Pobłocka_Elżbieta pisze:Benjamin Duda, single, ur.New London 26.08. 1912 - zmarł 13 Oct 1991 New London, New London, Connecticut
residence place:Waterford, New London, Connecticut
Witam poszukuje rodziny w USA. Imie i Nazwisko : Janusz Satalecki urodzony około 1945-1951 ( prawdopodobnie 1949) Wyjechał z Niemiec. Kontakt z nim był do roku 1992. Ostatni adres to Elizabeth 07206 Jersey st. 324.e. Wcześniej figurował pod nazwiskiem Wrzesień.
Niesamowite dzięki! To na pewno ta osoba, gdyż babcia połączyła fakty. Nie wiecie, czy jest możliwość dowiedzenia się czy miał jakąś rodzine etc? Jakikolwiek szczegół z jego życia?
Janusz Satalecki
United States Public Records, 1970-2009
Name:
Janusz Satalecki
Event Type:
Residence
Event Date:
1 Jul 2000
Event Place:
Elizabeth, Union, New Jersey, United States
Event Place (Original):
Elizabeth, New Jersey, United States
Previous Residence:
Elizabeth, New Jersey 07206
Previous Residence Postal Code:
07206
Moje pytanie dotyczy ustalenia daty i miejsca ślubu w USA. Woronowicz Nikodem s. Michała ur. 1889 r w Guberni Grodzieńskiej, powrócił z Ameryki przed 1920 rokiem. Nie wiem kiedy wyjechał, a wyjechał jako kawaler i powrócił z żoną Marianną Molis c. Jana pochodzącą z Litwy. Czy jest możliwe na podstawie tych danych ustalić coś więcej o tej parze podczas pobytu w USA?
Dziękuję za cenne wskazówki.
Do listy pasażerów z 1923 roku dotarłem,z 1912r mam problem. Jeszcze natrafiłem na taki wpis, ciekawe czy nie dotyczy też "mego" Nikodema? https://www.genesreunited.co.uk/search/ ... r_offset=2
Vikodem Woronowicz,z zawodu szewc, ur.1890 lat 22 ,Odelsk,Grodno,oj.Michal Woronowicz
Płynie 28.03 1912r. z Bremen do Baltimore,statek Breslan
do znajomego,Pittsburg ,PA https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:2CSR-LKR
Likodin Woronoreg
in the UK and Ireland, Outward Passenger Lists, 1890-1960
Name: Likodin Woronoreg
Birth Date: abt 1891
Departure Date: 24 Feb 1914
Port of Departure: Liverpool, England
Destination Port: Philadelphia, USA
Ship Name: Merion
Shipping Line: American Line
Master: J B Hill
Zarejestrowałam się dzisiaj na FS, ale nijak nie mogę sobie poradzić z wyszukaniem chrzestnej mojego dziadka, która teoretycznie według informacji rodzinnych wyemigrowała do USA. Mój ojciec odwiedził ją ok. 1962 w Clifton koło New Jersey.Ojciec nie pamietał jej imienia, ale właśnie odnalazłam ją w AU mojego dziadka z 1910.
Felicja ur. ok. 1868, córka Gustawa Schroedera/Szredera i Marcelli zd.Bulwin
Mąż: Henryk Matwiej ur. ok. 1868. Ślub w 1893
Córka Felicja ur 12.08.1901 Białystok
Prawdopodobnie była jeszcze jedna córka, ale jej nie znalazłam
Felicja i Henryk byli w Białymstoku w 1901, bo wtedy urodziła się Felicja młodsza i w 1910, bo w październiku Felicja starsza trzymała do chrztu mojego dziadka.
Wyszukiwarka na FS daje mi dziwne rekordy na nazwisko Madej lub podobne, wyszukiwarka dokładna nie pokazuje ani Henryka ani Felicji, chyba że historia rodzinna nie jest w 100% prawdą i do USA wyemigrowała siostra Felicji, czyli Marianna po mężu Jarmoc (mąż Michał).
Ale tu wyszukiwarka pokazuje mi... Shermach lub Scharmach.
Więc proszę o pomoc w wyszukaniu członków rodziny i ich losów.
Poszukuję informacji na temat siostry przyrodniej mojej babci. Otóż owa siostra Eleonora/Leonora Gadomska córka Jana wyemigrowała do USA w 1913 lub 1915 (według informacji z FS ze spisów z 1920 i 1930). Miała męża Józefa/Josepha Perzanowskiego. Urodziła się pomiędzy 1893 a 1895, prawdopodobnie w Tatarach koło Kadzidła, ale to nie jest do końca pewne. Poszukuję bardziej szczegółowych informacji na temat jej przybycia do USA. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Jechała 1 raz do przyjaciela Antoniego (B...). Jej matka Anna Godamska.
First Name : Eleonora
Last Name : Godamska
Nationality : Russia, Polish
Last Place of Residence : Tatary
Date of Arrival : May 20th, 1912
Age at Arrival : 21y
Marital Status : Single
Ship of Travel : Barbarossa
Port of Departure : Bremen
Manifest Line Number : 0025
Jechała 2 raz do przyjaciela Józefa (może Perzanowskiego ale nie jestem pewny). Córka Jana Godamskiego.
First Name : Leonora
Last Name : Gadoniska
Nationality : Russia, Polish
Last Place of Residence : Tatary, Russia
Date of Arrival : June 2nd, 1913
Age at Arrival : 20y
Marital Status : Single
Ship of Travel : Prinz Friedrich Wilhelm
Port of Departure : Bremen
Manifest Line Number : 0003
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel