Akt notarialny - Dąbrowice

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Dobry wieczór!
Przeglądając na szukajwarchiwach.gov.pl niespodziewanie znalazłem wypis (lub cały akt notarialny, niestety moja mierna znajomość alfabetu rosyjskiego mnie ogranicza w osądzie) dotyczący moich 3xpradziadków. Dokument jest dość długi - zawiera 3 strony, ale mam nadzieję, że uda się go przetłumaczyć. Niestety bez znajomości języka sam nie dam rady. Akt dotyczy małżonków Jana (syna Andrzeja) Łukomskiego oraz Małgorzaty (córki Symforiana) z Pawłowskich Łukomskiej. Oprócz nich pojawiają się tam bracia Małgorzaty. Akt pochodzi z 1902 roku. Domyślam się, że dotyczy podziału spadku po matce Małgorzaty, Jana, Franciszka, Antoniego oraz Józefa Pawłowskich - Marcjannie z Grodeckich, która właśnie w tym roku zmarła.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/48acaa1cbd47a452
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/8b30ea835794cba2
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam:
Filip
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witaj Filipie,
przetłumaczę ten Akt.

pozdrawiam
Danuta
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję serdecznie. Myślę, że informacje tam zawarte mogą rzucić trochę światła na ich życie, które znam dotychczas głównie z akt stanu cywilnego oraz opowiadań rodzinnych.
Pozdrawiam:
Filip
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witaj Filipie,
dla uściślenia: matka Pawłowskich Marcjanna w dniu zawierania Aktu jeszcze żyła, zmarła 2 mce później /akt zgonu w genetece/

A oto tłumaczenie:

Kopia

Główny Wypis z Notarialnych Aktów za rok 1902 Włocławskiego Notariusza Karola Potrzebowskiego /s. Wojciecha/

Wg Rejestru Nr 335

Dnia 15/28 lutego 1902 roku,
ja, Józef Szwarzenger w oparciu o Upoważnienie Nr 1115 z dnia 29 stycznia b.r. Pana Przewodniczącego Warszawskiego Sądu Okręgowego sprawujący obowiązki Karola Potrzebowskiego Notariusza przy Kancelarii Hipotecznej Sądu Pokoju miasta Włocławek mającego biuro w Guberni Warszawskiej w mieście Włocławek przy ul. Nowej nr 230, na zaproszenie Stron przybyłem do miasta Kutna dom Nr 127, gdzie stawili się osobiście mi nie znani, posiadający zdolność prawną włościanie:
1/ Małgorzata Łukomska urodzona Pawłowska, córka Symforiana, żona Jana / s. Andrzeja/ Łukomskiego, oboje ze wsi Żakowiec
2/ Franciszek Pawłowski s. Symforiana
3/ Jan Pawłowski s. Symforiana
4/ Antoni Pawłowski s. Symforiana
5/ Józef s. Symforiana i Apolonia urodzona Klankiewicz /córka Aleksego/ małżonkowie Pawłowscy,
Wszyscy wspólnie działający, żony działające w obecności i za zgodą swych mężów, zamieszkali w Osadzie Dąbrowice powiat kutnowski i w obecności potwierdzających ich tożsamość osobiście mi znanych i posiadających zdolność prawną Świadków: Edmunda Pecela/s. Juliana/ i Konstantego Stanisławskiego / s. Karola/ mieszkańców Kutna – zawarli Akt treści następującej:
§ 1
Kontrahenci okazując przy nin. Akcie Świadectwo Nr 227 z dnia 9 lutego b. r. wydane przez Wójta Gminy Dąbrowice powiat kutnowski oświadczyli, że po ich ojcu Symforianie Pawłowskim, zmarłym około 20 lat temu, pozostała w spadku połowa nieruchomości znajdująca się w Osadzie Dąbrowice powiat kutnowski oznaczona Nr 64, składająca się z placu, ogrodu o powierzchni około 100 prętów, z połową domu od strony północnej i oborą.
Zabudowania na w/w połowie zostały ubezpieczone od ognia na kwotę 85 rubli.
Zgodnie z prawem spadek przeszedł na własność pięciorga jego dzieci, i tak:
- Małgorzatę zamężną Łukomska
- Franciszka, Jana, Józefa i Antoniego braci Pawłowskich.
Natomiast część szósta spadku przeszła w dożywotnie korzystanie przez wdowę Marcjannę Pawłowską.
Nieruchomości tej do dnia dzisiejszego nie sporządzono hipoteki i nie jest obciążona sądowymi nakazami.
§ 2
Aktem niniejszym Małgorzata Łukomska, Franciszek, Jan i Antoni bracia Pawłowscy pragną wszystkie swoje prawa spadkowe przyznane im po ojcu Symforianie Pawłowskim, dotyczące połowy nieruchomości Nr 64 w Osadzie Dąbrowice, a także część znajdującą się w dożywotnim korzystaniu przez ich matkę Marcjannę Pawłowską, bez wszelkich na swoją korzyść wyjątków, odstępują na własność Stawającemu bratu swemu Józefowi i jego żonie Apoloni małżonkom Pawłowskim za całkowita cenę odstąpienia w kwocie 100 rubli.
Kwotę tą otrzymali w pełni przy nin. Akcie w obecności p.o. Notariusza i Świadków, w umówionym ze sobą rozmiarze podziału.
W związku z tym, przekazują na przyjmujących wszystkie swoje prawa, wyrażając zgodę na przepisanie tychże na ich imię z chwilą podpisania nin. Aktu.

