Proszę o tłumaczenie aktu zgonu Jana Bejgera, syna Antoniego Bejgera ( Bejgiera - różnie zapisują nazwisko) oraz Marianny zd. Eluszkiewicz. Jeśli dobrze kojarzę to Jan urodziłby się w 1856 roku. Marianna zmarła w 1873.
AP w Toruniu,oddział we Włocławku
Nazwa Akta urodzeń, małżeństw i zgonów 71/181/0/83 (49)
po lewej stronie jest spis treści, należy kliknąć na plus, rozwinie się spis treści, a następnie kliknąć liczbę 49 i wówczas otworzy się strona, po kliknięciu uruchom przybliżanie można powiększyć , akt Jana ma Nr 20.
Jan Bejger, kawaler, lat 33, urodzony i mieszkający przy ojcu w Bobrownikach, syn Antoniego i nieżyjącej Marianny z Eluszkiewiczów, zmarł 16/ 28.VIII.1889 o 7 rano.
zgłosili - Stanisław Pupkowski(?), l.38 i Paweł Pryk, l.48
Kochana bardzo, bardzo ci dziękuję. Antoni i jego 3 żony, wszystkie wdowy, nastręczają mi problemów. Jan w zbiorczym indeksie został zapisany jako Wojciech, może ksiądz się pomylił. Mam nauczkę i wolę sprawdzać po nazwiskach, nie sugerując się imionami.
Z tego wynika, że Jan mieszkał z ojcem podczas trwania małżeństwa z Marianną, a potem z Jadwigą, a na końcu z Franciszką. Antoni z Marianną miał córkę Józefę, która zmarła w wieku 4 lat. No i Jana. Innych dzieci nie znalazłam. Po Jadwidze dzieci nie znalazłam. Z Franciszką miał córkę i syna. Jeszcze nie znalazłam ewentualnych dzieci jego żon z poprzednich małżeństw. Nie mogę też znaleźć aktu zgonu pierwszego męża jego pierwszej żony.
Może z Janem było coś nie tak, że w tym wieku mieszkał z ojcem, bez żony.