Akta metrykalne Rzeszów Fara i Grodzisko

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Anna22

Sympatyk

Akta metrykalne Rzeszów Fara i Grodzisko

Post autor: Anna22 »

Witam,

Chciałabym zlecić Towarzystwu wykonanie skanów (na użytek nie tylko mój ale i wszystkich) akt metrykalnych z wieku XVIII (tj. z lat 1700-ch przed rokiem 1800) z Fary Rzeszów oraz z Miasteczka Grodzisko (obecnie parafia Grodzisko Dolne).

Jestem gotowa wpłacić z góry za podróż, noclegi (jeśli potrzeba) oraz fatygę plus na przykład tysiąc złotych.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Piotrowska
Anna22.Piotrowska[at]linuxmail.org
KemMarzanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KemMarzanna »

Witam, również jestem zainteresowana tym terenem i chętnie dołączę się do prośby o indeksację akt z tych lat. W moim drzewie znajduje się przodek, który emigrował z Grodziska na przełomie 1800 roku na tereny zaboru rosyjskiego. Mam również informację od innej osoby, która również ma przodka z korzeniami z Grodziska. Takie informację zawierają ich akty ślubu, które zawarte były już na terenach parafii Puszcza Solska - Frampol po 1800 roku. Wszystko wskazuje na to, że urodzili się przed 1800 rokiem w Grodzisku i tam mieszkała ich rodzina. Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam Marzanna z domu Łozińska
suaveg

Sympatyk
Adept

Post autor: suaveg »

Też mam korzenie w tym rejonie. Mam trochę ksiąg z Grodziska Dl, Gr. I okolic. Mogę sprawdzić, jeśli podajcie na priv, kogo szukacie.
Sławek Nowak
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Re: wykonanie skanów: akta metrykalne Rzeszów Fara i Grodzis

Post autor: MP1982 »

Anna22 pisze:Witam,

Chciałabym zlecić Towarzystwu wykonanie skanów (na użytek nie tylko mój ale i wszystkich) akt metrykalnych z wieku XVIII (tj. z lat 1700-ch przed rokiem 1800) z Fary Rzeszów oraz z Miasteczka Grodzisko (obecnie parafia Grodzisko Dolne).

Jestem gotowa wpłacić z góry za podróż, noclegi (jeśli potrzeba) oraz fatygę plus na przykład tysiąc złotych.

Pozdrawiam serdecznie,
Anna Piotrowska
Anna22.Piotrowska[at]linuxmail.org
Witam,

pomysł ciekawy, kibicuję mu - mam jednak jedno podstawowe "ale".

Aniu, czy w niniejszej sprawie kontaktowałaś się już z proboszczem Fary w Rzeszowie oraz Kurią Rzeszowską? Otrzymałaś (już) zgodę od tych dwóch podmiotów na udostępnienie ksiąg i ich digitalizację, czy też nie?

Pozdrawiam,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Re: wykonanie skanów: akta metrykalne Rzeszów Fara i Grodzis

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Właśnie, właśnie.
Od cirka 20 lat fotografujemy z Leszkiem Ćwiklińskim księgi metrykalne w archiwach państwowych, diecezjalnych i po parafiach. Bezpłatnie. Na własny koszt jedziemy gdzie trzeba. Bo cały problem polega na chęci księdza, by mieć do dyspozycji zdigitalizowany zespół metrykalny tak w formie cyfrowej jak i zindeksowanej w księdze. Wielu w Polsce jest takich wolontariuszy. Jak by inaczej rozrastała się geneteka czy geneszukacz ?
Wszyscy dysponujemy profesjonalnym sprzętem zakupionym dzięki donacjom. Więc jesteśmy do dyspozycji, tylko gdzie mamy jechać ? W chwili obecnej fotografujemy dopływy w A.P. Koszalin. Informuje:
Krzycho z Koszalina
Anna22

Sympatyk

Post autor: Anna22 »

suaveg pisze:Też mam korzenie w tym rejonie. Mam trochę ksiąg z Grodziska Dl, Gr. I okolic. Mogę sprawdzić, jeśli podajcie na priv, kogo szukacie.
Dzień dobry Panie Sławku,
Przesłałam Panu na prv.
Pozdrawiam
Ania Piotrowska
markockim

Post autor: markockim »

