Szukam informacji o rodzinie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krystiankrystian2000

Post autor: krystiankrystian2000 »

Szukam informacji o Józefie Ładuniuk urodzonym w 1924 roku w miejscowości Kolano, imiona jego rodziców to Teodor i Paulina. Znalazłem akt zgonu mojego pradziadka Józefa Ładuniuka i przystąpiłem do tworzenia drzewa genealogicznego mojej rodziny. Chętnie dowiem się jakichś informacji odnośnie jego rodziców też. Nie jestem za bardzo w temacie, nie wiem jak tego szukać zatem liczę na waszą pomoc.
Olszewski_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Olszewski_Łukasz »

Przede wszystkim warto popytać się starszych członków rodziny i spróbować uzyskać od nich wszelkie możliwe informacje nt. Twoich przodków. ;)

W Polsce są przynajmniej 3 wsie o nazwie Kolano, warto by było uściślić o którą chodzi, zakładam jednak, że chodzi o Kolano w gminie Jabłoń (woj. lubelskie)? :)

Czy na akcie zgonu Twojego pradziadka widnieje nazwisko panieńskie jego matki Pauliny? :) Moim zdaniem kolejnym Twoim krokiem powinna być próba zdobycia aktu urodzenia Józefa Ładuniuka i aktu ślubu Teodora Ładuniuk i Pauliny. Możesz napisać w tej sprawie do lokalnego Urzędu Stanu Cywilnego bądź skontaktować się z parafią urodzenia Józefa Ładuniuka. ;)
Pozdrawiam,
Łukasz
arborpl

Sympatyk
Mistrz

Post autor: arborpl »

Akty urodzenia z 1924 roku podlegają jeszcze ochronie prawnej. Dopiero 100 letnie są dostępne dla każdego. Choć rzeczywistość czasami wygląda inaczej. Możesz iść do swojego USC i poprosić o odpis takiego aktu , USC zmigruje ten akt. Chyba, że udasz się do tego USC, pod który podlega miejscowość Kolano i tam pozwolą Ci zerknąć do księgi.
Powodzenia Jacek M.
krystiankrystian2000

Witaj Łukaszu,
Od razu dziękuję za odpowiedź, na 95% chodzi o wieś Kolano w województwie lubelskim. Z opowiadań mojej babci, większość chłopów z lubelszczyzny została przesiedlona. Mój pradziadek został przesiedlony niedaleko Darłowa do wsi Jeżyce w powiecie sławieńskim. Niestety na akcie zgonu nie widnieje nazwisko panieńskie jego matki Pauliny. Jest napisane (imię matki Paulina, nazwiska brak). Nie mam za bardzo kogo się pytać o moich przodków, babcia nie chciała mówić o swoim dzieciństwie za życia, teraz po śmierci już tym bardziej nie opowie. Jej jedyna jeszcze żyjąca siostra nic nie pamięta badź nie chce pamiętać.
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Najprostsza droga, przy bezpośrednim pokrewieństwie, wiedzie na początku przez USC.
Możesz wystąpić oficjalnie (np. przez ePUAP) o odpis aktu urodzenia Józefa z 1924. Jak dostaniesz, to powinieneś poznać nazwisko panieńskie jego matki.
Później można spróbować wystąpić do USC o akt ślub rodziców Józefa. Jeśli brali ślub w tej samej miejscowości, to może uda się go znaleźć.
Alternatywnie - można zacząć szukać rodziców Józefa (np. lubgensie) - rodzili się przed 1920 rokiem, więc istnieje szansa, że ich metryki są dostępne w internecie.
Trochę niepokojące jest, że po nazwisku Ładuniuk nie ma śladu w genetece. Może nazwisko brzmiało inaczej 100+ lat temu?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Olszewski_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Powinieneś więc wystąpić o akt urodzenia swojego pradziadka w Urzędzie Stanu Cywilnego gminy Jabłoń. :) Powinien on zawierać również nazwisko panieńskie matki jak i przybliżony wiek rodziców. Po uzyskaniu aktu urodzenia następnym krokiem powinno być zdobycie aktu ślubu Teodora i Pauliny.

