Akt Urodzenia - Stanisława Kostromska -Warszawa Praga -1896

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Akt Urodzenia - Stanisława Kostromska -Warszawa Praga -1896

Post autor: Tomek_Kielpinski »

Bardzo proszę o przetłumaczenie. I informację o co chodzi ze zmianą imienia. W akcie jest Barbara Sas, w genetece Katarzyna - tak jak w dopisku na marginesie AU.

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 706&y=1991

I dziękuję Mailittio za indeksację :-)

PS. I jeśli mogę prosić, to również AM jej rodziców

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... &x=0&y=283
Gośka

Sympatyk
Legenda

Re: Akt Urodzenia - Stanisława Kostromska -Warszawa Praga -1

Post autor: Gośka »

Tomek_Kielpinski pisze:Bardzo proszę o przetłumaczenie. I informację o co chodzi ze zmianą imienia. W akcie jest Barbara Sas, w genetece Katarzyna - tak jak w dopisku na marginesie AU.

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 706&y=1991

I dziękuję Mailittio za indeksację :-)

PS. I jeśli mogę prosić, to również AM jej rodziców

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... &x=0&y=283
Witaj. wg mnie po prostu nastąpił błąd w sporządzaniu aktu urodzenia, jeśli był błąd nie kreślili tylko na marginesie pisali jak powinno być, tak jak w tym przypadku nie Barbara tylko Katarzyna.
118. Działo się w Pradze 14/26 kwietnia 1896 roku o godzinie 5 po południu. Stawił się Paweł Kostromski lat 38 pracownik dzienny z Targówka w obecności Władysława Jachimowicza pracownika dziennego z Targówka i Józefa Kraszewskiego (…) z Pragi obydwu pełnoletnich i okazał nam dziecko płci żeńskiej i oświadczyli, że urodziło się na Targówku 18/30 marca tego roku o godzinie 9 wieczorem od ślubnej jego żony Barbary Katarzyny z Sasów lat 36. Dziecku temu na chrzcie świętym celebrowanym dzisiejszego dnia dano imię STANISŁAWA a rodzicami chrzestnymi byli Władysław Jachimowicz i Tekla Kluta, akt ten obecnym przeczytany i przez Nas podpisany.
w (…) jeden wyraz, którego nie mogę odczytać

Warszawa parafia Św. Krzyża 5/17 września 1882 roku
świadkowie Michał Kwiatkowski lat 21 i Jan Romas lat 70
młody – Paweł Kostrzembski wdowiec po Barbarze zmarłej w Warszawie tego roku , urodzony w Nowym Mińsku , synem Stanisława i Józefy z Orłowskich małżonków Kostrzembskich lat 33, mieszkający w Warszawie pod numerem 5088 na ulicy Okrągłej? (może ulica Koło)
młoda Katarzyna Sas panną, służącą w Warszawie pod numerem 1954 mieszkającą na ulicy Nowy Świat, urodzona na wsi Lutobrok powiatu Pułtusk, córka Franciszka i Antoniny z Jaroszewskich małżonków Sas , lat 26
umowy przedślubnej nie było
zapowiedzi w Warszawie parafii Św. Krzyża i Św. Aleksandra 22 sierpnia/3 września, 29 sierpnia/10 września, 5/17 września tego roku

najwyraźniej błąd w akcie urodzenia wynikł z tego, że pierwsza żona miała na imię Barbara a dziecko urodziło się z drugiej – Katarzyny, no i nazwisko zapisane w zmienionej formie Kostromski/Kostrzembski, w akcie ślubu jest jeszcze napisane kim był młody ale nie mogę odczytać
Pozdrawiam - Gośka
Tomek_Kielpinski

Sympatyk

Post autor: Tomek_Kielpinski »

Bardzo dziękuję :-) Jeśli chodzi o nazwisko, to w genetece są AU z tej samej parafii trzech sióstr. Najstarsza Anna i najmłodsza Zofia są wpisane jako Kostrzębska. Średnia (moja prababcia - Kostromska)

Dwa dodatkowe pytania do zorientowanych:

- czym zajmował się "pracownik dzienny"?
- Czy Nowy Mińsk to obecny Mińsk Mazowiecki?
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Tomek_Kielpinski pisze:Bardzo dziękuję :-) Jeśli chodzi o nazwisko, to w genetece są AU z tej samej parafii trzech sióstr. Najstarsza Anna i najmłodsza Zofia są wpisane jako Kostrzębska. Średnia (moja prababcia - Kostromska)

Dwa dodatkowe pytania do zorientowanych:

- czym zajmował się "pracownik dzienny"?
- Czy Nowy Mińsk to obecny Mińsk Mazowiecki?
jeśli chodzi o Mińsk to chyba tak, przynajmniej w Wikipedii określają go jako Nowomińsk:
Nazwa Mińska pochodzi od rzeki Mieni, której nazwa jest z kolei związana ze słowem „mienić”. Przymiotnik „Mazowiecki” ma odróżniać miasto od Mińska na Białorusi. Miasto w czasie swojej historii kilkukrotnie zmieniało nazwę (w średniowieczu wynikało to bardziej z rozwoju języka polskiego niż rzeczywistych zmian). Początkowo osada zwana była różnie – Mieńsk, Mensk i Mińsk, jednak w momencie zlokalizowania tu miasta w 1421 nadano mu nazwę Mińsk. Nazwa ta przetrwała do 1868, kiedy to władze carskie zmieniły ją na Nowomińsk. Dzisiejsza nazwa została natomiast nadana miastu 11 lipca 1916.
Pozdrawiam - Gośka
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Nowozaślubiony: zapasnyj redovyj - szeregowy rezerwy
------------
Pozdrawiam
Marcin
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Paweł Kostrzembski mieszka pod nr 5088 przy ul. Kruczej (akt ślubu), był wyrobnikiem, pracownikiem dniówkowym (akt chrztu)

Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”