witam
mam wielka, ogromną prośbę o pomoc w tłumaczeniu...
Niby mi się udało ale większości nie mogę rozszyfowac....
Czy mogę liczyć na Waszą pomoc ?
http://picasaweb.google.pl/afra59/Skany ... directlink
pozdrawiam
Beata
Akt ślubu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
prośba o pomoc w tłumaczeniu z rosyjskiego.
Działo się w Warszawie dwudziestego ósmego stycznia / dziewiątego lutego/ tysiąc osiemset siedemdziesiątego trzeciego roku w szóstej godzinie wieczora. Oświadczam, że w obecności świadków Jana Foszkiewskiego(?) i Adama Żowoczyńskiego, ....., pełnoletnich mieszkających w Warszawie zawarty został religijny związek małżeński pomiędzy Adamem TOLSDORFF lat dwadzieścia sześć, młodzieńcem mieszczaninem urodzonym w Warszawie, synem Franciszka i Franciszki z domu Zdanowcz małżonków Tolsdorff, mieszkającym w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej pod numerem tysiąc trzydziestym czwartym i Józefą KOWALCZYK panną, służącą, lat trzydzieści siedem, urodzoną we wsi Bródno Warszawskiego Powiatu, córką zmarłych Jakuba i Klary małżonków Kowalczyk, mieszkającą w Warszawie przy ulicy Grzybowskiej pod numerem tysiąc trzydziestym czwartym. Małżeństwo to poprzedziły trzy ogłoszenia w dwudziestym szóstym dniu stycznia, drugim i dziewiątym dniach lutego bieżącego roku opublikowane w tutejszym parafialnym kościele Świętej Trójcy w Warszawie Pradze. Nowożeńcy oświadczyli, że umowa przedślubna między nimi nie była zawarta. Religijnego obrzędu ślubnego dokonał Ksiądz Augustyn Grabowski wikary tutejszego Parafialnego Kościoła. Akt ten po przeczytaniu nami tylko podpisany - nowożeńcy i świadkowie niepiśmienni.
Ks. Augustyn Grabowski zastępca
Pozdrawiam
Bogusław
Ks. Augustyn Grabowski zastępca
Pozdrawiam
Bogusław
-
Bonczyk_Paul

Pani Beato,
Przepraszam bardzo. MOJA pomyłka.
Paul Bonczyk
Przepraszam bardzo. MOJA pomyłka.
Paul Bonczyk
dziekuję pięknie 
własnie dowiedziałam się CIEKAWYCH rzeczy
mam pytanko tylko czy nazwisko panienskie matki Adama mozna odczytac - Zenowicz ??
pozdrawiam
Beata
własnie dowiedziałam się CIEKAWYCH rzeczy
pozdrawiam
Beata
Brakujące słowo to "szewców" - obaj świadkowie wykonywali ten zawód.
Nazwisko drugiego ze świadków - Nowoczyński.
Nazwisko panieńskie matki Adama zapisane zostało jako Zdanowicz.
pozdrawiam - tomek
Nazwisko drugiego ze świadków - Nowoczyński.
Nazwisko panieńskie matki Adama zapisane zostało jako Zdanowicz.
pozdrawiam - tomek