Jeśli nie masz wszystkich informacji wymaganych do uzyskania (np. poprzez e-PUAP) odpisu aktu stanu cywilnego, skontaktuj się po prostu z Urzędem Stanu Cywilnego gminy Jabłoń np. drogą mailową, gdzie opiszesz swój problem jak i podasz wszystkie już znane Ci informacje. W mniejszych gminach urzędnicy często są bardzo pomocni i przychylnie nastawieni do genealogów, więc może będą mogli Ci pomóc. ;)

Powodzenia. :)
Pozdrawiam,
Łukasz
adamrw

Sympatyk

Może jeszcze przyda się informacja, że parafia Imienia NMP w miejscowości Kolano (dekanat parczewski) została utworzona w 1921 r. z części parafii parczewskiej.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Olszewski_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

http://blogi.dziennikzachodni.pl/dziwny ... iola-1937/
Tutaj niejaka Anna Ładuniuk publikuje zdjęcie z budowy kościoła w Kolanie. :) Na zdjęciu są Jan oraz Stanisław Ładuniuk, może to Twoi krewni jak i pani Anna, która to zdjęcie opublikowała? ;)
Pozdrawiam,
Łukasz
krystiankrystian2000

Prawdopodobnie mogło brzmieć trochę innaczej choć nie sądzę. Gdzieś w internecie znalazłem nazwisko Hładuniuk i zdjęcie zbiorowe na którym jest ta osoba. Moja mama się aż przeraziła gdy zobaczyła to zdjęcie bo ta osoba na tym zdjęciu jest tak podobna do mojego pradziadka.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no nie wiem czy USC Jabłoń
"większość chłopów została przesiedlona z Lubelszczyzny" i kwestia dokąd
ta "informacja" (tj właściwie narracja "większość chłopów") to ja bym się raczej w kierunku greckokatolickiego Radzynia lub innych przesunął od razu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
adamrw

Sympatyk

Na lubgensie, w parafii Parczew, jest 7 urodzeń, 5 małżeństw, 1 zgon dla nazwiska Ładuniuk.
Nazwisko nietypowe, nie występowało w okolicy, wydaje się, że to mocny punkt zaczepienia.

Dla nazwiska Hładuniuk (w tej samej parafii) 13 urodzeń, 20 małżeństw (jest nawet Teodor żeniący się z Katarzyną i Karoliną, z miejscowości Kolano), 8 zgonów.
Ostatnio zmieniony sob 27 cze 2020, 21:19 przez adamrw, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam
krystiankrystian2000

Okej to jest mocny punkt zaczepienia, mam pytanie, jak czytać to piękne choć dość nieczytelne pismo?
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: Marek70 »

Toż to przecież akty spisane zapewne cyrylicą. Jeśli nie uczyłeś się rosyjskiego, to na forum jest dział tłumaczeń z tego języka i tam Ci pomogą.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Olszewski_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Szukam informacji o rodzinie

Zajrzałem na szybko do skanów księgi małżeństw z Parczewa z lat 1905 - 1910, to w księdze często jest zapis Ładuniuk, natomiast w LubGensie zaindeksowano jako "Hładuniuk". Myślę, że warto wziąć tę informację pod rozwagę. :)
adamrw pisze:Na lubgensie, w parafii Parczew, jest 7 urodzeń, 5 małżeństw, 1 zgon dla nazwiska Ładuniuk.
Nazwisko nietypowe, nie występowało w okolicy, wydaje się, że to mocny punkt zaczepienia.

Dla nazwiska Hładuniuk (w tej samej parafii) 13 urodzeń, 20 małżeństw (jest nawet Teodor żeniący się z Katarzyną i Karoliną, z miejscowości Kolano), 8 zgonów.
Pozdrawiam,
Łukasz
krystiankrystian2000

Re: Szukam informacji o rodzinie

Też to zauważyłem, udało mi się rozczytać na tych skanach dane osób, potem porównałem z tymi zaindeksowanymi na stronie i małżeństwo "ładuniuk" ze skanu zaindeksowano jako "hładuniuk". Pytanie następne. Czy w USC będą mi robili problemy z wydaniem odpisu aktu urodzenia i ślubu? Mam 16 lat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”