Akt śmierci Franciszek Świderski OK

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

JacekJSO

Sympatyk

Akt śmierci Franciszek Świderski OK

Post autor: JacekJSO »

Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu/tłumaczeniu metryki zgonu.
W 99.99 % jest to metryka zgonu mojego prapradziadka Franciszka Świderskiego. Odczytałem : datę śmierci, pogrzebu imię żony Marcelina, wg dokumentów ur najmłodszej córki powinno być z Nowickich, mam wrażenie , że jest napisane coś o Boguszach ( w rodzinie jest dyskusja czy Marcelina była z Nowickich czy z Boguszów i to przed znalezieniem tego dokumentu ). Imiona dzieci Stefan, Władysław, Albin, Stanisław, Rozalia, Zofia. I imiona dzieci zgadzają się, chociaż brakuje jeszcze 6 lub 7. Miejsce śmierci "rozczytałem" jako Mirohoszcza k. Dubna. To też się zgadza , bo w 1891 r rodzi się najmłodsza córka Franciszka Zofia w kol. Olibów parafia Dubno.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/6474a24b7a52b7cf

Będę wdzięczny za pomoc

Jacek
Ostatnio zmieniony czw 10 lut 2022, 18:04 przez JacekJSO, łącznie zmieniany 1 raz.
jozefswider

Sympatyk

akt śmierci Franciszek Świderski

Post autor: jozefswider »

pozostawił wdowę Marcelinę z Boguszewskich

Józef Świderski
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Akt śmierci Franciszek Świderski

Post autor: W_Marcin »

Do potwierdzenia kilka słów:
19.02.1910 w Mirogoszczu zmarł ze starości Franciszek Świderski /budushchi priobreshchen sv. tain./ czyli jak rozumiem: przyjąwszy sakrament
rolnik gminy jampolskiej mąż pozostałej wdowy Marceliny z Boguszewskich lat około 73 parafianin? parafii dubieńskiej, pozostawiwszy synów: Stefana, Władysława, Albina i Stanisława i córki: Różę/Rozalię i Zofię.
Ciało jego pochował pełniący obowiązki proboszcza dubieńskiej parafii rzymsko-katolickiej ksiądz Aleksander Marciński? 21.02.1910 na dubieńskim cmentarzu parafialnym (pochowany).

Pozdrawiam
Marcin
jozefswider

Sympatyk

Post autor: jozefswider »

prihożanin Dubienskowo prihoda - parafianin Dubieńskiego kościoła

Józek
JacekJSO

Sympatyk

Post autor: JacekJSO »

nie wiem jak dziękować, Marcin po imieniu Marcelina jest słowo rodu, a co przed tym słowem
jacek
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 48 times

Post autor: Marek70 »

"zostawił wdową Marcelinę z Boguszewskich mąż mający od urodzenia (to ten "rod", o który pytasz) około 73 lata""
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”