Akt 61
Działo się we wsi Podklasztor 27.01/08.02.1899 roku o godz. 12 południe. Stawił się osobiście: Józef Perzyński, murarz, zamieszkały w kolonii Niemirówek, 34 lata mający, w obecności: Józefa Kuczmarzewskiego 40 lat i Józefa Cichy 55 lat mających, kolonistów zamieszkałych w kolonii Niemirówek i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że ono urodziło się w kolonii Niemirówek 12/24.01 bieżącego roku o godz. 5 wieczorem, od ślubnej jego żony Eleonory urodzonej Wilant, 34 lata mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym dokonanym dzisiaj, przez ks. Antoniego Gryczyńskiego proboszcza tej parafii, dano imię: Edward, a chrzestnymi jego byli: ks. Stanisław Abramowicz i Józefa Waś. Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym odczytany, przez nas tylko podpisany.
Akt 121
Działo się we wsi Łukowie 04/17.07.1902 roku o godz. 7 rano. Stawili się: Jan Welcz 47 lat i Walenty Lejb 23 lata mający syn zmarłej, obaj koloniści z Dorbozów i oświadczyli, że 02/15.07 bieżącego roku o godz. 10 w nocy zmarła w Dorbozach Katarzyna vel Helena Lejb urodzona Juszt vel Olearz vel Weiler, 43 lat mająca, urodzona w Korchowie parafia Tarnogród, a zamieszkała przy mężu w Dorbozach, córka Elżbiety Juszt vel Olearz. Zostawiła po sobie owdowiałego męża Matwieja (Maciej/Mateusz) Lejba. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Katarzyny Lejb akt ten oświadczającym niepiśmiennym odczytany, przez nas tylko podpisany.
-
Akt 173
Działo się we wsi Łukowie 21.11/04.12.1902 roku o godz. 8 rano. Stawili się: Jan Welcz 47 lat mąż zmarłej i Mikołaj Welcz 30 lat mający, obaj koloniści z Dorbozów i oświadczyli, że 19.11/02.12 bieżącego roku o godz. 10 w nocy zmarła w Dorbozach Katarzyna Welcz urodzona Lejb, 45 lat mająca, urodzona i zamieszkała przy mężu w Dorbozach, córka zmarłych Piotra i Katarzyny urodzonej Szot małżonków Lejbów. Zostawiła po sobie owdowiałego męża Jana Welcza. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Katarzyny Welcz akt ten oświadczającym niepiśmiennym odczytany, przez nas tylko podpisany.
Akt 280
Działo się we wsi Podklasztor 27.05/09.06.1901 roku o godz. 3 po południu. Stawił się osobiście: Józef Pierzyński (tak jest po polsku w nawiasie), kolonista zamieszkały w kolonii Niemirówek, 37 lat mający, w obecności: Józefa Kuczmarzewskiego 40 lat i Ignacego Przepiórczyńskiego 46 lat mających, kolonistów zamieszkałych w kolonii Niemirówek i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że ono urodziło się w kolonii Niemirówek 18/31.05 bieżącego roku o godz. 7 wieczorem, od ślubnej jego żony Eleonory urodzonej Wilant, 37 lata mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym dokonanym dzisiaj, przez ks. Józefa Smiecinskiego wikarego, dano imiona: Jan Bolesław, a chrzestnymi jego byli: Julian Dziurdzinski i Bronisława Razwałka. Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym odczytany, przez nas tylko podpisany.
Akt 241
Działo się we wsi Podklasztor 12/25.04.1909 roku o godz. 5 po południu. Stawił się osobiście: Józef Perzyński, 47 lat mający, kolonista zamieszkały w kolonii Niemirówek, w obecności: Konstantyna Sołka 32 lat i Kazimierza Winiarskiego 55 lat mających, kościelnych służących zamieszkałych we wsi Podklasztor i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że ono urodziło się we wsi Niemirówek 11/24.03 bieżącego roku o godz. 3 po północy, od ślubnej jego żony Eleonory urodzonej Wilant, 47 lat mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym dokonanym dzisiaj, przez ks. Andrzeja Dziubińskiego miejscowego wikarego, dano imiona: Stanisława, a chrzestnymi jego byli: Kazimierz Wismont i Władysława Misakowska. Opóźnienie w spisaniu aktu nastąpiło z powodu przedwczesnych narodzin dziecięcia. Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym odczytany, przez nas podpisany.
