Jurku nie mam pojęcia, wg mnie jest to litera "Z", patrzyłam już wcześniej na ten znak. Wszelkie dopiski na marginesie aktu zazwyczaj były zaznaczane odsyłaczem do tekstu i podpisane przez księdza wystawiajacego dokument, to chyba nic nie znaczacy "gryzmoł".
Numer aktu to 7 , tak odczytałam - cyfra nad " Szydłów".
Nr.43 Szydłów
Działo się w Szydłowie dnia 4/16 Lipca 1880 roku o godzinie szóstej wieczorem. Stawili się: Bąkowski Wincenty i Franciszek Sowański …? mieszczanie z Szydłowa i oświadczyli, że w Szydłowie tego dnia o godzinie szóstej rano zmarła Józefa Bąkowska dziecko jeden i pół? roku mające, córka Wincentego Bąkowskiego i Katarzyny? z S …?. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Józefy Bąkowskiej akt ten niepiśmiennym oświadczającym przeczytano, przez Nas tylko podpisany został.
Ksiądz ….?
Nr.24 Szydłów
Działo się w Szydłowie dnia 10/22 Lutego 1880 roku o godzinie czwartej po południu. Stawili się: Jan Sajkiewicz lat 40 i Marcin Sajkiewicz lat 25 mieszczanie z Szydłowa i oświadczyli, że w Szydłowie wczoraj o godzinie jedenastej południa zmarła Julianna Sajkiewicz wdowa lat 70, córka nieznanych rodziców.
Po naocznym przekonaniu się o śmierci Julianny Sajkiewicz Akt ten oświadczającym niepiśmiennym przeczytano, przez Nas tylko podpisany został.
Ksiądz podpis nieczytelny
Jurku, pismo fatalne, nie mam pewności, czy dobrze odczytałam, dlatego te znaki zapytania.
Witam serdecznie.
Interesuje mnie ten dokument. Rozczytać mi ciężko. Proszę o szczegóły w tym nazwiska. Rozpisuję całą Parafię Połaniec wraz z parafiami ościennymi. Moje drzewo to „Połaniec – Pro Publico Bono” z myheritage.pl. Jeśli to Połaniec to mam tą gałązkę.
Pozdrawiam serdecznie.
Janusz