par. Czersk, Warszawa ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

el_za

Sympatyk
Mistrz

Re: Akt ślubu 1892 r. Władysław Sętowski [Sentowski]

Post autor: el_za »

Uzupełniając:
Działo się w Warszawie w parafii pw. Św. Aleksandra w dniu 22 lipca/3 sierpnia 1879 roku o godzinie 18,00. Oświadczamy, że w obecności (świadków): Józefa Kopystyńskiego, ślusarza i Juliana Kin, stolarza, obydwóch mających po 23 lata, mieszkających w Warszawie, zostało zawarte religijne małżeństwo pomiędzy Władysławem Sentowskim, stolarzem, kawalerem, lat 26, urodzonym w powiatowym mieście Przasnyszu guberni płockiej, synem nieżyjącej, niezamężnej Weroniki Sentowskiej, a Magdaleną Przybiesieską vel Przybyszewską, panną, przebywającą przy rodzinie, lat 20, urodzoną w Warszawie, córką nieżyjących Jana, kolonisty i Józefy urodzonej Łukasiewicz, małżonków Przybiesieskich, oboje mieszkający w Warszawie, on w parafii Wszystkich Świętych pod numerem 1428, ona w tutejszej parafii pod numerem 1597.
zapowiedzi - trzykrotne w obu parafiach (tutejszej i Wszystkich Świętych)
umowy ślubnej nie zawarli
pozwolenie obecnego przy akcie Józefa Nowaczyńskiego, opiekuna narzeczonej dano słownie

niezamężna - panna
informacji dot. parafii w której urodził się młody nie ma, ale wystarczy, że zajrzysz do Geneteki, jego akt urodzenia jest zindeksowany
akty chrztu obojga są także dostępne w aneksach do ślubu, tu:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... leksandra/

Ela
Awatar użytkownika
sylhor

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sylhor »

el_za pisze:Uzupełniając:
Działo się w Warszawie w parafii pw. Św. Aleksandra w dniu 22 lipca/3 sierpnia 1879 roku o godzinie 18,00. Oświadczamy, że w obecności (świadków): Józefa Kopystyńskiego, ślusarza i Juliana Kin, stolarza, obydwóch mających po 23 lata, mieszkających w Warszawie, zostało zawarte religijne małżeństwo pomiędzy Władysławem Sentowskim, stolarzem, kawalerem, lat 26, urodzonym w powiatowym mieście Przasnyszu guberni płockiej, synem nieżyjącej, niezamężnej Weroniki Sentowskiej, a Magdaleną Przybiesieską vel Przybyszewską, panną, przebywającą przy rodzinie, lat 20, urodzoną w Warszawie, córką nieżyjących Jana, kolonisty i Józefy urodzonej Łukasiewicz, małżonków Przybiesieskich, oboje mieszkający w Warszawie, on w parafii Wszystkich Świętych pod numerem 1428, ona w tutejszej parafii pod numerem 1597.
zapowiedzi - trzykrotne w obu parafiach (tutejszej i Wszystkich Świętych)
umowy ślubnej nie zawarli
pozwolenie obecnego przy akcie Józefa Nowaczyńskiego, opiekuna narzeczonej dano słownie

niezamężna - panna
informacji dot. parafii w której urodził się młody nie ma, ale wystarczy, że zajrzysz do Geneteki, jego akt urodzenia jest zindeksowany
akty chrztu obojga są także dostępne w aneksach do ślubu, tu:
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... leksandra/

Ela
Elu, bardzo ci dziękuje za uzupełnienie, wniosłaś nowe pomocne wątki! Domyślam się że to co "wytłuściłaś" ma jakie ważne znaczenie, ale ponieważ jestem zupełnie początkującym genealogiem, nie wiem za bardzo jak to "czytać", czy nie będzie problemem jeśli mi pomożesz jeszcze w tej kwestii ? dziękuje
Sylwia
el_za

Sympatyk
Mistrz

To co wytłuściłam to uzupełnienie, ma takie samo znaczenie jak pozostałe informacje. Oczywiście to Ty oceniasz, która informacja jest dla Ciebie ważna, a która ważniejsza. Dla następnego kroku w poszukiwaniach masz wszystkie dane i wskazówki, gdzie szukać metryk urodzenia młodych - czyli Geneteka i aneksy do ślubu.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Ela
Awatar użytkownika
sylhor

Sympatyk
Nowicjusz

el_za pisze:To co wytłuściłam to uzupełnienie, ma takie samo znaczenie jak pozostałe informacje. Oczywiście to Ty oceniasz, która informacja jest dla Ciebie ważna, a która ważniejsza. Dla następnego kroku w poszukiwaniach masz wszystkie dane i wskazówki, gdzie szukać metryk urodzenia młodych - czyli Geneteka i aneksy do ślubu.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Ela
Jesteś nieocenioną pomocą :) dziękuje ci bardzo. Mam pytanie o te aneksy. Czy one były sporządzane przez Parafię w której brali ślub ? bo tam jest data późniejsza z roku kiedy brali ślub, ale nie ta sama dokładnie. Czy masz może wiedzę jak to się odbywało ? chodzi mi szczególnie o akt chrztu Władysława. Niestety końcówka jest po rosyjsku i nie bardzo wiem z jakiej to parafii i czemu jest późniejsza data na końcu. https://poczekalnia.genealodzy.pl/plik ... 9_0460.jpg
strona 2 https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 9_0461.jpg
Nie wiem też zupełnie jak odnaleźć jego matkę, której nigdzie nie ma poza wzmianką w akcie jego chrztu i urodzenia. Z czego wiem że była niemężna więc raczej nie ustalę kto był ojcem. trop mi się tu urywa i zupełnie nie wiem jak z tym ruszyć poza tym że mniej więcej wiem z aktu chrztu i urodzenia ile mogła mieć lat i że była wtedy w Przasnyszu. Czy masz jakiś pomysł ?
Bardzo dziękuje za te aneksy, bo nawet nie wiedziałam że takie istnieją.
Pozdrawiam
Sylwia
el_za

Sympatyk
Mistrz

Aneksy, to dokumenty składane w parafii w której młodzi brali ślub, metryki urodzenia z parafii w której się urodzili, akty znania gdy nie mogli dołączyć metryk chrztu, akty zgonów poprzednich małżonków w przypadku wdów i wdowców. To tak jak dzisiaj, trzeba przed ślubem dołączyć metryki. Data późniejsza, bo to data wystawienia odpisu metryki w parafii urodzenia. Dopisek na końcu mówi o zgodności z oryginałem i kto wystawił odpis.
Z matką może być problem, trzeba najpierw szukać w Przasnyszu, jeżeli nie znajdziesz to przeszukiwać za pomocą Geneteki lub Geneszukacza i liczyć, że gdzieś na nią natrafisz.
Jego akt chrztu jest z parafii rzymsko-katolickiej w Przasnyszu, jej z parafii św. Andrzeja w Warszawie.

Ela
Awatar użytkownika
sylhor

Sympatyk
Nowicjusz

el_za pisze:Aneksy, to dokumenty składane w parafii w której młodzi brali ślub, metryki urodzenia z parafii w której się urodzili, akty znania gdy nie mogli dołączyć metryk chrztu, akty zgonów poprzednich małżonków w przypadku wdów i wdowców. To tak jak dzisiaj, trzeba przed ślubem dołączyć metryki. Data późniejsza, bo to data wystawienia odpisu metryki w parafii urodzenia. Dopisek na końcu mówi o zgodności z oryginałem i kto wystawił odpis.
Z matką może być problem, trzeba najpierw szukać w Przasnyszu, jeżeli nie znajdziesz to przeszukiwać za pomocą Geneteki lub Geneszukacza i liczyć, że gdzieś na nią natrafisz.
Jego akt chrztu jest z parafii rzymsko-katolickiej w Przasnyszu, jej z parafii św. Andrzeja w Warszawie.
Ela
Bardzo ci dziękuje za te wszystkie wyjaśnienia i tłumaczenie !
kończę już ten wątek i zgodnie z regulaminem będę zamieszać kolejne bo znalazłam kilka aktów. :)
pozdrawiam serdecznie
Sylwia
Ostatnio zmieniony śr 09 gru 2020, 10:37 przez sylhor, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

regulamin nie nakazuje nowego wątku dla następnego tłumaczenia
wręcz wskazane jest kontynuowanie w istniejącym
w nowych postach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
sylhor

Sympatyk
Nowicjusz

aha ! no to nie zrozumiałam, znowu dziękuje za pomoc :) będę kontynuować w takim razie
Sylwia
Ostatnio zmieniony śr 09 gru 2020, 10:37 przez sylhor, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i wtedy bez OK:)
Ok przekłada się na "nie ma potrzeb", więc i zaglądać nie ma po co
brak OK - powoduje (zbędny jeśli OK nie ma, a powinna być) sprawdzenia czego duszy trzeba:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Temat tymczasowo zamknięty.

Będzie na nowo otwarty po zmoderowaniu.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Posty nie związane z tematem [Off-Topic] zostały wyłączone z tego wątku.

Bądźmy życzliwi wobec osób, które zamieściły swoje pierwsze wątki na Forum.
Na Forum przede wszystkim wzajemnie sobie pomagamy.
Pozdrawiam serdecznie, Maria
Administrator
Awatar użytkownika
sylhor

Sympatyk
Nowicjusz

Akt ślubu Kazmiera Krecinska 1914 r. Warszawa

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu aktu ślubu Kazimiery Krecińskiej i Józefa Kryskiego Warszawa parafia Św. Stanisława 1914 r.

akt > https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0

Dziękuje z góry za pomoc.
Sylwia
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 14 times

Akt ślubu Kazmiera Krecinska 1914 r. Warszawa

Post autor: Marek70 »

Podawaj nr aktu.

Warszawa par. wolska 24/08/1914 o 17:00,
Świadkowie: Roman Pierzchlewicz kotlarz, Franciszek Kreski jubiler, pełnoletni zam. w Warszawie,
Młody: Józef Kryski, kawaler, lat 31, mistrz złotnicki, zam. w Warszawie przy ul. Wolskiej nr 26, ur. w Warszawie w parafii Przemienienia Pańskiego, syn zmarłych Józefa i Wiktorii zd. Szwetowska małż. Krsyskich,
Młoda: Kazimiera Elżbieta Krecińska, panna, lat 37, szwaczka, zam. w Warszawie przy ul. Wolskiej nr 26, ur. w Warszawie w parafii Narodzenia NMP, córka zmarłych Teodora i Matyldy zd. Wilman małż. Krecińskich.

Zwolnienie od trzech ogłoszeń od biskupa warszawskiego z dnia dzisiejszego nr 4773.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Awatar użytkownika
sylhor

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Akt ślubu Kazmiera Krecinska 1914 r. Warszawa

Marek70 pisze:Podawaj nr aktu.

Warszawa par. wolska 24/08/1914 o 17:00,
Świadkowie: Roman Pierzchlewicz kotlarz, Franciszek Kreski jubiler, pełnoletni zam. w Warszawie,
Młody: Józef Kryski, kawaler, lat 31, mistrz złotnicki, zam. w Warszawie przy ul. Wolskiej nr 26, ur. w Warszawie w parafii Przemienienia Pańskiego, syn zmarłych Józefa i Wiktorii zd. Szwetowska małż. Krsyskich,
Młoda: Kazimiera Elżbieta Krecińska, panna, lat 37, szwaczka, zam. w Warszawie przy ul. Wolskiej nr 26, ur. w Warszawie w parafii Narodzenia NMP, córka zmarłych Teodora i Matyldy zd. Wilman małż. Krecińskich.

Zwolnienie od trzech ogłoszeń od biskupa warszawskiego z dnia dzisiejszego nr 4773.
AKT 399

Pan młody ma na nazwisko Kryski ? a rodzice Krsyskich ?

Dziękuje, rozumiem, że to jest skondensowany skrót tego aktu ? nie jest to dosłowne tłumaczenie ? czy ewentualnie mogę prosić o weryfikację jeszcze innych tłumaczy ? to jest jedyny ślad jaki posiadam z tej linii i są dla mnie ważne wszystkie szczegóły. Bardzo dziękuje za pomoc
el_za

Sympatyk
Mistrz

Re: Akt ślubu Kazmiera Krecinska 1914 r. Warszawa

nazwisko "Krsyskich" to zwykła literówka, jedna litera za dużo
Marek przetłumaczył wszystkie istotne dane, reszta tekstu to standardowe formułki.

Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”