prosiłbym o pomoc w przetłumaczeniu
z tych samych rodziców akt ślubu ich córki Marianny z niejakim Andrzejem Brzozowskim
rok 1904 parafia Krasnobród
akt nr 6
Akt 6
Działo się we wsi Podklasztor 11/24.01.1904 roku o godz. 2 po południu. Oświadczamy, że w obecności świadków: Józefa Kuczmaszewskiego 44 lata i Walentego Durasa 58 lat mających, obaj gospodarze zamieszkali we wsi Niemirówek, zawarto dzisiaj religijny związek małżeński między:
Andrzejem Brzozowski – kawalerem, urodzonym we wsi Krzywystok, zamieszkałym we wsi Antoniówka, 25 lat mającym, synem Stanisława i Marianny urodzonej Obet/Obiet
a Marianną Perzyńską – panną, urodzoną i zamieszkałą we wsi Niemirówek, 18 lat mającą, córką Józefa i Heleny urodzonej Wilant.
Trzykrotne zapowiedzi w parafii tutejszej i Łabunie. Pozwolenie słowne od rodziców narzeczonej. Umowy przedślubnej nie zawarli. Ślubu udzielił ks. Józef Smieciński.
Sebastian_ pisze:Dziękuję Pani Krystyno
Proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia Julian Kasznia
rok 1913 akt nr 297 parafia Krasnobród
rodzice Tomasz i Marianna
Witam, zaintrygowało mnie Pańskie zainteresowanie szperaniem w zasobach ksiąg parafialnych (to fajna lecz żmudna robota) w momencie, gdy zahaczyło o osobę mi znaną, tzn. mojego osobistego dziadka. Zauważyłem też, że interesował się Pan m.in. aktem urodzenia jego brata (którego też znałem, bo jako mały chłopak grywałem w karty), a także osobami (m.in.pradziadkowie) z drzewka genealogicznego, które udało mi się zbudować szperając podobnie w skanach ksiąg parafialnych. Czy w jakimś szczególnym celu zainteresował się Pan aktami tych właśnie osób czy przez przypadek? Bo może potrafiłbym w czymś pomóc?
Nie wiem czy to akurat z mojego drzewa bo tam już z 4 odmianami nazwiska miałem styczność ale może z aktu coś wyniknie
akt zgonu Mentzel Eleonora, akt 228 parafia Lublin (Św. Jana), rok 1911
------------------------------
Arkakas
Jeśli mogę zapytać jak nazywał się Pański Dziadek ? a odpowiadając na pytanie Tworzę drzewo genealogiczne swojej rodziny i akta o które proszę o pomoc w tłumaczeniu dotyczą moich przodków tudzież rodzeństwa moich przodków.
Zakładając że Pana dziadkiem był Julian Kasznia to jego rodzona siostra jest (była) moją pra-pra babcią.
Jeżeli faktycznie jesteśmy jakoś spokrewnieni to bardzo chętnie poszerzyłbym swoje drzewo o materiały które udało się Panu zdobyć oraz podzielę się tym co ja uzbierałem.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian_ pisze:Pani Krystyno dziękuję jak zawsze
Nie wiem czy to akurat z mojego drzewa bo tam już z 4 odmianami nazwiska miałem styczność ale może z aktu coś wyniknie
akt zgonu Mentzel Eleonora, akt 228 parafia Lublin (Św. Jana), rok 1911
Lublin 02/06/1911 o 18:00,
Zgłaszający: Józef Bącławek(?), Antoni Kot, obaj pełnoletni służący szpitalni zam. w Lublinie,
Zmarły: Eleonora Mentzel, zm. 01/06/1911 o 8:00 w Lublinie w szpitalu Św. Wincentego, lat 54, wdowa, zam. w Lublinie, córka Leonarda i Julii zd. Gersz małż. Grzechotowskich.