Akt urodzenia, Wacławek, Chojnata-1873r=OK
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Akt urodzenia, Wacławek, Chojnata-1873r=OK
Proszę o przetłumaczenie z języka rosyjskiego aktu urodzenia nr 14 Eleonory Wacławek urodzonej w 1873r we wsi Chojnatka, parafia Chojnata
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 821&y=1467
Zależy mi na dość dokładnym przetłumaczeniu.
Z góry serdecznie dziękuje
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 821&y=1467
Zależy mi na dość dokładnym przetłumaczeniu.
Z góry serdecznie dziękuje
Ostatnio zmieniony wt 30 mar 2021, 16:15 przez stony76, łącznie zmieniany 2 razy.
Marcin Stosio
Akt urodzenia, Wacławek, Chojnata-1873r
ur 29 luty
stawiła się Kryńska Łucja akuszerka z Zawad oraz Wacławek Stanisław 35 lat i Grąda Józefa 32 lat zamieszkali w Hucie Wolskiej , (tak jest w akcie a nie znam takiej miejscowości)
dziecko Eleonora ur w ( Hucie Wolskiej)
matka Wacławek Franciszka, niezamężna, lat 28.
Chrzestni - Obrzydocki Michał i Wacławek Balbina
Obecnie w par. Chojnata są takie wsie Antoninów, Budy Chojnackie, Chojnata, Chojnatka, Chrzczonowice, Franciszków, Gołyń, Huta Zawadzka, Janów, Kowiesy, Michałowice, Nowy Lindów, Paplin, Paplinek, Turowa Wola, Ulaski, Wędrogów, Wola Pękoszewska (10 domów), Wylezin Nowy, Wylezin Stary, Wymysłów, Zawady
Pewnie znasz odpowiedź, dlaczego taka miejscowość wpisana. Może tam jakoś zakład był, może i coś takiego kiedyś słyszałam
stawiła się Kryńska Łucja akuszerka z Zawad oraz Wacławek Stanisław 35 lat i Grąda Józefa 32 lat zamieszkali w Hucie Wolskiej , (tak jest w akcie a nie znam takiej miejscowości)
Obecnie w par. Chojnata są takie wsie Antoninów, Budy Chojnackie, Chojnata, Chojnatka, Chrzczonowice, Franciszków, Gołyń, Huta Zawadzka, Janów, Kowiesy, Michałowice, Nowy Lindów, Paplin, Paplinek, Turowa Wola, Ulaski, Wędrogów, Wola Pękoszewska (10 domów), Wylezin Nowy, Wylezin Stary, Wymysłów, Zawady
Pewnie znasz odpowiedź, dlaczego taka miejscowość wpisana. Może tam jakoś zakład był, może i coś takiego kiedyś słyszałam
Re: Akt urodzenia, Wacławek, Chojnata-1873r
Dziękuje serdecznie.Kinga_Ch pisze:ur 29 luty
Trochę mi się to nie zgadza z przetłumaczonym aktem ślubu Eleonory. Wynika z niego że matka maiła na imię Antonina a ona sama urodziła się we wsi Chojnatka.
Nie jestem pewien roku urodzenia. Czy jest to rok 1873 czy 1874. Gdy zmarła w 1946r miała 72 lata, a gdy wychodziła za mąż miała 25 lat. Akurat z parafii Chojnata nie ma ksiąg z roku 1874.
Ostatnio zmieniony pt 26 mar 2021, 12:26 przez stony76, łącznie zmieniany 2 razy.
Marcin Stosio
Podeślij ten akt ślubu.
https://szukajwarchiwach.pl/72/1216/0/- ... R1MQRqGd5wKinga_Ch pisze:Podeślij ten akt ślubu.
NR AKTU <b> 98 </b>
Marcin Stosio
No tak. Urodzona w Chojnacie, córka Antoniny.
Ale jedno się zgadza. Brak danych ojca.
Z doświadczenia wiem, że tacy zgłaszający obcy popełniają błędy w podaniu np. imienia a nawet nazwiska. Miałam taki przypadek u siebie. Położna zmieniła nazwisko dziecka przy zgłoszeniu.
po 2. Matka mogła mieć 2 imiona i traktowano je zamiennie. Moim zdaniem to ta sama Eleonora. Trzeba poszukać aktu urodzenia matki, o ile jest to możliwe. gdzieś 1853 i okolice
Kluczową postacią jest tu Balbina Wacławek. Ona może pomóc rozwiązać zagadkę, bo jej mąż Józef może być bratem rodzonym lub stryjecznym matki Eleonory
Z doświadczenia wiem, że tacy zgłaszający obcy popełniają błędy w podaniu np. imienia a nawet nazwiska. Miałam taki przypadek u siebie. Położna zmieniła nazwisko dziecka przy zgłoszeniu.
po 2. Matka mogła mieć 2 imiona i traktowano je zamiennie. Moim zdaniem to ta sama Eleonora. Trzeba poszukać aktu urodzenia matki, o ile jest to możliwe. gdzieś 1853 i okolice
Kluczową postacią jest tu Balbina Wacławek. Ona może pomóc rozwiązać zagadkę, bo jej mąż Józef może być bratem rodzonym lub stryjecznym matki Eleonory
Odnalazłem akt zgonu Eleonory Wacławek z męża Kacpura, potwierdza się fakt że matka Eleonory miała na imię Antonina. Wiek matki wskazuje na urodzenie się jej 1845 lub 1844. Przeszukałem księgi z tamtych lat (indeksy urodzonych) i nie widnieje takowa. Dopiero 1843r jest urodzona Antonina, ale ta z kolei wychodzi za mąż i niestety nie ma córki Eleonory.Kinga_Ch pisze:No tak. Urodzona w Chojnacie, córka Antoniny.
Marcin Stosio