Dzień dobry,
poprosiłbym o tłumaczenie paszportu carskiego mojego prapradziada Kazimierza Paszyna, syn Kazimierza. Pochodził z guberni Wileńskiej, prawdopodobnie dopisana do paszportu żona Paulina z domu Stacewicz. Powinno być dwóch synów Kazimierz ur. 1901 oraz Jan ur. 1904. Służył w wojsku w latach 1892-95 w Lejb Gwardyjskim Moskiewskim Pułku w Petersburgu. Paszport prawdopodobnie z roku 1912. Interesuje mnie m.in. czy pojawia się tam jego zawód.
Link poniżej:
https://drive.google.com/open?id=16VZWd ... gDhdqpgOxS
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Przybyrad Paszyn
Paszport carski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Irena_Powiśle

Paszport carski - prośba o tłumaczenie
Mogę na szybko i na krótko, może ktoś później zrobi to w całości.
Jest to paszport-dozwolenie na wyjazd do dowolnego miejsca w IR, czynne jest rok. 9.VIII.1912-9.VIII.1913
Zawód - rymarz.
są wymienione żona - Paulina c. Kaetana l. 21
i dzieci Kazimierz, 1901, 24.I
Jan, 1904 4.XII
do wojska był powolany w roku 1892
Wlościanin wsi Mokrycy powiat Oszmiany gub. Wileńska
gminy odczytać nie mogę.
Jest to paszport-dozwolenie na wyjazd do dowolnego miejsca w IR, czynne jest rok. 9.VIII.1912-9.VIII.1913
Zawód - rymarz.
są wymienione żona - Paulina c. Kaetana l. 21
i dzieci Kazimierz, 1901, 24.I
Jan, 1904 4.XII
do wojska był powolany w roku 1892
Wlościanin wsi Mokrycy powiat Oszmiany gub. Wileńska
gminy odczytać nie mogę.
Ostatnio zmieniony pn 03 lut 2020, 12:02 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kamiński_Janusz

- Kontakt:
Gmina polańska
Janusz
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Super, z innych dokumentów wszystko się zgadza. Paulina była córką Kajetana. Dla mnie zupełną nowością jest ten rymarz bo dotąd nigdzie ten jego zawód się mi nie przewinął. A także ta Mokrzyca, też pojawia się pierwszy raz. Mam z nim straszliwy problem bo ciągle się przemieszczał