Czy osoby z portretu i ze zdjęcia mogą być spokrewnione?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Dzień dobry,

mam pewną teorię, że osoba po lewej (na portrecie) i osoba po prawej (na zdjęciu) to mogą być ojciec i syn. Nie mam pewności co do tożsamości osoby po prawej stronie. Zdjęcie tego mężczyzny było prawdopodobnie w posiadaniu mojej praprababki i nikt nie wie kto to jest. Śledztwo doprowadziło mnie jednak do portretu, który udało mi się odnaleźć, a osoba na nim była właścicielem wielkiego majątku na którym pracowała moja praprababka na robotach w Prusach Wschodnich w latach 1896-1918.

Oto owe zdjęcia:
https://drive.google.com/file/d/1cNreaz ... sp=sharing

Wydaje mi się, że oboje mają podobne dziwne charakterystyczne cechy twarzy - szpiczasty lekko zakrzywiony nos, wąską szczękę, wysoko uniesioną lewą brew, podobne zakola. Co sądzicie? Jestem ciekawa Waszych opinii i obserwacji. :) I oczywiście rozumiem, że to tylko gdybanie, ale zawsze warto posłuchać opinii innych osób. :)
Pozdrawiam, Kamila
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Witaj. Ja podobieństwa nie widzę. Ale zaraz ktoś napisze, że widzi ;).
Pozdrawiam, Irek
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Al_Mia »

Irek ma rację, ja widzę podobieństwo.
:D
Ala
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Obie twarze należą do tego samego typu urody. Myślę, że tych mężczyzn może łączyć pokrewieństwo.

Pozdrawiam
Katarzyna
JacekJSO

Sympatyk

Post autor: JacekJSO »

To prawda, ten sam typ urody. Ja też analizuję wiele zdjęć w swoich poszukiwaniach. wg mnie są podobni, tylko problem kształtu brody. Może trzeba odmłodzić w programie graficznym pana ze zdjęcia po prawej stronie.

Pozdrawiam
Jacek
Szablewski_P

Sympatyk

Post autor: Szablewski_P »

Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie

Ja uważam, że tak
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 42 times

Post autor: Marek70 »

Specem nie jestem, ale według mnie mają podobne: układ oczu, trochę nos i brodę.
Jacek ma rację o odmłodzeniu pana z prawej tak, aby był w podobnym wieku do tego z lewej.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Szczeszek

Sympatyk

Post autor: Szczeszek »

Na rozbieżne oceny wpływ ma nie tylko kwestia upływu czasu. Istotne jest to, że porównujemy portret ze zdjęciem. Nie mamy przecież pewności, czy portret był dokładnym odwzorowaniem modela.
W mojej ocenie podobieństwo jest widoczne, niemniej trudno ustalić stopień pokrewieństwa. Czy istnieje prawdopodobieństwo, że mogłaby to być ta sama osoba?

Magda
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Mężczyzna po lewej stronie żył w latach 1840-1918. Czyli zdjęcie musiałoby być maksymalnie z 1918 roku, a podejrzewam, że jest znacznie późniejsze - lata 30/40 (tak sądzę, może wy macie jakąś inną opinię?). Dlatego myślę, że to mógłby być jego syn, żyjący w latach 1872-1952.

Tutaj przesyłam z "wymłodzoną" wersją buzi. Rzeczywiście, podbródek jest inny, ale przecież ojciec i syn to nie są zwykle kopie 1:1 (co widzę nawet po swojej rodzinie - czasem nie są do siebie kompletnie podobni!), ale tutaj mam bardzo silne poczucie, że są ze sobą spokrewnieni! No ale tak jak ktoś wyżej napisał, każdy rabin wyda swój osąd :D

https://drive.google.com/file/d/1QJPcdq ... sp=sharing
Pozdrawiam, Kamila
Szablewski_P

Sympatyk

Post autor: Szablewski_P »

hagi26 pisze:ale przecież ojciec i syn to nie są zwykle kopie 1:1 (co widzę nawet po swojej rodzinie - czasem nie są do siebie kompletnie podobni!)
Obrazek
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”