect. ( Chrześcijanka ? Chrzczona? ) 33 ..... zostawiła męża Ludwika
Tyle tylko sam rozczytałem.
Z poważaniem
Marcin Pozauć
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
1905 roku Marca 21w mieście Wilnie umarła na chorobę serca Maria Matuszewna Pozauć.
Włościanka (chłopka) lat 33, zostawiła męża Ludwika.
Ciało jej w przepisowy terminie pochowano na Rossie
Włościanka (chłopka) lat 33, zostawiła męża Ludwika.
Ciało jej w przepisowy terminie pochowano na Rossie
Janusz