Dzień dobry,
Prosiłbym o przetłumaczenie aktu zgonu Józefy Filipiak zamieszkałej w Ułomiu.
Poniżej link do aktu (akt nr 63, skan nr 62 )
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... =257961510
Z góry dziękuje za pomoc,
Wojtek
OK Akt zgonu Filipiak - Byczyna, 1905
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ostatnio zmieniony wt 16 lut 2021, 15:57 przez hibagon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
filipiak_mirek

Akt zgonu Filipiak - Byczyna, 1905
Wieś Byczyna 5/18.11.1905 godz.12.00
Józefa Raszka 62 lata, żona rolnika, urodzona w Chełmicach*, zamieszkała w Ułomiu, zmarła 3/16.11.1905 [w Ułamiu]**
Rodzice:
Wojciech Filipiak
Marianna Filipiak
Wdowiec:
Walenty Raszka
Zgłaszający:
Jan Brudziński, 45 lat rolnik zamieszkały w Ułamiu
Wojciech Staszyński, 42 lata rolnik zamieszkały w Ułamiu
akt sporządził i podpisał ks. Alojzy Gubdatr, proboszcz byczyński, zarządzający aktami stanu cywilnego
SGKP
*t.1, s.560
Chełmica, Wielka i Mała – dwie wsie w pow. Lipnowskim, gmina Spethal, parafia Chełmica Wielka, leżą przy drodze z Włocławka do Lipna, kościół parafialny dekanatu lipnowskiego, był tu wiatrak, młyn wodny i karczma.
t.1,s.559-560
Chełmce, kolonia pow. Inowrocławski.
Chełmce, wieś nad jez. Gopłem, pow. Inowrocławski, kościół parafialny dekanatu kruświckiego.
**t.12, s.795
Ułomie, wieś notowana 1250 r. mianem Unome, powiat nieszawski, gmina Sędzin, parafia Byczyn, 1557 r. wieś Ułomie w parafii Byczyna, własność Andrzeja Blinowskiego kanonika włocławskiego, płaciła z części kantora i kanonika kruszwickiego od 7 łanów 1 czynsz (patrz Pawiński, Wielkopolska, t.II, s.28)
Józefa Raszka 62 lata, żona rolnika, urodzona w Chełmicach*, zamieszkała w Ułomiu, zmarła 3/16.11.1905 [w Ułamiu]**
Rodzice:
Wojciech Filipiak
Marianna Filipiak
Wdowiec:
Walenty Raszka
Zgłaszający:
Jan Brudziński, 45 lat rolnik zamieszkały w Ułamiu
Wojciech Staszyński, 42 lata rolnik zamieszkały w Ułamiu
akt sporządził i podpisał ks. Alojzy Gubdatr, proboszcz byczyński, zarządzający aktami stanu cywilnego
SGKP
*t.1, s.560
Chełmica, Wielka i Mała – dwie wsie w pow. Lipnowskim, gmina Spethal, parafia Chełmica Wielka, leżą przy drodze z Włocławka do Lipna, kościół parafialny dekanatu lipnowskiego, był tu wiatrak, młyn wodny i karczma.
t.1,s.559-560
Chełmce, kolonia pow. Inowrocławski.
Chełmce, wieś nad jez. Gopłem, pow. Inowrocławski, kościół parafialny dekanatu kruświckiego.
**t.12, s.795
Ułomie, wieś notowana 1250 r. mianem Unome, powiat nieszawski, gmina Sędzin, parafia Byczyn, 1557 r. wieś Ułomie w parafii Byczyna, własność Andrzeja Blinowskiego kanonika włocławskiego, płaciła z części kantora i kanonika kruszwickiego od 7 łanów 1 czynsz (patrz Pawiński, Wielkopolska, t.II, s.28)
Dziękuje, ma Pan może jakieś znane sobie powiązanie z moją pra pra babcią?
-
filipiak_mirek

Odpowiadając na Pana pytanie
to wg moich dotychczas potwierdzonych źrodel nie posiadam takiego
powiazania (moje tropy odnosnie PRZODKÓW prowadza raczej
w kierunku płd-wschód od rzeki Bug; dawne woj. wolynskie).
to wg moich dotychczas potwierdzonych źrodel nie posiadam takiego
powiazania (moje tropy odnosnie PRZODKÓW prowadza raczej
w kierunku płd-wschód od rzeki Bug; dawne woj. wolynskie).