Dzień Dobry !
Ja również chciałbym podpiąć się do tematu.
Moja rodzina pochodzi z miejscowości Grodzisko Dolne/Wólka Grodziska.
Jestem zainteresowany skanami takich metryk. Czy w tym temacie coś się dzieje ? Jest jakiś plan ?
Chyba 2-3 lata temu widziałem skany metryk z Grodziska Dolnego z końca XIX wieku na stronach Archiwum Państwowego (wg bazy PRADZIAD). Teraz wchodzę i tych skanów brak. Czy ktoś wie co się stało z tymi skanami ? Może przeniesione w inne miejsce ?
Tworkowski_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Tworkowski_Zbigniew »

Witam
Chyba dalej są
https://szukajwarchiwach.pl/59/1103/0#tabZespol
Pozdrawiam
waldemarb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: waldemarb »

suaveg pisze:Też mam korzenie w tym rejonie. Mam trochę ksiąg z Grodziska Dl, Gr. I okolic. Mogę sprawdzić, jeśli podajcie na priv, kogo szukacie.
Witam,

Poszukuje rodziny mojego dziadka:
Alojzy Baj ur. 14.06.1890, mieszkal w Opaleniskach/Majdanie
i pradziadka:
Franciszek Baj ur. 18.01.1852, mieszkal chyba w Grodzisku Dolnym.

Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek informacje o wyzej wymienionych
osobach.

Pozdrawiam,
Waldek
suaveg

Sympatyk
Adept

Na szukajwarchiwach.gov.pl jest księga chrztów z 1890r. Jest tam Alojzy Baj ur. 14.06.1890r w Majdanach (ochrzczony 15.06.1890). Zamieszkały Majdany 69 (wg starej numeracji oczywiście), jest adnotacja o jego śmierci 24.07.1956r, nie mogę odczytać w jakiej miejscowości zmarł, zdaje się, że coś na "S"). Tylko jego ojcem nie był Franciszek, a Jan. Jan Baj s. Józefa i Agaty Mazur. Matka to Agata Popin, c. Stanisława i Agaty Nicpoń. Chrzestni: Jozef Nicpoń i Anna Baj (żona Jana Baja).

Edit.
Znalazłem też Franciszka. Franciszek Baj s. Józefa i Agnieszki (Agaty) Mazurek zam Opaleniska 69, lat 36. 26.02.1889 wziął ślub z Agnieszka Lewandowska lat 24, c. Jakuba i Marii Papin. Swiadkowie: Kazimierz Wojnar i Walenty Urban.

Wygląda na to, że Franciszek był bratem Twojego pradziadka
Sławek Nowak
waldemarb

Sympatyk
Nowicjusz

Czy na tym skanie ojcem Alojzego jest Franciszek czy Jan:
https://szukajwarchiwach.pl/59/1103/0/- ... imWBJrWsHQ

Moze ja to zle przeczytalem.
W.

Ps. Majdany i Opaleniska to ta sama wies.
suaveg

Sympatyk
Adept

Faktycznie, chyba ja źle odczytałem. Jak teraz patrzę to jednak Franciszek. Przyjrzyj się też wcześniejszym latom. Zauważyłem tam Mateusza Baj (zdaje się że nr domu 43) dane rodziców nie zgadzają się w pełni, ale są bardzo podobne, trzeba by się w to głębiej wgryźć. Mateusz mógł być bratem Franciszka (możliwe że dane są przekręcone - co często się zdarza w tych księgach), mogl być też jakąś dalsza rodzina.
Sławek Nowak
waldemarb

Sympatyk
Nowicjusz

Pomylki sie zdarzaja.
A czy moge prosic o link do tego skanu z Mateuszem ?

W.
suaveg

Sympatyk
Adept

Niestety z lat 50tych XIX mam tylko księgi z Wólki i że Zmyslowki
Sławek Nowak
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marek70 »

waldemarb pisze:Czy na tym skanie ojcem Alojzego jest Franciszek czy Jan:
https://szukajwarchiwach.pl/59/1103/0/- ... imWBJrWsHQ

Moze ja to zle przeczytalem.
W.

Ps. Majdany i Opaleniska to ta sama wies.
Ojcem Alojzego jest Franciszek Baj rolnik syn Józefa i Agaty zd. Mazur.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy przesunięte”