§ 3
Józef i Apolonia małżonkowie Pawłowscy oświadczyli, że odstąpiony im przedmiot, który jest im dostatecznie pod każdym względem znany, jak i prawo własności odstępujących, przyjmują i odbierają, zobowiązując się dotychczasowe wszystkie podatki opłacać w przyszłości.
Na dowód swego rosyjskiego poddaństwa przedstawili mnie, p.o. Notariusza , Świadectwo nr 227 o ich tożsamości wydane dnia 9 lutego b. r. przez Wójta Gminy Dąbrowice.
Dla zgodności z prawem ceny kontrahenci powołali się na powyższe Świadectwo Wójta Gminy Dąbrowice, w którym podana cena jest zgodna z ceną przedstawioną Stronom.

Główny Wypis tego Aktu będzie wydany Józefowi i Apoloni małżonkom Pawłowskim, którym ja, p.o. Notariusza objaśniłem i wytłumaczyłem zawarcie ……256 i 257………? [ treść w skrótach nie zrozumiała przez tłumaczącą].
Uzyskano opłaty:
- urzędowa opłata 40 kopiejek
- opłata zatwierdzenia 2 ruble
- opłata aktowa 3 ruble
- opłata wg miejsca zawarcia aktu 20 kopiejek.
Akt ten przeczytano Oświadczającym w obecności w/w Świadków, w tłumaczeniu na j. polski, a po akceptacji Aktu i przekonaniu się, że Akt ten został zawarty dobrowolnie i Strony rozumieją jego sens i znaczenie- został podpisany
[ podpisy]
Za niepiśmiennych: Apolonię Pawłowską oraz za Małgorzatę i Jana małżonków Łukomskich na ich osobistą prośbę podpisał się Józef Gachowicz /s. Filareta/, w obecności Świadków i p.o. Notariusza.

Wypis ten jest słowo w słowo zgodny z oryginałem Aktu wpisanym do Rejestru za 1902 rok pod Nr 335 i wydany został Józefowi i Apoloni małżonkom Pawłowskim w dniu zawarcia Aktu.
p.o. Notariusza Józef Szwarzenger

Sprawa p.o Notariusza w w/w Akcie - w razie nieobecności notariusza / np. urlop,choroba/ zastępował go upoważniony zastępca, który przejmował w zastępstwie obowiązki notariusza.

Z prawdziwą przyjemnością tłumaczyłam ten Akt, ponieważ Dąbrowice to 'gniazdo' moich Daneckich.

pozdrowienia
Danuta
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Cieszy mnie bardzo, że tłumaczenie nie okazało się uciążliwe, a wręcz przyjemne. Wisienką na torcie może dla Pani być fakt, że prababcią Marcjanny była Marianna Kawka z domu Danecka (ur. 1735) co ujawnia dalekie pokrewieństwo z moimi Pawłowskimi oraz Łukomskimi. Wpadł mi w ręce akt notarialny dotyczący Leopolda Gwizdki z Dąbrowic, będącego ciotecznym bratem mojej Małgorzaty Łukomskiej. On też był potomkiem Jana Daneckiego. Nie chciałbym jednak naprzykrzać się kolejnym tłumaczeniem.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam
Filip
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”