Poproszę o tłumaczenie aktu dziś odnalezienego aktu chrztu Wacława Cyran brata mojej prababci.
Rodzice to Józef Cyran i Franciszka Michalina Derm. http://szukajwarchiwach.pl/skan/1497827/
Numer aktu 1565
Zdarzyło się w Warszawie w parafii św. Krzyża szesnastego (dwudziestego ósmego) października tysiąc osiemset osiemdziesiątego ósmego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawił się Józef Cyran, szewc lat dwadzieścia cztery, w Warszawie zamieszkały przy ulicy Widok pod numerem tysiąc pięćset sześćdziesiątym siódmym, w przytomności Franciszka Waskiewskiego, murarza i Józefa Kustasz, służącego, pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone tu w Warszawie w jego mieszkaniu jedenastego (dwudziestego trzeciego) września bieżącego roku o godzinie piątej rano z jego prawnej małżonki Franciszki Michaliny z domu Derm, lat dwadzieścia jeden. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym, udzielonym tego dnia dano imię Wacław. Rodzicami chrzestnymi jego byli Franciszek Waskiewski i Domicella Wójcikowska. Opóźnienie zgłoszenia nastąpiło z powodu braku czasu. Akt ten po przeczytaniu przez nas, ojca i (jednego) świadka podpisany, drugi świadek pisać nie potrafi.
Ksiądz Marceli Karpiński
A ja znalazłam dzisiaj w nocy skan aktu ślubu babci Kamili z dziadkiem Janem, zawarty w 1891 r. w parafii Św. Andrzeja w Warszawie. Czy ktoś mi może pomóc przetłumaczyć? http://91.207.156.23/scans/72/159/0/0/97/554.jpg. Bardzo proszę i z góry dziękuję.
dede43
bardzo prosiłbym o ostrożne używanie 91.207... etc (np ograniczenie do rejestrów i bardziej zbiorowych niż indywidualnych potrzeb)
są już dostępne skany poprzez www.szukajwarchiwach.pl tzn przez docelowy sposób
Witaj dede43,
poniżej tłumaczenie aktu małżeństwa Twoich Dziadków.
146 Zdarzyło się w Warszawie, w parafii św. Andrzeja dwudziestego siódmego czerwca (dziewiątego lipca) tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku o godzinie dziesiątej rano. Oświadczamy, że w przytomności świadków Juliana Bielińskiego, urzędnika Nadwiślańskiej Kolei Żelaznej i Józefa Cetnerskiego, oficjalisty (urzędnika) Nadwiślańskiej Kolei Żelaznej, pełnoletnich, zamieszkałych w Warszawie, zawarto w owym czasie religijny związek małżeński między Janem Kwiatkowskim, kawalerem, porucznikiem rezerwy 13-go Białozerskiego Pułku Piechoty Wojsk Imperatorsko-Rosyjskich, lat trzydzieści, urodzonym w tej parafii, synem Józefa i Anieli z Wrońskich małżonków Kwiatkowskich, zamieszkałym w Kiszyniowie w Guberni Besarabskiej i Kamillą Marią Cetnerską, panną przy […], lat dwadzieścia cztery, urodzoną w Wojcieszkowie w Guberni Siedleckiej w Powiecie Łukowskim, córką Maurycego i Anny z Wrońskich małżonków Cetnerskich, zamieszkałą w Warszawie przy ulicy Chłodnej pod numerem siedemset siedemdziesiątym drugim. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi, ogłoszone w kościołach parafialnych: tutejszym dziewiątego (dwudziestego pierwszego), szesnastego (dwudziestego ósmego) i dwudziestego trzeciego czerwca (piątego lipca), rówieńskim Guberni Podolskiej trzynastego, szesnastego i dwudziestego czerwca i kiszyniowskim w Guberni Besarabskiej trzykrotnie w tym roku były ogłoszone. Na małżeństwo krewnych drugiego i trzeciego stopnia pozwolenia udzielił Arcybiskup Metropolita Warszawski dnia czwartego (szesnastego) czerwca bieżącego roku, pozwolenie numer dwa tysiące sześćset trzydzieści osiem. Nowozaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijnej ceremonii zaślubin dopełnił Ksiądz Jan Niemira (?), wikariusz tutejszego kościoła parafialnego. Akt ten po przeczytaniu przez nas i przez obecnych podpisany.
Ponieważ tłumaczenie sprawiło mi nieco kłopotu, proszę bardziej doświadczonych kolegów o sprawdzenie i ewentualną weryfikację.
Zgodnie z prośbą wtrąciłbym swoje trzy grosze:
- Oficjalista to też urzędnik, ale niższej rangi.
- …. zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek …. albo …. zawarto tego dnia religijny związek ….
- … Kamillą Marią Cetnerską, panną przy rodzinie, lat dwadzieścia cztery …
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Jeszcze raz dzięki obu Panom za tłumaczenie. Z aktu dowiedziałam się, że dziadek Jan urodził się w 1861 r. w tej samej parafii, w której odbywał się jego ślub. Mam 574 skany do przejrzenia.....
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.