Dzień dobry,
Proszę o tłumaczenie aktu ślubu Franciszka Klapa vel Malczyka (w taki sposób nazwisko jest zapisane w akcie, aktualnie występuje w innej formie) z Antoniną Sochą. Akt ślubu nr 1 z roku 1910
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 2628&y=116
Udało mi się rozszyfrować datę 19 grudnia 1909 (1 stycznia 1910) o 6 wieczorem. Poza datą niewiele więcej rozszyfrowałem.
W akcie są wymienieni rodzice Franciszka, Walenty i Franciszka z Batorych, oraz tylko matka Antoniny, Antonina (?).
Interesują mnie wszystkie informacje jakie są zawarte w akcie.
Dziękuję,
Michał
ok - Akt ślubu 1910/1, Warszawa parafia św. Krzyża
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
ok - Akt ślubu 1910/1, Warszawa parafia św. Krzyża
Ostatnio zmieniony pn 14 gru 2020, 20:40 przez mickm, łącznie zmieniany 1 raz.
Akt ślubu 1910/1, Warszawa parafia św. Krzyża
ślub - 19.XII.1909/ 01.I.1910
świadkowie - Walenty Klapa vel Malczyk, ojciec młodego, kupiec i Piotr Ślusarczyk, oficjalista, obaj z Warszawy
Franciszek - kawaler, oficjalista, zam. w Warszawie, przy ul. Włodzimierskiej pod nr 408 i 9 "D", urodzony we wsi i parafii Maluszyn, pow. noworadomskim, syn Walentego i Franciszki z Batorych, lat 25
Antonina - panna, służąca, zam. w Warszawie, przy ul. Smolnej pod nr 2982 "A" "F", urodzona w Warszawie, w parafii św. Barbary, córka niezamężnej Antoniny Socha, lat 23
- zapowiedzi - trzy w tut. parafii
- dyspensę od "czasów zakazanych" dała Generalna Konsystoria Archidiecezji Warszawskiej, dn. 17/30.XII.1909 za nr 6452
- umowy ślubnej nie zawarli
Ela
świadkowie - Walenty Klapa vel Malczyk, ojciec młodego, kupiec i Piotr Ślusarczyk, oficjalista, obaj z Warszawy
Franciszek - kawaler, oficjalista, zam. w Warszawie, przy ul. Włodzimierskiej pod nr 408 i 9 "D", urodzony we wsi i parafii Maluszyn, pow. noworadomskim, syn Walentego i Franciszki z Batorych, lat 25
Antonina - panna, służąca, zam. w Warszawie, przy ul. Smolnej pod nr 2982 "A" "F", urodzona w Warszawie, w parafii św. Barbary, córka niezamężnej Antoniny Socha, lat 23
- zapowiedzi - trzy w tut. parafii
- dyspensę od "czasów zakazanych" dała Generalna Konsystoria Archidiecezji Warszawskiej, dn. 17/30.XII.1909 za nr 6452
- umowy ślubnej nie zawarli
Ela