Akt ślubu Jakub Dziuba 1907 Biórków - OK

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wagnies

Akt ślubu Jakub Dziuba 1907 Biórków - OK

Post autor: wagnies »

Witam,

Czy ktoś pomoże mi rozszyfrować zapis aktu ślubu Jakuba Dziuby i Katarzyny z Makułów Dziuba, świadkowie: Jakub Ziętara, Jan Świder (nr 16):
https://szukajwarchiwach.pl/29/1203/0/- ... /#tabSkany

------------
Agnieszka
Ostatnio zmieniony czw 03 sty 2019, 00:15 przez wagnies, łącznie zmieniany 1 raz.
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: W.Badurek »

Wydarzyło się w osadzie Bierków Wielki 24 października/6 listopada 1907r o jedenastej rano. Oświadczamy, że w obecności świadków: Jakuba Zientary lat 26 i Jana Świdra lat 32 ze wsi Bierkow Mały obydwóch, chłopów rolników, został zawarty religijny związek małżeński między Jakubem Dziuba kawalerem wiary rzymsko – katolickiej urodzonym we wsi Wronin parafii Bierków Wielki a mieszkającym we wsi D….ówce? parafii Zagórze a w fabryce Dąbrowa Góra robotnikiem lat 26, synem zmarłego Jana i żyjącej Marianny z domu Zawartka? małżonków Dziuba a Katarzyną Makuła panną wyznania rzymsko – katolickiego urodzonej i mieszkającej we wsi Bierków Wielki tej parafii, gospodynią liczącą 18 lat, córką Tomasza i Magdaleny z domu Gołąb małżonków Makuła. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi …… Nowo poślubieni umowy przedślubnej nie zawierali, sprzeciwu nie było. Ślubu udzielił miejscowy Administrator Parafii Bierków. Akt ten nowo zaślubionym i świadkom niepiśmiennym został przeczytany i przeze mnie tylko podpisany.
Pozdrawiam
Waldemar Badurek
wagnies

Post autor: wagnies »

Bardzo dziękuję za pomoc!

Ta wieś to zapewne będzie Dańdówka (dziś dzielnica Sosnowca) bo mój dziadek urodził się rok później w Dębowej Górze a to sąsiadujące miejscowości były.

Agnieszka
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: W.Badurek »

Tak to Dańdówka, nie znalazłem takiej miejscowości dlatego nie wpisałem pełnej nazwy.
Fabryka ta jednak wpisana jest jako Dombrowa Góra (Dąbrowa Góra).

WB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”