Nazwisko: Sawicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Łucja pisze:
Wojciechowska_Ewka pisze:Juliana - największego znawcy Sawickich nie było na forum od 11 marca 2016 roku...
Czy może Ktoś wie co u Niego słychać?
ewa
Tak, Julian jest tutaj zablokowany, właśnie napisał mi żebym pozdrowiła wszystkich!
"Witaj Łucjo, przeczytałem ze na serwisie PTG piszą o mnie, ale tam jestem zablokowany. Możesz napisać ze miło mi i pozdrawiam od serca wszystkich. Ale czytam co piszą..."

Łucja
Pozdrawiam Julianie i wiesz, że szanuję Cię i podziwiam Twoją wiedzę o Sawickich. Życzę dużo zdrowia i powodzenia w budowaniu rodzinnego drzewa. Trochę nudno bez Ciebie na tym forum zdominowanym przez jedną osobę.

Ponownie proszę wszystkich mających wiedzę o Sawickich pochodzących z Sochaczewa, o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia i ślubu mojej praprababki Florentyny z Sawickich Galskiej urodzonej ok 1824 r w Sochaczewie, żony Jana Galskiego poślubionego przed 1848 rokiem.

Dziękuję i pozdrawiam
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Łucja pisze:
Wojciechowska_Ewka pisze:Juliana - największego znawcy Sawickich nie było na forum od 11 marca 2016 roku...
Czy może Ktoś wie co u Niego słychać?
ewa
Tak, Julian jest tutaj zablokowany, właśnie napisał mi żebym pozdrowiła wszystkich!
"Witaj Łucjo, przeczytałem ze na serwisie PTG piszą o mnie, ale tam jestem zablokowany. Możesz napisać ze miło mi i pozdrawiam od serca wszystkich. Ale czytam co piszą..."

Łucja
UFF. To dobra i zła wiadomość. Julianie serdecznie pozdrawiam.
Ewa
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Janina_Tomczyk pisze:Witam i proszę o pomoc

Od wielu lat szukam mojej praprababki Florentyny z Sawickich Galskiej i jedynym śladem jest odnaleziony jej akt zgonu nr 8 w parafii Sobota, gdzie zmarła w 1884 r w wieku 60 lat http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 664&y=2025 , gdy mieszkała jako wdowa z rodziną córki Florentyny z Galskich Lachowiczowej.
Z tego aktu nareszcie dowiedziałam się, że urodziła się w Sochaczewie ok 1824 roku i rok urodzenia 1824-1825 jest zbieżny z jej wiekiem podanym w aktach urodzeń dwojga dzieci jakie tylko urodziła. W akcie zgonu nie podano danych jej rodziców, a indeksy z Sochaczewa są bardzo ogólnikowe i nie obejmują wszystkich lat. Na ich podstawie nie mogę nawet szukać w AD w Łowiczu aktu urodzenia Florentyny Sawickiej i nie wiem także gdzie i kiedy brała ślub z Janem Galskim.
Jan Galski urodził się w 1822 roku w Brwinowie i był rzemieślnikiem profesji siodlarskiej, a pierwsze dziecko Jana i Florentyny Galskich , córka nazwana także Florentyna urodziło się w 1848 roku w Ołtarzewie parafia Żbików. Szukam więc aktu urodzenia Florentyny Sawickiej ok 1824 roku w Sochaczewie i jej aktu ślubu ok 1847 roku z Janem Galskim, ale nie znam miejsca ich ślubu.
Jeśli ktoś ma wiedzę o Sawickich z Sochaczewa to bardzo proszę o pomoc.
Tutaj takie informacje od Juliana:

"Jest tam pod linkiem z końcówką ; 435, Florentyn Sawicki syn Tomasza i rok 1790, Metryka Koronna Warszawa. Czyli ta Florentyna może być córka tego Florentego, bo nigdzie takiego imienia nie spotkałem . A Tomasz ojciec może się ur. na Podlasiu w ok. 1720 r. to już zawsze coś by szukać dalej ;pozdrawiam - pozdrawiam ; http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/index2.php"

Łucja
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Informacja dla Janiny Tomczyk w sprawie Florentyny Lachowicz zd.Galska.

https://szukajwarchiwach.pl/51/21/0/1/2 ... w4q8LfIBNA

Pod tym linkiem znajduje się informacja o Florentynie Lachowicz zd.Galska c.Jana i Florentyny ur.1848 jest to Księga Ludności Stałej Wsi:Budzyń,Dobrzelin,Marianków.Na drugiej stronie jest wpis dot.Lachowicz Marianna. Link załączam choć nie wiem czy temat jest jeszcze nadal aktualny.

