Witam,
Czy mógłby ktoś przetłumaczyć akt urodzenia?
https://szukajwarchiwach.pl/88/750/0/-/ ... w4q8LfIBNA
nr 78
Jest to akt urodzenia Maksyma Borowiec ojciec to Piotr Borowiec i jest tam coś napisane o kimś o nazwisku Leńczuk. Miejscowość Zamch.
Może to coś komuś pomoże bo znam trochę rosyjski jednakże tych karakółów nie mogę odczytać :/
moderacja tytułu (elgra)
zamiast: Tłumczenie z języka rosyjskiego
Podpisuj swoje posty przynajmniej imieniem!
akt urodzenia Maksym Borowiec, Zamch- ok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
akt urodzenia Maksym Borowiec, Zamch- ok
Ostatnio zmieniony czw 11 paź 2018, 23:48 przez Ankaaa992, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Krzysztof

Z góry przepraszam za ewentualne błędy - pismo , delikatnie mówiąc straszne.
Nr. 78
Maksym Borowiec
Działo się we wsi Zamch w 30-ty dzień lipca 1906 o jedenastej przed południem. Stawił się osobiście Piotr Borowiec 34 l. włościanin zamieszkały we wsi Borowce (Borowiec) w obecności Wasyla (Bazylego) Sumy 37 l. i Józefa Lenczuka (Leńczuka) 34 l. włościan zamieszkałych we wsi Borowce i okazał nam dziecię płci męskiej , oświadczając że urodziło się ono we wsi Borowce w 20-ty dzień lipca bieżącego roku o 7-mej rano od prawowitej jego żony Marii 28 l. z domu Litkowiec (?). Dziecięciu temu na chrzcie świętym i miropomazaniu (miropomazanie - odsyłam do wikipedii) dopełnionym Nami w dniu dzisiejszym dano imię Maksym a chrzestnymi jego byli wyżej wspomniany Wasyl Sum i Anna Nielipco (?). Akt ten stawającemu i świadkom przeczytano a że niepiśmienni Nami tylko podpisano. Proboszcz Parafii utrzymujący akty stanu cywilnego ksiądz ("swiaszczennik" najczęściej duchowny prawosławny - podpis nieczytelny)
Nr. 78
Maksym Borowiec
Działo się we wsi Zamch w 30-ty dzień lipca 1906 o jedenastej przed południem. Stawił się osobiście Piotr Borowiec 34 l. włościanin zamieszkały we wsi Borowce (Borowiec) w obecności Wasyla (Bazylego) Sumy 37 l. i Józefa Lenczuka (Leńczuka) 34 l. włościan zamieszkałych we wsi Borowce i okazał nam dziecię płci męskiej , oświadczając że urodziło się ono we wsi Borowce w 20-ty dzień lipca bieżącego roku o 7-mej rano od prawowitej jego żony Marii 28 l. z domu Litkowiec (?). Dziecięciu temu na chrzcie świętym i miropomazaniu (miropomazanie - odsyłam do wikipedii) dopełnionym Nami w dniu dzisiejszym dano imię Maksym a chrzestnymi jego byli wyżej wspomniany Wasyl Sum i Anna Nielipco (?). Akt ten stawającemu i świadkom przeczytano a że niepiśmienni Nami tylko podpisano. Proboszcz Parafii utrzymujący akty stanu cywilnego ksiądz ("swiaszczennik" najczęściej duchowny prawosławny - podpis nieczytelny)
Krzysztof
akt urodzenia Maksym Borowiec, Zamch
Bardzo dziękuję za tłumaczenie. Tak wiem, że pismo straszne bo sama znam rosyjski ale tylko potrafiłam przeczytać to z grubsza, że tak napiszę.
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna