Akt małżeństwa - 1889 - Piszczac - Kucharewicz/Urycz

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Iusgene

Sympatyk

Post autor: Iusgene »

Chciałbym poprosić o pomoc w tłumaczeniu aktu małżeństwa moich 2xpradziadków Mikołaja Kucharewicza i Józefy Urycz (występowała też forma Gurycz a nawet Górczenko) ale widzę, że tutaj to najprawdopodbniej Urycz.

Bardzo zależy mi na imionach rodziców Mikołaja i nazwisku panieńskim jego matki co pozwoliłoby mi potwierdzić całą mozolnie "skonstruowaną" na bazie wcześniejszych dokumentów linię Kucharewiczów z miejscowości Woskrzenice.

Udało mi się odczytać, że rodzicami Józefy byli Paweł i Sołomia z domu Andrejuk, ale może to tylko wyobraźnia mi tak podpowiedziała :)

Bardzo proszę też o pomoc z wiekiem państwa młodych bo to bardzo istotna informacja dla dalszyh poszukiwań.

Link poniżej - akt nr 12
https://szukajwarchiwach.pl/35/2273/0/1 ... JpZ9TFhPAw

Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: Kamiński_Janusz »

Działo się w osadzie Piszczac 5 listopada 1889 roku, o godzinie 2 po południu. Oznajmiamy w obecności świadków: Romana Jakowlewa Kotoszewskiego lat 28 i Jana Osipowa Chwalewskiego lat 27, obu włościan wsi Dąbrowica Mała, że dzisiaj zawarty został religijno-małżeński związek między: Mikołajem Kucharewiczem kawalerem, włościaninem wsi Woskrzenice, lat 27 mającym synem Ilii i Konstancji z domu Grygorczuk, - i Józefą Urycz panną lat 20, włościanką wsi Dąbrowica Mała, córką Pawła i Sołomii z domu Andrejuk.
Małżeństwo to poprzedziły trzy ogłoszone zapowiedzi: 22, 29 października i 5 listopada w piszczackiej i w woskrzenickiej cerkwi prawosławnej. Oświadczenia rodziców nowożeńców udzielone zostały ustnie. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawierali. Akt ten, po przeczytaniu, przez nas podpisany został; świadkowie niepiśmienni.
Kapłan Jan Żetowski, proboszcz piszczackiej parafii /.../.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”