Pozdrawiam
Hanna Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 18:40 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Witaj Janko bardzo się się cieszę,że Janina Tomczyk odnalazła swoich Galskich.Ja akurat przeglądałam Księgę z Żychlina pod kątem swoich przodków i przy okazji natrafiłam na Florentynę zd.Galską z którą nie jestem spokrewniona.,ale z Forum pamiętałam,że poszukuje ją Janina Tomczyk.Pozdrawiam serdecznie i przy okazji jak już jestem przy nazwisku Sawicki Pozdrawiam również bardzo serdecznie Juliana Sawickiego.

Pozdrawiam
Hanna Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Brakuje tutaj Juliana Sawickiego i temat Sawickich od dawna nie miał postów, dopiero dzisiaj coś ruszyło.
Może Julian z powrotem by się tutaj zapisał i ożywił swoje dzieło?

Łucja
Rom_jot

Post autor: Rom_jot »

Poszukuję informacji o Antonim Sawickim, który był Sędzią Sądu Okręgowego we Włocławku w latach 1920-1934, w archiwach brak jego akt osobowych, dlatego też na tej stronie może uzyskam jakąś pomoc Na tym forum napisano wiele informacji o Sawickich , dlatego też liczę, że ktoś przekaże mi jakieś dane o Antonim Sawickim. Znam przebieg jego kariery zawodowej, ale nie mam wiedzy gdzie i kiedy się urodził, gdzie studiował i kiedy zmarł. Te informacje są mi potrzebne, gdyż przygotowuję publikacje o prawnikach II Rzeczypospolitej. R. Jankowski
Ostatnio zmieniony pn 27 maja 2019, 23:03 przez Rom_jot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

[quote="Łucja"]Brakuje tutaj Juliana Sawickiego i temat Sawickich od dawna nie miał postów, dopiero dzisiaj coś ruszyło.
Może Julian z powrotem by się tutaj zapisał i ożywił swoje dzieło?

Łucja[/quot

Z tego, co mi wiadomo z FB to z jakichś przyczyn Julian został zawieszony na tutejszym Forum. Przynajmniej on tak sprawę przedstawia plus jakieś żale do PTG.
Pozdrawiam
Tomasz
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marek70 »

Parę osób o nazwisku Sawicki pojawiło mi się przy okazji indeksacji Krasnopola (Ukraina). Może ktoś wpadnie na kogoś ze swoich przodków.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

Witam wszystkich,
Również poszukuję - jakichkolwiek informacji o Ludwiku Sawickim, który w 1792 roku w Dziećkowicach na Śląsku (obecnie dzielnica Mysłowic) poślubił Annę Magdalenę Pinocci, córkę Andrzeja i Ernestyny Leopoldyby Neffe. Ludwik Sawicki i Anna mieli kilkoro dzieci w tym ur. w 1793 roku w Dziećkowicach Franciszkę, zamężną za Adamem Wiśniewskim. Anna Magdalena zmarła jako wdowa w Dziećkowicach w 1832 r i została pochowana w rodzinnej krypcie pod nieistniejącym już kościołem w Dziećkowicach. W miejscu krypty stoi kapliczka. O ludwiku nic nie wiadomo, akt ślubu jest niezwykle ubogi w informacje.
Może ktoś coś ...?
Pozdrawiam
Krystyna
olcia999

Sawidzki

Post autor: olcia999 »

Hello. Mojej babci przyszywanej mama nazywa się Katarzyna Sawicka a tato Emil Sawicki, oni już nie żyją. Szukam czegoś o nich. a moja babcia ma już prawie 90 lat.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

olcia999 - wypytaj babcię o nazwy miejscowości (parafie) i daty (urodzin, ślubów, zgonów) choćby przybliżone. Może pamięta też nazwiska wujków, cioć itp. Dane z cmentarza też są pomocne.
Jak już zbierzesz te dane, to wykorzystaj wyszukiwarkę
https://geneteka.genealodzy.pl/
Potem załóż swój temat - kogo poszukujesz, z jakich lat i rejonu
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Wieliczanka

Sympatyk

Post autor: Wieliczanka »

Dzień dobry
Nazwisko Sawicki występuje w Wieliczce, parafii Wieliczka, w parafii Dziekanowice
Podaję kilka przykładów
Sawicki Antoni żona Krzonowska Dorota parafia Dziekanowice ślub 1726
Sawicki Kacper żona Krzyszkowska Zuzanna ślub Wieliczka 1831
Sawicki Łukasz żona Wróblowa Apolonia wdowa Lednica Dolna w parafii Wieliczka ślub 1789
Sawicki Szymon żona Naydrowna Zofia Rożnowa w parafii Wieliczka ślub 1786
Informacje w indeksach na www.windaki.pl
Anna
MarekLech

Sympatyk

Post autor: MarekLech »

Sawiccy pojawili się około 1790 roku w parafii Skibniew Podawce. I co ciekawe byli tam Sawiccy "pracowici" i Sawiccy "szlachetni".
Pozdrawiam
Lech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”