par. Jeruzal, Warszawa ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krynia

Sympatyk

Indeksacja Wólka Jeruzalska

Post autor: krynia »

Matka --Gabriela Seliga, wiek nie jest podany
Dziecko--w akcie nie podane jest imię dziecka

Pozdrawiam
Krynia
Sloniasz

Sympatyk
Legenda

Akt urodzenia, Anna Kryger, św. Krzyża, Waszawa 1886

Post autor: Sloniasz »

Dzień dobry,

mam do Państwa wielką prośbę o przetłumaczenie aktu urodzenia Anny Kryger, do którego odsyłam w linku. Chodzi o akt nr 434 sporządzony w parafii św. Krzyża w 1886 r. Anna Kryger była córką Ruchli Kryger.

https://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/ ... u6lnnAR1yg

Mam jeszcze prośbę o wyjaśnienie, czy z aktu, do którego odsyłam, wynika, że matka dziecka miała 22 lata? Chodzi o akt urodzenia Stanisławy Karmioł, córki Anny - akt nr 147 z 1912 r. sporządzony w parafii Wszystkich Świętych w Warszawie

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =626&y=700

Tomek
el_za

Sympatyk
Mistrz

Akt urodzenia, Anna Kryger, św. Krzyża, Waszawa 1886

Post autor: el_za »

chrzest - 04/ 16.III.1886
zgłosili - Marcjanna Moczarska, lat 45 oraz Konstanty Zawistowski i Antoni Sobiecki, wszyscy służący ze Szpitala Dzieciątka Jezus
matka - Ruchla Kryger
Anna urodzona w Warszawie, 04/ 16.II, tego roku
chrzestni - Tomasz Buciarski i Romana Krakowska

Anna Karmioł - lat 22

Ela
Sloniasz

Sympatyk
Legenda

Post autor: Sloniasz »

Dziękuję za odpowiedź. Co do aktu urodzenia Stanisławy Karmioł, wydaje mi się, że matka Stanisławy Karmioł, Anna Karmioł, jest tożsama z żoną mojego pradziadka. Dlatego o nią pytałem.

Anna Karmioł była córką Ruchli Łai Karmioł i w 1916 r. pobrała się z moim pradziadkiem. Zgodnie z aktem ślubu miała wtedy 29 lat, a urodziła się w Warszawie w parafii św. Krzyża.
W 1915 r. Anna Karmioł urodziła syna, któremu nadała imię Franciszek. Zgodnie z aktem urodzenia syna miała wtedy 29 lat.
No i zacząłem szukać w księgach parafii św. Krzyża aktu urodzenia dotyczącego Anny Karmioł... W księgach z 1886 r. odnalazłem akt dotyczący Anny Kryger, córki Ruchli. Wydało mi się w pierwszej chwili, że to może być moja prababcia, ale... To jeszcze niepewne. Trzeba by zrobić dobrą kwerendę.

W 1918 r. mąż Anny z Karmiołów, właśnie mój pradziadek, uznał syna, którego urodziła w 1915 r. W związku z uznaniem dziecka Stanisław Rafalski, notariusz w Warszawie, sporządził odpowiedni akt. Wiem, gdzie mogę go poszukać i od tego zacznę:)

Raz jeszcze dziękuję za odpowiedź!:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”