Akt 14
Działo się w Żychlinie 14/27.01.1908 roku o godz. 11 w dzień. Oświadczamy, że dzisiaj stawili się osobiście: Stanisław Osiecki i żona jego Aleksandra urodzona Chodóbska i przedstawili świadectwo zawarcia związku małżeńskiego następującej treści:
Jestem świadkiem, że na podstawie świadectwa danego 04/17.01.1908 roku przez proboszcza parafii Żychlin, po podaniu ogłoszeń i na podstawie pozwolenia dla ks. Chodóbskiego proboszcza parafii Będków lub innemu księdzu na udzielenie ślubu, udzielonego przeze mnie 09/22.01.1008 roku duchownego obrzędu związku małżeńskiego w Będkowie między: Stanisławem Osieckim, kawalerem i Aleksandrą Chodóbską, panną, świadkami byli: Jan Osiecki i Mieczysław Chodóbski, w Będkowie 09/22.01.1908 roku, podpisał ks. Włodzimierz Chodóbski.
Na podstawie wyżej wymienionego dokumentu małżonkowie Osieccy przedstawili potrzebę sporządzenia aktu małżeństwa w księgach aktów stanu cywilnego parafii miejsca zamieszkania rodziców żony. Wobec tego na postawie art. 94 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego my przystąpiliśmy do sporządzenia aktu o związku małżeńskim. Oświadczamy, że:
09/22.01.1908 roku, w obecności świadków: Jana Osieckiego z Rozlazłowa powiat sochaczewski i Mieczysława Chodóbskiego, zamieszkałego w Zagrobach, obaj pełnoletni, zawarto religijny obrzęd związku małżeńskiego między:
Stanisławem Osieckim – kawalerem, 28 lat, urodzonym i zamieszkałym w Rozlazłowie Królewskim, synem Jana i Walerii urodzonej Brzozowska
i Aleksandrą Chodóbską – panną, 22 lata, urodzoną i zamieszkałą w Zagrobach, córką zmarłego Aleksandra i żyjącej Teofili urodzonej Jankowska.
Ślub poprzedziły trzy ogłoszenia w kościołach w Sochaczewie i Żychlinie. Z powodu pokrewieństwa między nowożeńcami w trzecim stopniu udzielono zezwolenia
Warszawskiego Arcybiskupa wydane 11/24.08.1907 roku za nr 4363. Religijny obrzęd zawarcia związku małżeńskiego dopełnił ks. Włodzimierz Chodóbski, proboszcz parafii Będków, na podstawie wyżej wymienionego zezwolenia, wydanego przez niżej podpisanego proboszcza. Akt ten, po odczytaniu, przez nas, strony i świadków podpisany.
Pozdrawiam.
Krystyna
Martaaaaa pisze:Dzień dobry,
bardzo proszę o zerknięcie (i przetłumaczenie tyle ile starczy cierpliwości) do aktu ślubu moich pradziadków, podstawowe informacje, typu nazwiska, daty znam, ale ten akt jest dość długi - 2 strony. Jestem bardzo ciekawa czy nie ma tam dodatkowych informacji?
Akt ślubu 14/1908 parafia Żychlin 22.01.1908
To co wiem:
Aleksandra Chodubska, córka Teofili z Jankowskich i Aleksandra
i
Stanisław Osiecki, syn Jana i Walerii z Brzozowskich
Link do indeksu:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Link do skanu:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =391&y=222
Dziękuję,
Marta