Szukam informacji o rodzinie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
krystiankrystian2000
Szukam informacji o Józefie Ładuniuk urodzonym w 1924 roku w miejscowości Kolano, imiona jego rodziców to Teodor i Paulina. Znalazłem akt zgonu mojego pradziadka Józefa Ładuniuka i przystąpiłem do tworzenia drzewa genealogicznego mojej rodziny. Chętnie dowiem się jakichś informacji odnośnie jego rodziców też. Nie jestem za bardzo w temacie, nie wiem jak tego szukać zatem liczę na waszą pomoc.
-
Olszewski_Łukasz

Przede wszystkim warto popytać się starszych członków rodziny i spróbować uzyskać od nich wszelkie możliwe informacje nt. Twoich przodków. 
W Polsce są przynajmniej 3 wsie o nazwie Kolano, warto by było uściślić o którą chodzi, zakładam jednak, że chodzi o Kolano w gminie Jabłoń (woj. lubelskie)?
Czy na akcie zgonu Twojego pradziadka widnieje nazwisko panieńskie jego matki Pauliny?
Moim zdaniem kolejnym Twoim krokiem powinna być próba zdobycia aktu urodzenia Józefa Ładuniuka i aktu ślubu Teodora Ładuniuk i Pauliny. Możesz napisać w tej sprawie do lokalnego Urzędu Stanu Cywilnego bądź skontaktować się z parafią urodzenia Józefa Ładuniuka. 
W Polsce są przynajmniej 3 wsie o nazwie Kolano, warto by było uściślić o którą chodzi, zakładam jednak, że chodzi o Kolano w gminie Jabłoń (woj. lubelskie)?
Czy na akcie zgonu Twojego pradziadka widnieje nazwisko panieńskie jego matki Pauliny?
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
Akty urodzenia z 1924 roku podlegają jeszcze ochronie prawnej. Dopiero 100 letnie są dostępne dla każdego. Choć rzeczywistość czasami wygląda inaczej. Możesz iść do swojego USC i poprosić o odpis takiego aktu , USC zmigruje ten akt. Chyba, że udasz się do tego USC, pod który podlega miejscowość Kolano i tam pozwolą Ci zerknąć do księgi.
Powodzenia Jacek M.
Powodzenia Jacek M.
-
krystiankrystian2000
Witaj Łukaszu,
Od razu dziękuję za odpowiedź, na 95% chodzi o wieś Kolano w województwie lubelskim. Z opowiadań mojej babci, większość chłopów z lubelszczyzny została przesiedlona. Mój pradziadek został przesiedlony niedaleko Darłowa do wsi Jeżyce w powiecie sławieńskim. Niestety na akcie zgonu nie widnieje nazwisko panieńskie jego matki Pauliny. Jest napisane (imię matki Paulina, nazwiska brak). Nie mam za bardzo kogo się pytać o moich przodków, babcia nie chciała mówić o swoim dzieciństwie za życia, teraz po śmierci już tym bardziej nie opowie. Jej jedyna jeszcze żyjąca siostra nic nie pamięta badź nie chce pamiętać.
Od razu dziękuję za odpowiedź, na 95% chodzi o wieś Kolano w województwie lubelskim. Z opowiadań mojej babci, większość chłopów z lubelszczyzny została przesiedlona. Mój pradziadek został przesiedlony niedaleko Darłowa do wsi Jeżyce w powiecie sławieńskim. Niestety na akcie zgonu nie widnieje nazwisko panieńskie jego matki Pauliny. Jest napisane (imię matki Paulina, nazwiska brak). Nie mam za bardzo kogo się pytać o moich przodków, babcia nie chciała mówić o swoim dzieciństwie za życia, teraz po śmierci już tym bardziej nie opowie. Jej jedyna jeszcze żyjąca siostra nic nie pamięta badź nie chce pamiętać.
Najprostsza droga, przy bezpośrednim pokrewieństwie, wiedzie na początku przez USC.
Możesz wystąpić oficjalnie (np. przez ePUAP) o odpis aktu urodzenia Józefa z 1924. Jak dostaniesz, to powinieneś poznać nazwisko panieńskie jego matki.
Później można spróbować wystąpić do USC o akt ślub rodziców Józefa. Jeśli brali ślub w tej samej miejscowości, to może uda się go znaleźć.
Alternatywnie - można zacząć szukać rodziców Józefa (np. lubgensie) - rodzili się przed 1920 rokiem, więc istnieje szansa, że ich metryki są dostępne w internecie.
Trochę niepokojące jest, że po nazwisku Ładuniuk nie ma śladu w genetece. Może nazwisko brzmiało inaczej 100+ lat temu?
Możesz wystąpić oficjalnie (np. przez ePUAP) o odpis aktu urodzenia Józefa z 1924. Jak dostaniesz, to powinieneś poznać nazwisko panieńskie jego matki.
Później można spróbować wystąpić do USC o akt ślub rodziców Józefa. Jeśli brali ślub w tej samej miejscowości, to może uda się go znaleźć.
Alternatywnie - można zacząć szukać rodziców Józefa (np. lubgensie) - rodzili się przed 1920 rokiem, więc istnieje szansa, że ich metryki są dostępne w internecie.
Trochę niepokojące jest, że po nazwisku Ładuniuk nie ma śladu w genetece. Może nazwisko brzmiało inaczej 100+ lat temu?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Olszewski_Łukasz

Powinieneś więc wystąpić o akt urodzenia swojego pradziadka w Urzędzie Stanu Cywilnego gminy Jabłoń.
Powinien on zawierać również nazwisko panieńskie matki jak i przybliżony wiek rodziców. Po uzyskaniu aktu urodzenia następnym krokiem powinno być zdobycie aktu ślubu Teodora i Pauliny.
Jeśli nie masz wszystkich informacji wymaganych do uzyskania (np. poprzez e-PUAP) odpisu aktu stanu cywilnego, skontaktuj się po prostu z Urzędem Stanu Cywilnego gminy Jabłoń np. drogą mailową, gdzie opiszesz swój problem jak i podasz wszystkie już znane Ci informacje. W mniejszych gminach urzędnicy często są bardzo pomocni i przychylnie nastawieni do genealogów, więc może będą mogli Ci pomóc.
Powodzenia.
Jeśli nie masz wszystkich informacji wymaganych do uzyskania (np. poprzez e-PUAP) odpisu aktu stanu cywilnego, skontaktuj się po prostu z Urzędem Stanu Cywilnego gminy Jabłoń np. drogą mailową, gdzie opiszesz swój problem jak i podasz wszystkie już znane Ci informacje. W mniejszych gminach urzędnicy często są bardzo pomocni i przychylnie nastawieni do genealogów, więc może będą mogli Ci pomóc.
Powodzenia.
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
Może jeszcze przyda się informacja, że parafia Imienia NMP w miejscowości Kolano (dekanat parczewski) została utworzona w 1921 r. z części parafii parczewskiej.
Adam
-
Olszewski_Łukasz

http://blogi.dziennikzachodni.pl/dziwny ... iola-1937/
Tutaj niejaka Anna Ładuniuk publikuje zdjęcie z budowy kościoła w Kolanie.
Na zdjęciu są Jan oraz Stanisław Ładuniuk, może to Twoi krewni jak i pani Anna, która to zdjęcie opublikowała? 
Tutaj niejaka Anna Ładuniuk publikuje zdjęcie z budowy kościoła w Kolanie.
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
-
krystiankrystian2000
Prawdopodobnie mogło brzmieć trochę innaczej choć nie sądzę. Gdzieś w internecie znalazłem nazwisko Hładuniuk i zdjęcie zbiorowe na którym jest ta osoba. Moja mama się aż przeraziła gdy zobaczyła to zdjęcie bo ta osoba na tym zdjęciu jest tak podobna do mojego pradziadka.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
no nie wiem czy USC Jabłoń
"większość chłopów została przesiedlona z Lubelszczyzny" i kwestia dokąd
ta "informacja" (tj właściwie narracja "większość chłopów") to ja bym się raczej w kierunku greckokatolickiego Radzynia lub innych przesunął od razu
"większość chłopów została przesiedlona z Lubelszczyzny" i kwestia dokąd
ta "informacja" (tj właściwie narracja "większość chłopów") to ja bym się raczej w kierunku greckokatolickiego Radzynia lub innych przesunął od razu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Na lubgensie, w parafii Parczew, jest 7 urodzeń, 5 małżeństw, 1 zgon dla nazwiska Ładuniuk.
Nazwisko nietypowe, nie występowało w okolicy, wydaje się, że to mocny punkt zaczepienia.
Dla nazwiska Hładuniuk (w tej samej parafii) 13 urodzeń, 20 małżeństw (jest nawet Teodor żeniący się z Katarzyną i Karoliną, z miejscowości Kolano), 8 zgonów.
Nazwisko nietypowe, nie występowało w okolicy, wydaje się, że to mocny punkt zaczepienia.
Dla nazwiska Hładuniuk (w tej samej parafii) 13 urodzeń, 20 małżeństw (jest nawet Teodor żeniący się z Katarzyną i Karoliną, z miejscowości Kolano), 8 zgonów.
Ostatnio zmieniony sob 27 cze 2020, 21:19 przez adamrw, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam
-
krystiankrystian2000
Okej to jest mocny punkt zaczepienia, mam pytanie, jak czytać to piękne choć dość nieczytelne pismo?
-
Marek70

- Otrzymał podziękowania: 11 times
Toż to przecież akty spisane zapewne cyrylicą. Jeśli nie uczyłeś się rosyjskiego, to na forum jest dział tłumaczeń z tego języka i tam Ci pomogą.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
-
Olszewski_Łukasz

Re: Szukam informacji o rodzinie
Zajrzałem na szybko do skanów księgi małżeństw z Parczewa z lat 1905 - 1910, to w księdze często jest zapis Ładuniuk, natomiast w LubGensie zaindeksowano jako "Hładuniuk". Myślę, że warto wziąć tę informację pod rozwagę. 
adamrw pisze:Na lubgensie, w parafii Parczew, jest 7 urodzeń, 5 małżeństw, 1 zgon dla nazwiska Ładuniuk.
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
-
krystiankrystian2000
Re: Szukam informacji o rodzinie
Też to zauważyłem, udało mi się rozczytać na tych skanach dane osób, potem porównałem z tymi zaindeksowanymi na stronie i małżeństwo "ładuniuk" ze skanu zaindeksowano jako "hładuniuk". Pytanie następne. Czy w USC będą mi robili problemy z wydaniem odpisu aktu urodzenia i ślubu? Mam 16 lat.